Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina va evacua copiii din cinci localităţi de pe frontul de sud

Ucraina va evacua copiii din cinci localităţi situate pe frontul de sud, în regiunea Zaporojie, ca urmare a "unei situaţii de securitate dificile şi a bombardamentelor" ruseşti, a anunţat marţi Ministerul ucrainean al Reintegrării.

În total, "54 de copii şi 67 de persoane care îi însoţesc vor fi evacuaţi", a precizat ministerul într-un comunicat postat pe Telegram, potrivit Agerpres.

Cele cinci localităţi sunt "Huleaipole, Stepnogorsk, Preobrajenka, Egorivka şi Novopavlivka", a precizat ministerul ucrainean, potrivit căruia decizia a fost luată "în unanimitate" în cadrul unei reuniuni a oficialilor locali.

Potrivit ministrului, "pe lângă copii, evacuarea obligatorie se va aplica şi persoanelor cu mobilitate redusă care locuiesc în localităţile menţionate".

Decizia survine în momentul în care Kievul a anunţat marţi că armata ucraineană a avansat în apropierea satului Rabotino de pe frontul de sud, situat la aproximativ 50 km sud-est de localităţile unde au loc evacuările.

Contraofensiva armatei ucrainene lansată la începutul lunii iunie în această zonă din sud, precum şi în est, este totuşi dificilă şi nu a permis în acest stadiu decât recucerirea câtorva sate.

Ruşii au avut la dispoziţie câteva luni pentru a-şi fortifica poziţiile în zonă, în special cu tranşee şi câmpuri mari de mine, care se întind pe sute de kilometri.

În ultimele luni, evacuările civililor au fost destul de rare în Ucraina, majoritatea locuitorilor fie alegând să părăsească din timp zonele în care luptele sunt intense, fie rămânând indiferent de riscuri.

Ultimele operaţiuni majore de acest gen datează din 10 august în jurul Kupiansk (nord-est).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE