Agresiunea Rusiei în Ucraina a adus în prim-plan securitatea în regiune. Iar, cooperarea între statele vecine Ucrainei a devenit mai importantă ca niciodată. Încă de la începutul invaziei ruse, lideri occidentali și ai statelor din regiune au mers la Kiev pentru a discuta despre sprijinul politic acordat Ucrainei. Au fost prezenți, în Kiev, de asemenea șefi ai organizațiilor internaționale care au mers să vadă la fața locului ororile comise de ruși. În prezent, Ucraina este interesată de sprijin politic și militar, dar și de cel pentru reconstrucția la scară largă a țării, după război.
Filmul primelor zile de război în Ucraina
Sunt primele zile de război. La Harkov, orașul care a fost bombardat din februarie de la începutul războiului, a căzut în mâinile rușilor și a fost eliberat la începutul acestui an. După bombardamente cele mai importante clădiri au ajuns moloz, 80.000 de ucraineni au rămas fără locuințe și alți 500.000 au părăsit orașul. Autoritățile ucrainene au început reconstrucția clădirilor distruse, însă, sunt costuri imense. Ucrainenii se bazează mult și pe ajutorul internațional primit, inclusiv din țara noastră. Harkov este doar un exemplu.
Președintele american, Joe Biden a fost printre primii lideri care au sosit la Kiev, la începutul războiului. Din motive de securitate, vizita nu a fost anunțată înainte. El a călătorit cu trenul, venind din Polonia. Statele Unite s-au angajat imediat să sprijine politic și financiar Ucraina.
Ucraina a primit sprijinul statelor europene
Prezența oficialilor de rang înalt a însemnat mult încă de la începutul războiului. Ucraina avea nevoie de asistență umanitară. În primăvara anului trecut, șeful ONU a sosit acolo după ororile comise de ruși asupra civililor din orașele Irpin, Borodianka și Bucha – scena unor execuţii sumare– și a inspectat o groapă comună înainte de a se întâlni cu Volodimir Zelenski.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU: ”Ce simt? Îmi imaginez familia mea în una din aceste case, care sunt acum distruse și îndoliate.”
Din Irpin, în apropierea capitalei Kiev, orașul bombardat în totalitate, nu a mai rămas nimic. În martie, 2022, sute de civili fugeau din calea bombelor.
Irpin a devenit locul unor lupte crâncene între Moscova și forțele Kievului, ceea ce a dus la deteriorarea sau distrugerea a aproape 70% din oraș. La un an diferență, autoritățile încearcă să-l reconstruiască.
Premierul italian de atunci, Mario Draghi a venit la Kiev la două luni după bombardamente și a promis că țara sa va sprijini reconstrucția orașului.
Mario Draghi, fost premier al Italiei: ”Pentru a depăși și a evita o eventuală blocadă asupra transportului de cereale, avem nevoie să creăm de urgență coridoare sigure pentru transportul lor, pentru că nu trebuie să transformăm o criză umanitară din Ucraina întro catastrofă internațională.”
- Ucraina crește producția de armament. Vrea să fabrice mai multe rachete, drone și vehicule blindate
- Zelenski spune că Ucraina are nevoie din partea SUA de un model de securitate asemănător cu al Israelului
- Polonia și țările baltice închid frontierele cu Belarus, pe fondul îngrijorărilor legate de trupele Wagner
Țările care și-au arătat solidaritatea față de Ucraina
Lângă fostul premier italian se aflau în vizită la Kiev și alți lideri europeni, cel al Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și președintele României, Klaus Iohannis.
Războiul din Ucraina a modificat prioritățile și a pus securitatea în prim-planul agendei politice internaționale. Așa cum este și în cazul unei inițiative regionale importante cea a celor Trei Mări, o platformă politică, la nivel prezidențial. Proiectul reunește cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră și anume Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
Anul trecut, Ucraina a fost invitată cu statut de partener în această inițiativă. Iar Germania și Statele Unite au devenit parteneri la aceasta platformă.