Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Council on Foreign Relations: Trei semnale pe care încearcă să le transmită liderii mondiali la summitul NATO de la Washington

Administrația Biden și partenerii săi din cadrul NATO sunt hotărâți să se asigure că summitul Alianței din 9-11 iulie de la Washington va fi considerat un succes răsunător, notează The Council of Foreign Relations într-o analiză recentă. Reuniunea se va concentra pe trei categorii de public: liderii Ucrainei, care și-au exprimat public nemulțumirea atunci când țării lor i s-a refuzat invitația de a adera la NATO la summitul de anul trecut, republicanii din Congresul SUA care au criticat statele europene pentru că nu alocă suficient de mulți bani pentru apărare și președintele rus, Vladimir Putin, ale cărui forțe militare au recâștigat inițiativa în Ucraina.

Ucraina

Summitul nu va oferi Kievului aderarea la NATO. În schimb, oficialii americani speră să ofere o "punte" către aderare viitoare.

Aproape toți membrii NATO au semnat (sau sunt pe cale să încheie) acorduri bilaterale de securitate pe termen lung cu Ucraina, menite să întărească cooperarea în domeniul apărării. Versiunea SUA-Ucraina, semnată la recentul summit al Grupului celor Șapte (G7) din Italia, va dura zece ani și include un angajament ca cele două țări să se consulte "la cel mai înalt nivel" în termen de 24 de ore de la apariția unei amenințări la adresa securității oricăreia dintre părți.

Congresul SUA

Oficialii reuniți la Washington vor încerca să preîntâmpina acuzațiile - în special din partea republicanilor din Congres – că guvernele europene nu alocă suficient pentru apărarea comună.

NATO a convenit în urmă cu zece ani ca fiecare membru al Alianței să aloce cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare. Dar numai trei state au făcut acest lucru. În prezent, se așteaptă ca douăzeci și trei din cei treizeci și doi de membri ai NATO să atingă obiectivul în 2024, iar la următorul summit ar urma să se discute despre creșterea pragului, peste 2%.

Faptul că relațiile din interiorul Alianței aduc beneficii economiei americane a devenit o temă majoră a pregătirilor pentru summit. Aflat în vizită la Washington în luna iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că două treimi din achizițiile europene de apărare implică achiziții de la firme americane. Cheltuielile europene pentru apărare cresc mai rapid decât cele americane (cu 75 % în ultimul deceniu, față de o creștere de 12 % a bugetului Pentagonului).

Putin

Un summit NATO reușit va trimite, de asemenea, un mesaj convingător unui alt public, respectiv cel rus. Aici principalul receptor va fi președintele Vladimir Putin. De altfel, Kremlinul a anunțat că va urmări cu atenție summitul de la Washington.

NATO încearcă să descurajeze un potențial atac rusesc la granița sa estică. Aici principala îngrijorare este legată de statele baltice. În timpul vizitei sale la Washington, secretarul general Stoltenberg a declarat că Alianța va avea în curând cinci sute de mii de soldați în stare de luptă.

Până în prezent, asistența de securitate pentru Ucraina a fost coordonată în mod informal de Departamentul american al Apărării. Din cauza îngrijorării legate de o posibilă revenire a lui Donald Trump, summitul de la Washington va transfera responsabilitatea pentru coordonarea aprovizionării cu arme către NATO, iar eforturile vor fi coordonate din Germania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE