Retragerea Rusiei din acordul privind exportul cerealelor la Marea Neagră și atacurile asupra porturilor lasă fermierii din Ucraina fără prea multe opțiuni. Criza ar putea duce la creșterea prețurilor alimentelor, la nivel global.
O fermă agricolă dintr-un sat situat în sudul Ucrainei a fost lovită de rachetele ruse, la mijlocul lunii iulie. Mare parte din cerealele depozitate aici au ars, ca urmare a exploziei. Oamenii încearcă să salveze ce se mai poate, înainte de a începe ploile.
Fermier: „Cum este posibil așa ceva? Cum ai putea înțelege? Nu are nicio logică, este imposibil să înțelegi un astfel de atac. Pe cine vor rușii să sperie? Toată lumea a venit să ajute: prieteni, vecini, rude. Toată lumea muncește de două zile. Au venit să ne ajute”.
Ferma era înscrisă în acest an în programul pentru export. Atacul a avut loc la câteva zile după ce Rusia a anunțat că se retrage din acordul privind exportul de cereale. Prelungirea acordului ar fi permis navelor ucrainenesă traverseze Marea Neagră, fără riscul de a fi atacate.
Din cauza războiului declanșat de Rusia, Ucraina a înregistrat cel mai scăzut nivel de recoltă din ultimii zece ani. Fermierii se gândesc serios dacă mai are sens să cultive pământul pentru anul viitor. Acest lucru va duce, cel mai probabil, la creșterea prețurilor alimentelor. Cele mai afectate sunt țările sărace din Africa și Asia. Rușii au atacat recent porturile dunărene Reni și Ismail, la granița cu România.