Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce resurse importante deține Ucraina și de ce a pus Trump ochii pe ele

Pe 3 februarie, Trump a declarat că dorește să negocieze un „acord” cu Ucraina, astfel încât această țară să ofere o „garanție asupra pământurilor sale rare”, metale utilizate pe scară largă în domeniul electronic, în schimbul ajutorului american. Zelenski a lansat această idee în strategia sa „planul de victorie”, prezentată aliaților Kievului, inclusiv lui Trump, în toamna anului trecut.

Printre altele, planul propune încheierea de acorduri cu parteneri străini pentru a oferi acces comun la resursele de valoare strategică ale Ucrainei. Trump a declarat ulterior că Statele Unite doresc să încheie un acord cu Ucraina pentru „metalele lor rare și alte lucruri”.

Metalele rare reprezintă un grup de 17 elemente utilizate în producția de vehicule electrice, telefoane mobile, sisteme de rachete și alte electronice. Nu există înlocuitori viabili.

China este cel mai mare producător mondial de metale rare și multe alte minerale esențiale. Ucraina deține 22 de tipuri de minerale din totalul celor 34 identificate Uniunea Europeană ca fiind critice. Acestea includ metale prețioase, metale neferoase și rezerve semnificative de cărbune. Majoritatea acestora se află însă acum sub controlul Rusiei în teritoriile ocupate.

Ce resurse prețioase are Ucraina și cât valorează acestea?

Ucraina este cunoscută în principal pentru rezervele sale agricole, dar țara se mândrește și cu vaste resurse de subsol. Unele dintre acestea sunt esențiale pentru industrii precum apărarea, aparatele de înaltă tehnologie, industria aerospațială și energia verde.

Potrivit Institutului de Geologie, Ucraina deține elemente rare precum Lantan și Ceriu, utilizate în fabricarea televizoarelor și a sistemelor de iluminat; Neodim, utilizat în turbine eoliene și baterii; Erbiu și Ytriu, ale căror aplicații variază de la energia nucleară, la lasere. Ucraina are de asemenea rezerve de Scandiu. Datele detaliate sunt clasificate.

Zelenski a declarat într-un interviu că Rusia a ocupat aproximativ jumătate din zăcămintele de metale rare ale Ucrainei. Zelenski a mai spus că Ucraina are cele mai mari rezerve de titan și uraniu din Europa. De asemenea, țara are rezerve uriașe de minereu de fier și litiu. Ucraina este, de asemenea, un potențial furnizor cheie de beriliu, mangan, galiu, zirconiu, grafit și nichel.

În ceea ce privește rezervele de litiu, se estimează că Ucraina are peste 500.000 de tone metrice, depășind toate celelalte state europene. Litiul este vital în fabricarea bateriilor. Rezervele de titan sunt situate în principal în nord-vestul și centrul Ucrainei, în timp ce cele de litiu se află în centru, est și sud-est.

Rezervele ucrainene de grafit, o componentă esențială a bateriilor vehiculelor electrice și a reactoarelor nucleare, reprezintă 20% din resursele mondiale, așa cum notează Reuters. Zăcămintele se află în centru și vest. De asemenea, uriașele rezerve de cărbune se află în principal în zona Donbas, ocupată militar de armata rusă. În această zonă se găsesc aproximativ 30 de miliarde de tone de huilă care au o valoare comercială estimată la 11,9 trilioane de dolari, conform estimărilor SecDev.

Un alt metal strategic este titanul, crucial pentru industria aerospațială și tehnologia militară. Ucraina deține până la 20% din rezervele globale de titan, iar zăcămintele principale sunt localizate în regiunile Jîtomîr și Dnipro.

Aproximativ 40% din resursele metalice ale Ucrainei se află acum sub ocupație rusă, conform estimărilor think thank-ului We Build Ukraine și a Institutului Național de Studii Strategice, care citează date până în prima jumătate a anului 2024. De atunci, trupele ruse au continuat să avanseze constant în estul regiunii Donețk.

În timpul războiului, Rusia a ocupat cel puțin două depozite ucrainene de litiu - unul în Donețk și altul în regiunea Zaporojie din sud-est. Kievul controlează încă depozitele de litiu din regiunea centrală Kirovohrad.

În acest context, pentru Statele Unite, Ucraina ar putea deveni un partener cheie în reducerea dependenței de China pentru metale rare și materiale esențiale, ceea ce ar putea avea un impact major în contextul competiției internaționale dintre cele două mari puteri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE