Nu va exista un plafon de preț la importurile de gaze care intră în Uniunea Europeană, cel puțin nu deocamdată.
Comisia studiază în continuare avantajele și dezavantajele plafonului de gaz și nu va înainta nicio propunere legislativă până la finalizarea evaluării interne, potrivit Euronews.
Ideea introducerii unui plafon de preț la nivelul UE pentru toate importurile de gaze, dincolo de Rusia, a câștigat notorietate în ultimele săptămâni, după ce august a înregistrat prețuri record la tranzacționare și a împins facturile de energie electrică la cote nesustenabile.
Săptămâna trecută, majoritatea statelor membre și-au exprimat sprijinul în spatele plafonului de gaz, dar Comisia a insistat că posibilele riscuri trebuie luate în considerare cu atenție.
Executivul se teme că un plafon de preț al gazului ar descuraja expeditorii de gaze naturale lichefiate (GNL), o marfă flexibilă și valoroasă care ar putea fi redirecționată cu ușurință către alte regiuni ale lumii.
UE a intensificat drastic achizițiile de GNL pentru a compensa pierderile de gaze provenite prin conductele rusești, pe care Kremlinul continuă să le manipuleze ca represalii pentru sancțiunile occidentale. Aceste surse suplimentare de GNL sunt considerate esențiale pentru ca UE să treacă peste iarnă fără întreruperi majore de curent sau raționalizare.
„Intră în discuții cu mintea deschisă, dar suntem sceptici față de un preț maxim al gazelor naturale. Un preț maxim nu ar rezolva problema fundamentală, și anume că există prea puțin gaz în Europa”, a declarat prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre în această săptămână.
Dar susținătorii măsurii susțin că plafonul ar putea fi competitiv și ar putea lăsa suficient spațiu pentru ca furnizorii să obțină profit, dar fără a percepe atât de mult ca acum.
Prețurile gazelor se situează în această săptămână în jurul a 200 de euro pe megawat-oră – de peste șase ori nivelul înregistrat în urmă cu un an.
Fiind cel mai scump combustibil necesar pentru a satisface toate cererile de energie, gazul stabilește prețul final al energiei electrice. Prin introducerea unui plafon de preț la importurile de gaze, facturile de energie electrică ar fi limitate artificial.
Economii de energie obligatorii
Economiile au devenit laitmotivul răspunsului UE la criza energetică.
Reducerea consumului de energie electrică de către consumatori este un instrument indispensabil pentru a aborda dezechilibrul uriaș dintre cerere și ofertă, care provoacă creșterea prețurilor, susțin oficialii UE.
Pe lângă planul de reducere a gazelor convenit în iulie, Comisia a propus acum un plan de reducere a consumului de energie electrică, care ar cuprinde gospodăriile, companiile, fabricile și clădirile publice.
Planul la nivelul UE ar introduce un obiectiv obligatoriu de reducere a cererii cu cel puțin 5% în orele de vârf. În practică, acest lucru ar afecta între trei și patru ore pe zi lucrătoare, estimează Comisia.
Orele de vârf se referă la momentul din zi în care cererea se intensifică și prețurile ating cele mai ridicate niveluri, în special datorită influenței centralelor pe gaz.
Țărilor li se va permite să-și identifice propriile ore de vârf, care au loc de obicei între orele 7:00 și 22:00, și să își elaboreze propriile măsuri pentru a încuraja reducerea.
În plus, un obiectiv voluntar ar cere țărilor să reducă cererea totală de energie electrică – combinând atât orele de vârf, cât și orele de vârf – cu cel puțin 10% până la sfârșitul lunii martie.
Comisia consideră că facturile record îi determină deja pe consumatori să reducă consumul de energie, iar planul UE ar contribui la consolidarea tendinței în curs.