Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contre între primarul și prefectul Capitalei, din cauza PUZ-urilor. De ce îl acuză Nicușor Dan pe Toni Greblă

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, îl acuză pe prefectul Bucureștiului că vrea să atace în instanță regulamentul de construcții care protejează zona istorică de o dezvoltare haotică. Prefectul susține că dorește să verifice suspiciunile conform cărora nu ar exista un Plan Urbanistic Zonal. Potrivit legii, dacă prefectul atacă un act administrativ, acesta este suspendat pe perioada litigiului.

Primarul Nicușor Dan spune că prefectul Toni Greblă vrea să atace în justiție un Plan Urbanistic Zonal care ar fi în vigoare din anul 2000, cu scopul de a ajuta mai multe construcții ilegale ridicate în zonele protejate să intre în legalitate.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Dispare regimul de protecţie al zonelor istorice, adică, de exemplu, investitorul care a construit blocuri în curtea vilei Filipescu, din Bulevardul Aviatorilor, va putea să vină la Primăria Municipiului Bucureşti să ceară intrarea în legalitate a acelor blocuri sau orice proprietar de clădire din zona istorică va putea să vină la Primăria Capitalei şi să ceară demolarea acelei case, iar dacă primarul refuză, va da în judecată şi va spune că acea casă nu este protejată de nimic. Noi avem un regulament din anul 2000. În baza acestui regulament s-au emis câteva zeci de mii de autorizații în toată zona istorică a Bucureștiului și, deodată, în anul 2023, după 23 de ani, de pe o zi pe alta, prefectul vrea să o atace.”

Prefectul spune că nu intenționează să apeleze la justiție

La solicitarea Euronews, prefectul Toni Greblă a venit cu precizări. El susține că disputa a apărut după ce i-a cerut lui Nicușor Dan lămuriri, pentru că un ONG a afirmat că, de fapt, nu ar exista niciun PUZ aprobat de Primărie, care să reglementeze situația din centrul Capitalei. Prefectul spune că nu intenționează să apeleze la justiție.

Toni Greblă, prefectul Capitalei: „Nu am de gând. Și mâine, chiar dacă aș vrea, nu aș putea să fac acest lucru, din mai multe motive, dar hai să începem cu începutul. Acum vreo zece zile, în spațiul public a apărut suspiciunea de la un ONG, care se baza pe un răspuns dat de Primăria Capitalei că în ședința din decembrie, anul 2000, nu ar fi fost adoptat niciunul din PUZ-urile pe zone protejate. Eu, personal, nu am crezut, așa ceva putea fi imposibil, crezând că este o afirmație fără niciun temei. Pentru că zvonul s-a amplificat, am solicitat primarului general să-mi trimită copia certificatelor PUZ-urilor care ar fi fost adoptate în decembrie 2000. El ieșind în conferință, nu a spus niciun moment că acele PUZ-uri există, că le-a văzut. El s-a apucat să facă niște alegații absolut nejustificate și fără legătură cu ce i-am cerut eu. Eu i-am cerut să-mi facă dovada că acele PUZ-uri pentru care primarii, de-a lungul a 20 de ani, au eliberat sau au refuzat eliberarea de documente de urbanism există. Este o întrebare atât de simplă, la care se poate răspunde văzând acele documente, care trebuie să poarte niște semnături pe ele, pentru că orice PUZ se aprobă de cel puțin 12 entități.”

Potrivit paginii oficiale a Primăriei București, în Capitală există 98 de zone protejate, în care regimul construcțiilor trebuie să respecte prevederi speciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE