Rusia a invadat Ucraina începând cu 24 februarie 2022, iar ucrainenii au început contraofensiva în prima săptămână din iunie 2023. Înainte de a o începe, Kievul a primit echipament militar de la aliați, inclusiv celebrele tancuri Leopard 2, de proveniență germană.
În total, ucrainenii au primit 71 de tancuri, iar rușii s-au lăudat că au distrus mare parte dintre ele și chiar au postat diverse clipuri video. Numai că, potrivit Forbes, doar cinci au fost, de fapt, distruse. Dintre acestea, patru au fost filmate și fotografiate. În schimb, cel puțin zece tancuri nemțești, de diferite tipuri, au suferit avarii. Ele au fost însă readuse pe câmpul de luptă datorită unor echipe speciale de mecanici și tehnicieni, care operează foarte eficient și le repară extrem de rapid, chiar și la fața locului, cu ajutorul logisticii occidentale.
Ucraina a pierdut doar cinci dintre cele 71 de tancuri Leopard 2
Unele tancuri și alte vehicule de luptă avariate sunt trimise la reparat și în Polonia sau Germania, astfel că ritmul este unul continuu, ceea ce asigură în permanență un ajutor pe care armata Kievului se poate baza. De altfel, această "armată din spatele armatei" este una dintre cheile acestei confruntări, iar rușii sunt luați mereu prin surprindere atunci când văd din nou pe câmpul de luptă un tanc pe care ei îl distruseseră recent.
Toate aceste pierderi Leopard 2 au avut loc pe o suprafață de 40 de kilometri pătrați, în zonele Tokmachka și Robotîne.
Tancurile Leopard 2 sunt mult peste cele mai moderne modele sovietice, de care dispun rușii, inclusiv cele T72. Un secret al rezistenței unui asemenea gigant de 69 de tone începe chiar de la proiectare. Ele sunt concepute în așa fel încât zonele avariate să nu fie cele vitale și oricât de stricate ar părea, să poată fi repuse în funcțiune. Iar echipajul este protejat foarte bine de diverse atacuri și poate scăpa înainte ca tancul să ardă sau să explodeze. Armura este formată dintr-un amestec de materiale compozite, optica este mai bună, iar tunul cu care este dotat este de 120 de milimetri. În cazul unei lovituri, turela nu explodează.
În schimb, tancurile rusești își depozitează muniția sub turelă. Astfel, în cazul unei lovituri, aceasta este aruncată în aer cu tot cu echipaj.
Interesant este că tancurile Leopard 2 sunt și complet reciclabile.
Un consorțiu de țări NATO, printre care Canada, Danemarca, Germania, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia s-au angajat să furnizeze Ucrainei mai multe tancuri Leopard 2, modificate în Suedia
Ucrainenii urmăresc să elibereze orașul Melitopol pentru a rupe liniile de aprovizionare terestre către Crimeea ocupată de ruși. Progresul Ucrainei a fost constant, dar lent, iar armata Kievului a eliberat Robotîne chiar săptămâna trecută.
Un nou lot de tancuri Leopard 2A4 este programat să sosească la începutul anului viitor. În plus, mai multe tancuri de fabricație occidentală sunt pe drum, inclusiv 31 americane M-1, care au un blindaj mai puternic decât Leopard 2.