Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, anunțată de Lasconi, care a cerut sprijinul liberalilor

Certurile dintre PSD și PNL din ultima perioadă deschide ușa moțiunii de cenzură a USR împotriva Guvernului Ciolacu. Elena Lasconi a făcut apel la liberali să susțină demersul, adică să semneze documentul în Parlament. Se întâmplă după ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că se rupe Coaliția, ca efect al deciziei CCR în cazul candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale. Liderii PNL par să respingă, totuși, invitația useriștilor. Miniștrii liberali s-au întâlnit într-o ședință și au discutat despre cum vor continua colaborarea cu PSD. Au fost îndemnați să fie atenți la toate acțiunile și deciziile pe care PSD le va lua la nivelul Palatului Victoria. Miercuri seara, urmează o nouă întâlnire de gradul zero.

USR deschide ușa moțiunii de cenzură, PNL o trântește

Preşedinta USR, Elena Lasconi, anunţă că lucrează, împreună cu colegii din partid, la o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu şi l-a îndemnat pe liderul PNL, Nicolae Ciucă, să semneze moţiunea.

Liberalii se comportă ca „niște amante care știu că sunt înșelate, dar care rămân în relaţie, adică la guvernare” cu PSD, a spus Elena Lasconi, care a adresat invitația de a semna moțiunea de cenzură inclusiv parlamentarilor AUR.

Elena Lasconi, președintele USR: „Un mesaj special pentru foștii noștri partenerii de la PNL. Nu puteți să mai mergeți braț la braț cu PSD și să spuneți că sunteți urmașii Brătienilor. Așteptăm 110 semnături de la domnul Ciucă. Dânsul a venit și a spus că ei vor ieși de la guvernare, dar de fapt nu vor ieși, iar AUR, dacă dorește să voteze, poate să o facă”.

„(...) Domnul Ciucă e politician şi vrea să ajungă primul ostaş în fruntea ţării. Hai să vedem cât curaj aveţi, domnule Ciucă! Sunt pe drum spre Parlament ca să lucrez împreună cu colegii mei la moţiunea de cenzură prin care să dăm jos Guvernul, în frunte cu Ciolacu. Hai cu curaj, cu onestitate şi respect. Faceţi din cuvintele astea fapte! Semnaţi moţiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneţi ipocriţi, mincinoşi, cu comportament de amante care ştiu că sunt înşelate, care îşi mai iau şi o smetie peste ceafă, dar care rămân în relaţie, adică la guvernare, pentru bani şi privilegii. Haideţi cu semnătura! Ne vedem la Parlament!”, a mai spus Lasconi, într-un mesaj pe Facebook.

Propunerea USR de a semna moțiunea de cenzură a fost respinsă de Nicolae Ciucă. El a acuzat-o pe Lasconi că nu a identificat care este dușmanul Dreptei. Cu toate acestea, liderul PNL a reiterat că își dorește o guvernare de dreapta postelectorală, alături de USR și PMP.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportamentul de partid-stat. Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile.

Daniel Suciu, deputat PSD și președintele Camerei Deputaților: Încerc să înțeleg cum poți să pleci de la guvernare, dar în același timp să fii și la guvernare. Eu încă de aseară mă tot gândesc cum să ies din această dilemă foarte complicată. Eu nu înțeleg.

Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Fără sprijinul PNL, USR și AUR nu au suficienți parlamentari pentru a depune singuri o moțiune de cenzură, având nevoie de cel puțin 117 semnături. Le-ar lipsi încă 15 semnături pentru a ajunge la pragul necesar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE