Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cristian Pîrvulescu: Dacă Trump va încerca să impună o pace și recunoașterea anexărilor Rusiei, riscul de război va crește peste tot

Riscul de război va crește peste tot în lume dacă republicanul Donald Trump, în eventualitatea revenirii la Casa Albă, va încerca să impună ”o pace care înseamnă schimbarea ordinii mondiale, adică recunoașterea anexărilor teritoriale ale Rusiei”, a avertizat analistul politic Cristian Pîrvulescu la Euronews România. Din acest motiv, profesorul de Științe Politice a reiterat că este nevoie să fie formată o Armată europeană care să funcționeze după principiile NATO, în situația în care Statele Unite ar putea decide o retragere ”graduală” din Europa, ”cu menținerea scutului nuclear pentru a ține sub control Rusia”.

În emisiunea ”Vocile care contează”, politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că retragere graduală a militarilor americani din Europa ne-ar putea pune într-o situație ”foarte complicată”.

Am aflat câte ceva despre planul Heritage Foundation care ar trebui să stea la baza administrației Trump. Acolo în ceea ce privește NATO se prevede o retragere graduală a americanilor din Europa, cu menținerea scutului nuclear pentru a ține sub control Rusia.

Ori, o retragere a americanilor care ne ia prin surprindere ne va pune într-o situație foarte complicată. Nu putem să compensăm acest lucru.

Adevărul e că UE s-a dezvoltat economic pentru că nu a cheltuit foarte mult pe apărare. Acum, după 2014, deci nu are legătură cu Trump, de pe vremea lui Obama a apărut un angajament și anume ca statele membre NATO să aibă cheltuieli de minimum 2% din buget pentru apărare”, a declarat decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, la Euronews România.

Analist: Trump are o viziune comercială asupra politicii

Cristian Pîrvulescu a evidențiat că Europa se confruntă cu un război ”mai dur ca niciodată” în Ucraina, însă riscul unui conflict militar va crește ”peste tot în lume” dacă Donald Trump va încerca să impună o pace prin recunoașterea teritoriilor ucrainene, anexate de Rusia.

”Dacă Donald Trump va încerca să impună o pace care înseamnă schimbarea ordinii mondiale, adică recunoașterea anexiunilor teritoriale ale Rusiei și dacă asta se va întâmpla, atunci riscul de război va crește peste tot în lume, pentru că orice putere agresoare care are superioritate militară va considera că este îndreptățită să schimbe granițele.

(Lui Donald Trump) s-ar putea să nu îi pese. Donald Trump nu este politician. Trump vine din lumea afacerilor și din mass-media. Pe el îl interesează alte lucruri. Are o viziune tranzacțională, comercială asupra politicii”, a afirmat Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu: ”Taiwanul este invitat să renunțe la apărare și să devină parte a Chinei”

”(Trump) spune Taiwanului - Dumnezeule mare - că trebuie să plătească pentru apărare. Deci, este incredibil să transmită o asemenea informație.

Taiwanul este invitat să renunțe la apărare și să devină parte a Chinei, ceea ce înseamnă că o întreagă tradiție de politică americană este suspendată.

Faptul că acum pare să fie mai aproape de președinție decât oricând în urma atentatului eșuat de pe 13 iulie, nu înseamnă însă că toate aceste lucruri vor fi puse în aplicare”, a precizat analistul politic.

Armata europeană, înființată după modelul NATO: ”Împreună nu facem toți cât înseamnă cei două milioane de militari sub arme ai Rusiei”

În situația unei eventuale retrageri americane din Europa, Cristian Pîrvulescu susține că este nevoie să fie alcătuită o Armată europeană care să funcționeze după aceleași principii ca NATO.

”Există în tratatul UE un articol care este asemănător, aproape copiat din articolul 5 din tratatul NATO. Spune că dacă unul dintre statele membre este atacat, celelalte state îi asigură asistență militară, doar că nu i-o pot asigura. Inițial s-a avut în vedere acest lucru, doar că au trecut 70 de ani și armata nu a putut să fie constituită”, a punctat analistul politic.

Pîrvulescu a amintit că președintele Emmanuel Macron a fost criticat dur pentru a readus în discuție această idee care este de fapt ”o promisiune europeană de la început din 1954, blocată în Franța de o alianță între comuniști și Gaulle-iști”.

”Armata europeană va fi construită greu, dar va fi construită preluând modelul NATO. Le văd pe cele două cooperând - Armata europeană fiind parte a NATO, nici o alternativă, nici o concurență la NATO.

Doar că trebuie să fie mult mai coerentă decât este în momentul de față pentru că niciunul dintre statele membre acum nu se poate opune Rusiei, nici măcar Franța, singurul stat membru care este posesor al armei nucleare. Are o armată de vreo 200.000 de luptători.

Împreună nu facem toți cât înseamnă cei două milioane de militari sub arme ai Rusiei. Noi avem 60.000 de exemplu și nu suntem convinși că toți suntem apți de luptă.Suntem a zecea armată din NATO.

Adunând toate armatele din UE nu putem să adunăm o armată care să se opună Rusiei. În plus, este vorba despre capacitatea de a mișca foarte repede trupele. Nu avem această capacitate fără ajutorul americanilor.

Americanii nu au doar cea mai mare armată din lume, au și cel mai bun armament din lume. Ei sunt pregătiți să ducă războaie în orice colț al lumii oricând și acest lucru nu se poate construi peste noapte. Avem nevoie de decenii pentru a construi ceva care să fie echivalent cu forța militară americană de azi”, a concluzionat Cristian Pîrvulescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE