Medicii Agenției Naționale Antidrog recunosc că este dificil să depistezi un șofer care a consumat substanțe ilegale, fără să fie testat. Mai ales dacă polițiștii nu sunt instruiți pentru așa ceva. Cocktailul pe care l-ar fi consumat șoferul de 19 ani este unul foarte periculos și poate distorsiona realitatea.
Dr. Bogdan Gheorghe, medic al Agenției Naționale Antidrog: În urma consumului, persoanele pot să experimenteze anumite modificări de comportament creșteri de ale tensiunii, creșterea ritmului cardiac, dar, în același timp și comportamente, să spunem, violente din punct de vedere fizic și verbal. Persoanele își pierd puțin percepția asupra realității, consideră că nu li se poate întâmpla nimic și nu au percepție asupra riscurilor pe care poate să le aibă ca urmare a consumului acestor tipuri de substanțe.
Persoana conducătoare nu mai este, să spunem, aptă de a desfășura anumite activități, care presupun o coordonare motorie și psihică foarte mare. Pot apărea și halucinații vizuale sau auditive, care pot determina apariția unor manifestări ale conducătorului auto, astfel încât să evite anumite halucinații care apar pe calea carosabilă, cărora li se par că sunt niște obstacole și atunci el face anumite manevre să evite aceste obstacole.
Scade foarte mult viteza de reacție, în urma consumul acestor substanțe. Reacționăm mult mai încet la stimulii care apar, reacțiile sunt încetinite.
- Cazul șoferului drogat care a ucis două persoane în 2 Mai. Președintele sindicatului Europol: "Inspectorul-șef putea să aibă toate răspunsurile în trei ore"
- De ce n-a fost verificat cu drug-test tânărul șofer care a ucis două persoane. Poliția are un singur specialist care le repară, un pensionar reangajat
- Euforie, agitație, halucinații. Cum acționează drogurile găsite în organismul șoferului care a ucis doi oameni, în 2 Mai
Specialiștii spun că un polițist fără experiență ar fi putut să nu își dea seama că are în față o persoană sub influența drogurilor
Însă, în mod cert ar fi trebuit să observe că șoferul are anumite probleme care pun sub semnul întrebării abilitatea lui de a conduce.
Dr. Bogdan Gheorghe, medic al Agenției Naționale Antidrog: Pot să fie situații în care să nu-și dea seama exact că este o persoană consumatoare de droguri. Pot să își dea seama că persoana de lângă ei are afectată, să spunem, capacitatea de coordonare psihomotorie, nu poate să își țină echilibru, nu vorbește coerent, are modificări pupilare, ale dimensiuni pupilei, nu se poate coordona. Poate să fie un semn că se întâmplă ceva cu persoana respectivă, că are o anumită boală care să ducă la apariția acestor simptome sau că poate a consumat o astfel de substanță care duce la apariția acestor simptome. Sunt șanse foarte mari ca persoana să își dea seama că este ceva în neregulă cu conducătorul auto.