Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, i-a atenționat pe edilii de sector să nu comită abuzuri când eliberează autorizații pentru construcții.
PUZ-urile de sector
„Vorbim de PUZ-urile de sector. Știm cu toții ce a însemnat dezvoltarea urbanistică speculativă a Bucureștiului în ultimii ani. PUZ-urile de sector au fost doar apogeul acestei dezvoltări urbanistice haotice și speculative. Prevedeau dispariția a sute de hectare de spațiu verde, în condițiile în care avem o incidență mare a bolilor respiratorii, însemnau blocuri între case, blocuri de 10 etaje pe străzi de șapte metri, în condițiile în care traficul din București este cel pe care îl cunoaștem”, a spus Nicușor Dan în timpul unei conferințe de presă.
Printr-o decizie administrativă a Consiliului General, PUZ-urile pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 au fost suspendate. Între timp, două dintre ele - Sector 3 și Sector 6 - au fost anulate de instanță, iar restul sunt suspendate prin hotărâre judecătorească executorie, pronunțată de Tribunalul București.
Nicușor Dan susține că ISC și prefectul „îndeamnă primarii să încalce hotărârea”
Nicușor Dan susține că Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul municipiului București „îndeamnă primarii sectoarelor să încalce hotărârea”.
„Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul municipiului București spun că dacă tu ai început procedurile pentru a primi o autorizație de construire primarul de sector poate să își întemeieze autorizarea de construire pe un act care nu mai există juridic, PUZ-ul suspendat de instanță. Asta este o aberație juridică, pe care orice student la drept, în anul I, poate să o sesizeze. Nu poți să întemeiezi un act administrativ pe un act care nu mai există din punct de vedere juridic. Față de această situație, imediat după ce Tribunalul a suspendat cele trei PUZ-uri de Sector, respectiv 2, 4 și 5, am scris oficial primarilor de sector și le-am spus că există această hoțărâre și că ei nu mai pot emite autorizații”, a mai explicat primarul Capitalei.
Nicușor Dan a mai precizat că se va adresa oficial celor doi șefi ai persoanelor în cauză, respectiv ministrului de Interne și ministrului Dezvoltării.
„O să informez de acest abuz și o să le solicit să corecteze în mod administrativ aceste indicații nelegale, pe care subordonații lor le fac”, a mai spus el.
Edilul i-a avertizat pe primari
În ceea ce privește primarii de sector, edilul i-a avertizat că sunt pe cont propriu.
„Îi avertizez că sunt pe cont propriu, interpretarea legii este atributul fiecăruia dintre ei, indiferent de opiniile care le sunt formulate de alte insituții și vreau să îi informez că există din 2019 un dosar la DNA, care vizează modul în care a fost emis PUZ-ul de sector, să informez că am completat plângerea, după toată analiza pe care am făcut-o pe PUZ-urile de sector pentru emiterea celorlalte puzuri de sector - 2, 4 5 și 6 - și azi, în mod oficial, în cadrul aceluiași dosar penal, o să solicit DNA-ului să cerceteze și modul în care sunt aplicate de către primarii din București prevederile PUZ-ului de sector, în condițiile în care ele au fost suspendate”, a mai spus Nicușor Dan.
Edilul i-a asigurat pe bucureșteni că „stoparea abuzurilor în urbanism rămâne o prioritate”.
Primăriile Sectoarelor 2, 4 şi 5, notificate de Prefectura Bucureşti pentru deblocarea documentaţiilor de urbanism
Primăriile Sectoarelor 2, 4 şi 5 au fost notificate, luni, de Prefectura Bucureşti pentru deblocarea documentaţiilor de urbanism, potrivit Agerpres.
Conform unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului - Municipiul Bucureşti, decizia a fost luată în contextul în care, de la începutul acestui an, Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) ale Sectoarelor 2, 4 şi 5 au fost suspendate în instanţă la solicitarea unui ONG, iar până la soluţionarea cauzei, la nivelul autorităţilor locale „nu a existat o abordare unitară cu privire la procedurile administrative incidente".
Astfel, apreciază Prefectura Bucureşti, unele primării au continuat procedurile de autorizare pentru solicitările care le-au fost adresate până la data când PUZ-urile au fost suspendate de instanţă, iar alte autorităţi publice locale au considerat că şi pentru aceste solicitări nu pot continua procedura de autorizare, fiind create, astfel, blocaje în activitatea de urbanism şi amenajare teritorială.
„În aplicarea legii şi ca urmare a suspendării PUZ-urilor pe cale jurisdicţională, considerăm că autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să continue procedura pentru eliberarea autorizaţiilor de construire pentru toate solicitările înregistrate la primării până la data suspendării PUZ-urilor. În fundamentarea măsurii a fost avut în vedere şi punctul de vedere exprimat de Inspectoratul de Stat în Construcţii - ISC, ca urmare a unei solicitări primite de la Primăria Sectorului 5. În acest sens, astăzi, 6 iunie, au fost transmise celor trei primării sus-menţionate adrese corespunzătoare. La nivelul Municipiului Bucureşti trebuie să existe o colaborare instituţională strânsă între autorităţile administraţiei publice locale, astfel încât prevederile legale în vigoare să fie aplicate în mod unitar, în beneficiul cetăţenilor, îndreptăţiţi la o dezvoltare durabilă a oraşului", au explicat reprezentanţii Prefecturii.