Chiriile și inflația au crescut în ultimii ani, iar acest lucru se reflectă și în condițiile în care locuiesc românii. Potrivit unui raport al Consiliului Economic și Social, acestea sunt la limita suportabilului în multe zone din România. O altă problemă este spațiul pe care îl împart mai mulți membri ai unei familii.
Casa este principalul motiv pentru care românul muncește o viață întreagă
Casa este principalul motiv pentru care românul muncește o viață întreagă, fie că vorbim de faptul că se îndatorează la bănci, fie că cea mai mare parte din venituri ajunge pe chirie și dacă ar fi să facem o comparație, atât locuitorii din România, cât și cei din alte state ale Uniunii Europene dau 60 la sută din venituri pe chirie, însă, în țara noastră, acest lucru îl fac 20% dintre români, dublu față de procentul din Uniunea Europeană.
Și chiar dacă România este fruntașă la numărul de locuințe în proprietate personală, sunt și persoane care au de suferit, în special tinerii, adică aproape jumătate dintre ei. În alte state europene doar unul din 10 tineri nu are locuință. În plus, unul din cinci europeni locuiește într-o casă supraaglomerată, pe când la noi în țară procentul este mult mai mare. Aproape jumătate dintre români nu au spațiu suficient de locuit.
20% dintre români nu au toaletă, duș sau cadă în casă
România nu stă bine nici la capitolul condiții. 20% dintre români nu au toaletă, duș sau cadă în casă. În Bulgaria doar 7% dintre locuitori au aceste probleme, pe când media europeană este destul de mică în această privință, mai puțin de două procente.
Așadar, am văzut că românii nu stau tocmai bine la capitolul condiții de locuit, însă trebuie să vă mai dăm o cifră. În ultimii 10 ani, costurile de construcție au crescut cu 49%, de aproape trei ori mai mult decât media din Uniunea Europeană.