Politicienii din România cheltuie la foc automat banii primiți din subvenții. În prima jumătate a anului, partidele au folosit aproape 94% din sumele alocate pentru acest an. Cei mai mulți bani au fost folosiți pentru presă şi propagandă, arată un raport întocmit de Expert Forum. Specialiștii spun că partidele au început să pregătească terenul pentru super-anul electoral 2024, când în țara noastră vor avea loc toate tipurile de alegeri.
În acest an, statul va acorda partidelor politice 258 de milioane de lei. Până în iunie, cele șase partide care au dreptul la subvenții au încasat 125 milioane de lei. Banii sunt împărțiți pe baza rezultatelor de la alegerile din 2020.
Partidele care au încasat cei mai mulți bani de la stat
PSD a încasat peste 48 de milioane de lei, iar pe locul doi se află Partidul Național Liberal, cu aproape 41 de milioane de lei. Cele două partide neparlamentare, PMP și Pro România, au primit cele mai mici sume.
Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru presă și propagandă, mai exact 58 de milioane de lei. PSD și PNL au folosit aproape două treimi din bani pentru această categorie.
În decembrie 2017, Parlamentul a modificat legea privind finanțarea activității partidelor. Astfel, suma alocată de stat pentru partide a crescut la 0,04% din PIB. Din acest motiv vedem cum au crescut sumele totale virate în conturile partidelor. În 2017, Autoritatea Electorală le-a oferit partidelor 30 de milioane de lei. Anul următor, partidele politice au încasat de aproape șase ori mai mulți bani.
Septimius Pârvu, specialist Expert Forum: ”E clar că în momentul acesta există o lipsă foarte mare sau o voință foarte mică politică de a transparentiza aceste date. Dacă ne uităm e și un mecanism de hrănire a clientelei politice. Cine primește acești bani? Vin alegerile la anul. Cine știe, poate sunt și plăți în avans. Nici nu știm pe ce se duc acești bani.”
Guvernul ar putea reduce subvențiile pentru partide
Partidele din opoziție sunt de părere că s-ar putea discuta despre o reducere a subvențiilor pentru partide, mai ales în contextul în care Guvernul se luptă cu deficitul bugetar. PSD și PNL nu au dorit să comenteze subiectul.
George Marussi, Secretar General USR: ”Având în vedere situația actuală, nu se justifică o finanțare exagerată a partidelor. Pe măsură ce cetățenii primesc mai multe informații, se observă deschiderea la aceste informații, opinia generală se va schimba.”
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, nu a avut un răspuns clar cu privire la planurile Guvernului de a reduce sau nu și subvențiile pentru partide: ”Va trebui să revin cu un răspuns. Nici eu nu știu ceva despre asta.”
Câți bani acordă celelate state UE partidelor politice
În Italia și Elveția, Guvernul nu acordă subvenții partidelor politice. În Ungaria și Polonia, ponderea este mai mică de 1 euro pe cap de locuitor. Vedem că sumele nu cresc foarte mult nici în Spania sau Franța. Ne uităm acum și spre situația din Bulgaria.
Aneliya Dzhambazka, jurnalist Euronews Bulgaria: ”Valoarea finanțării este determinată de minimul bugetar. Formațiunea care a reușit să strângă peste 1% din voturi a primit 80 de leva pentru fiecare vot efectiv. Din totalul veniturilor, doar 22% sunt fondurile din donații, iar peste 10% sunt cotizațiile membrilor. Calculele au fost făcute pe baza a 112 partide care au trimis rapoarte Curții de Conturi.”
În Germania, ponderea depășește 2 euro pe cap de locuitor. La fel se întâmplă și în România, unde fiecare cetățean plătește peste 2,6 euro pentru finanțarea partidelor. Sume mai mari regăsim în Danemarca, Belgia sau Austria, acolo unde ponderea depășește 3 euro pe cap de locuitor. Anul viitor, în România vor avea loc toate cele patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.