Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbările climatice amplifică riscul de inundații. Expert: Va trebui să adaptăm orașele pentru genul ăsta de furtuni

Inundațiile puternice din Spania au provocat moartea a cel puțin 95 de persoane, în urma unei „furtuni fantastice”. De altfel, meteorologii spanioli au lansat un avertisment despre o „furtună care depășește și codul roșu”, însă autoritățile din comunitatea Valenciană ”nu au spus nimic”, a declarat Ciprian Bălțoiu, un jurnalist român stabilit în Spania, la Euronews România.

De asemenea, Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei, a declarat că într-o localitate din Spania „cantitatea de precipitații în opt ore a depășit cantitatea pe un întreg an”, iar, pe fondul schimbărilor climatice, „va trebui să ne obișnuim și să adaptăm orașele pentru genul ăsta de furtuni”.

În jurnalul „Euronews Acum” de la Euronews România, jurnalistul Ciprian Bălțoiu a precizat că pagubele produse de inundațiile puternice în regiunea Valencia sunt estimate la 250 de milioane de euro.

„Ce a rămas în urma acestei furtuni fantastice este de neînchipuit. Într-o sută de ani nu-și mai aduce aminte nimeni să fi fost o astfel de furtună atât de puternică. Însă ceea ce probabil trebuie să învețe toate autoritățile din toate țările este să aibă încredere în meteorologi.

În Spania, meteorologii au anunțat la ora 8 a dimineții că va fi o furtună care depășește și codul roșu, pentru că e ceva fantastic. Autoritățile din comunitatea Valenciană nu au spus nimic. Ele trebuiau să anunțe, să pună alerte pe telefoane, cum e Ro-alert în România”, a precizat Ciprian Bălțoiu, un jurnalist român stabilit în Spania.

Peste 1.000 de militari, mobilizați pentru a ajuta oamenii afectați în urma inundațiilor puternice din Spania

„În acest moment se face o muncă fantastică. Mai bine de 1.000 de militari sunt la fața locului.

Toate guvernele din zonă au trimis ajutoare și încearcă să sprijine aceste căutări. Rămâne zeci de persoane date dispărute și, probabil, că numărul de 95 de morți e așteptat să crească în continuare.

La o primă estimare, în zona Valencia se vorbește despre pagube de 250 de milioane de euro, așa că toată Spania încearcă să ajute această zonă”, a mai spus Bălțoiu.

Cercetătorul Bogdan Antonescu: Creșterea temperaturii medii globale nu face decât să alimenteze furtunile

De asemenea, Bogdan Antonescu, cercetător în fizica atmosferei, a explicat că furtuna care a provocat inundațiile din Spania a avut un impact foarte mare, iar într-o localitate a plouat în opt ore cât într-un an întreg.

„Furtuna a avut un impact foarte mare. Există o localitate în care cantitatea de precipitații în opt ore a depășit cantitatea pe un întreg an. Este o furtună care poate să depășească în anumite regiuni codurile maxime care se dau în general.

În contextul schimbărilor climatice, tot ce înseamnă creșterea temperaturii medii globale nu face decât să alimenteze furtunile acestea cu vapori de apă astfel încât să avem cantități mai mari de precipitații”, a afirmat cercetătorul.

Ce este supercelula, structura care amplifică furtunile și provoacă tornade și grindină

„Această furtună, pe lângă precipitații, a avut în interior și o structură care se numește supercelulă.

Supercelula este o furtună cu mare dezvoltare pe verticală, are o caracteristică și anume partea de jos este în rotație. De altfel, pe lângă grindină au fost raportate trei, patru tornade în zona respectivă. E adevărat, nu de intensități foarte mari.

Am avut grindină de cinci-șapte centimetri, plus tornade, iar acestea sunt caracteristice pentru genul acesta de fenomene.

În zona respectivă au exista condiții propice pentru astfel de furtuni. Ai nevoie de o furtună care are un timp de viață foarte mare, este alimentată cu mulți vapori de apă, astfel încât să poți să formezi grindină de mari dimensiuni. Exact asta s-a întâmplat în zona respectivă: vapori de apă aduși cu aer cald și umiditate ridicată dinspre Mediterană înspre interiorul continentului, unde a existat instabilitate accentuată.

Au format aceste furtuni care au timp de viață mare și au ajuns să producă grindină de mari dimensiuni și apoi să producă tornade”, a mai spus cercetătorul în fizica atmosferei, la Euronews România.

„Va trebui să ne adaptăm la genul ăsta de furtuni”

„Va trebui să ne adaptăm la genul ăsta de furtuni. Ce am observat anul acesta în sud-estul României precipitații intense. Acele furtuni au fost direct legate de impactul schimbărilor climatice. Pe fondul schimbărilor climatice, a crescut cantitatea de precipitații .

Va trebui să ne obișnuim și să adaptăm orașele pentru genul ăsta de furtuni. Orașele nu sunt construite astfel încât să facă față unei cantități mari de precipitații peste care adăugăm și partea de grindină de mari dimensiuni și inclusiv tornade”, a concluzionat Bogdan Antonescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE