Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum acționau cămătarii din Ilfov, ridicați de polițiști. Gruparea „Zabar” cerea dobânzi și de 100% pentru împrumuturi

Poliția Română a descins acasă la o grupare din Ilfov, bănuită că dădea bani cu camătă și apoi încerca să își recupereze banii prin violențe și amenințări cu moartea. Treizeci de victime au fost identificate până acum, dar polițiștii bănuiesc că ar putea fi mai multe persoane care s-au împrumutat ilegal. În Ilfov și București sunt multe clanuri interlope care încă fac legea după regulile proprii.

Cămătari din Ilfov, ridicați de polițiști

50.000 de euro, 110.000 de lei și o jumătate de kilogram de aur au găsit polițiștii, vineri dimineața, acasă la Iancu Robert, cunoscut în lumea interlopă drept „Zabar”. Polițiștii cred că banii proveneau din dobânzile pe care le încasa ilegal, atunci când dădea bani cu camătă.

Maria Moiș, jurnalistă Euronews: Aici locuiește cel care este considerat liderul acestei grupări. Polițiștii spun că dădea sume de bani împrumut între 30.000-50.000 de lei, iar atunci când nu îi recupera își trimitea inclusiv fiii să îi agreseze, să îi amenințe pe cei care nu returnau la timp banii.

Câți bani ați câștigat?

Cât de mare e pierderea?

Dobânda pentru banii împrumutați de la gruparea Zabar varia între 10 și 100%, arată datele strânse de polițiști. Clienții care nu reușeau să restituie banii la timp, inclusiv dobânda, erau amenințați cu moartea și chiar agresați, mai spun anchetatorii. Gruparea a ajuns în atenția Poliției la începutul acestui an, abia după ce unul dintre clienți s-a plâns că a fost bătut pe stradă.

chestor Mădălina Moșoiu, șef IPJ Ilfov: Persoana respectivă i-a sesizat pe colegii mei din cadrul Poliției Oraș Otopeni cu privire la faptul că, în timp ce se deplasa pe stradă, a fost agresat fizic de alte persoane, motivul fiind o sumă de bani nerestituită, o datorie.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR: Vorbim de 10 persoane care sunt vizate în acest moment în cadrul dosarului penal. De asemenea, alte 30 de persoane vor fi aduse la audieri la Poliția din Ilfov pentru a fi verificate. Aceste 30 de persoane sunt persoane care au împrumutat bani de la cămătari.

Vecinii cămătarilor din Ilfov spun că se simt terorizați de aceștia.

Localnică: Bătuți de ei! I-a luat lanțul de la gât. Ne e teamă de ei, noi nu am dus copilul trei luni de zile la școală din cauza lor, puteți să întrebați la școală.

În Ilfov, activează și alte grupări considerate periculoase. Unele dintre ele fac legea și în București. „Caranii” sunt considerați cei mai temuți interlopi din România, având la activ atacuri sângeroase, furturi de milioane de dolari sau afaceri imobiliare dubioase în Germania.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE