Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii ucraineni fug din țară ca să nu fie luați pe front. Mulți dintre ei au dat mii de dolari mită pentru acte false

Zeci de mii de tineri ucraineni au fugit din țară pentru a nu fi mobilizați în armată și trimiși pe front. Mulți dintre ei au plătit mii de dolari mită pentru acte false cu care să ajungă în străinătate.

Acum, autoritățile de la Kiev iau măsuri drastice pentru a destructura schemele de corupție din centrele de recrutare și anunță că vor cere repatrierea bărbaților apți de luptă. Suma mitei achitate pentru a evita mobilizarea în armată se ridică la zeci de milioane de dolari.

Unii ucraineni refuză să lupte în război în ciuda presiunilor exercitate de societate și a avertismentelor din partea autorităților care iau măsuri drastice împotriva celor care se sustrag de la încorporare, în contextul unei contraofensive dificile. Aceștia au fugit din țară și au plătit mii de dolari mită pentru a evita recrutarea.

Mărturiile tinerilor care au fugit din Ucraina

Ivan Ișcenko a dezertat și a fugit din Ucraina la o lună după ce s-a oferit voluntar să lupte împotriva trupelor rusești invadatoare.

„Motivația mea de a merge la război s-a datorat, în primul rând, faptului că sunt un patriot ucrainean. Am vrut să lupt pentru o Ucraină liberă. Dar când am văzut tot ce se întâmpla acolo, vărsarea de sânge și așa mai departe, mi-am dat seama că îmi era frică de asta. Nu am putut suporta din punct de vedere psihologic”.

Și Bogdan Marinenko a reușit să scape de mobilizare. El a părăsit țara înainte să împlinească 18 ani și după ce tatăl lui a fost trimis pe front.

„Am luat decizia de a pleca înainte de a împlini 18 ani, astfel încât să mă lase să trec granița (n.r. - cu Polonia). Pentru că, dacă se întâmplă ceva cu tatăl meu (n.r.: care luptă pe front), eu sunt singurul care le poate întreține pe mama și surorile mele. Este vorba de sprijin financiar, dar și sprijin moral”.

Autoritățile ucrainene au anunțat că au reținut, până în prezent, peste șase mii de bărbați care au încercat să părăsească țara cu documente false pentru a evita participarea la război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE