Candidatul la alegerile prezidențiale, George Simion, a precizat că, dacă va ajunge președinte al României, va „călca pe urmele lui Viktor Orban”, premierul Ungariei. Orban este unul dintre cei mai sancționați oficiali europeni, din cauza pozițiilor lui eurosceptice și a problemelor pe care le are Ungaria cu respectarea statului de drept.
Poziția lui Simion poate fi interpretată drept „o mână de ajutor” pe care candidatul AUR o întinde comunității maghiarilor din România, dacă avem în vedere că zonele cu populația predominant ungurească din țara noastră i-au oferit voturi extrem de puține în primul tur al alegerilor prezidențiale de pe 4 mai.
- Joi, de la ora 20:00, urmăriți prima dezbatere prezidențială George Simion - Nicușor Dan la Euronews România
George Simion: „Voi călca pe urmele lui Orban”
În interviul realizat pentru Euronews World, de către redactorul șef al Euronews România, Andra Miron Diaconescu, George Simion a abordat mai multe subiecte.
Simion, care s-a declarat un politician pro-Trump, s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale, cu puțin peste 40% din voturi, urmat de Nicușor Dan, cu peste 20% din sufragii.
Întrebat cum va lucra cu Viktor Orbán și ce are de spus maghiarilor din Transilvania după ce aceștia au votat în unanimitate împotriva sa, Simion a precizat: „Comunitatea maghiară a avut propriul candidat, deci ei nu au votat împotriva mea, ci au votat pentru candidatul lor. Maghiarii, partidul UDMR, sunt un partener politic foarte serios, singurul partid serios dintre partidele de guvernământ din București care are o conducere profesionistă.
Aș vrea să îi felicit și, în multe privințe, aș vrea să calc pe urmele lui Viktor Orban. Desigur, există linii roșii, iar pozițiile noastre diferă cu privire la unele probleme. Dar Viktor Orbán a arătat că a luptat pentru familie, pentru conservarea populației și pentru creștinism în instituțiile UE. Așadar, atât Fidesz (n.r.: partidul aflat la guvernare în Ungaria), cât și UDMR vor fi partenerii noștri".
În ciuda acestei poziții, sentimentele dintre maghiarii din România și George Simion nu par să fie reciproce. În primul tur al alegerilor, UDMR i-a îndemnat, în mod explicit, pe alegători să nu-l voteze pe candidatul extremei drepte și să-l susțină pe Crin Antonescu, candidatul coaiției de guvernare. După alegeri, președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a mulțumit maghiarilor pentru votul de peste 70% pentru Crin Antonescu.
„Am înțeles pericolul, pentru că știm care este miza unui președinte care este antimaghiar și a unui guvern cu antimaghiari în componență. Dacă Simion va deveni președinte și AUR va fi la guvernare, școlile noastre, drepturile noastre și folosirea limbii noastre vor fi în pericol”, a declarat Kelemen Hunor.
Guvernul maghiar își afirmă neutralitatea în alegerile din România
România are o populație de etnie maghiară de peste un milion de persoane, localizată în principal în Transilvania, în rândul căreia Viktor Orbán este foarte popular. Partidul UDMR are mai multe legături cu partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ.
Reacția Ungariei
Guvernul lui Viktor Orbán a reacționat moderat la succesul lui Simion, în ciuda opiniilor similare cu privire la Trump, Ucraina și Uniunea Europeană. Ministrul Gergely Gulyás a declarat că guvernul maghiar nu trebuie să ia atitudine în campania pentru alegerile prezidențiale din România.
„Ungaria va fi gata să discute cu orice președinte român ales despre drepturile minorităților”, a spus Gulyás.
Cu toate acestea, politicienii FIDESZ l-au descris pe Simion ca fiind „antimaghiar”, iar în 2024, FIDESZ s-a retras din negocierile pentru a se alătura grupului eurosceptic ECR din Parlamentul European, după ce partidul AUR a fost admis.
„FIDESZ nu va face parte niciodată dintr-un grup cu un astfel de partid în Parlamentul European. Asta nu e negociabil”, a declarat liderul grupului parlamentar FIDESZ, Mate Kocsis, în iunie 2024. Ulterior, purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltan Kovacs, a etichetat partidul AUR drept antimaghiar.
În interviul acordat Euronews, Simion s-a pronunțat în favoarea aderării României la UE și la NATO, dar a afirmat că UE „își depășește în prezent puterile” și ar trebui, în schimb, să creeze o Europă a națiunilor.