Comportamentul deschis al tinerilor pe internet îi face vulnerabili în față abuzatorilor și traficanților de persoane. Aceasta este concluzia unui studiu făcut de ONG-ul eLiberare. România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană la traficul de persoane. Conform Comisiei Europene, țara noastră furnizează Europei aproape 3.000 de victime în fiecare an. Asta în contextul în care totalul victimelor este de aproximativ 7.000 la nivelul Uniunii Europene.
Internetul poate să fie o resursă utilă, dar vine la pachet cu multe pericole, spun experții. Interacțiunile sociale fără niciun filtru pot pune în pericol pe orice tânăr.
Mai bine de jumătate dintre adolescenți știu că internetul prezintă și riscuri, dar foarte puțini sunt conștienți de problema traficului de persoane, în mediul online.
Doar 50% dintre tineri consideră că mediul online este nesigur pentru fete, asta în contextul în care 9 din 10 victime ale traficului sunt fete și femei.
Irina Echim, Președinta Girl Up România, spune că mediul online este foarte nesigur, dar că în România niciun mediu nu este sigur pentru tinere.
Irina Echim, Președinte Girl Up România: Adică și când mergi pe stradă nu ești în siguranță, nici la piscină nu ești în siguranță. Nici la școală nu ești în siguranță. Dar, într-adevăr, ceea ce diferențiază mediul online față de celelalte e faptul că ai mult mai mulți posibil agresori și poți să devii o posibilă victimă din mult mai multe direcții.
Comportamentul și percepțiile adolescenților îi face mult mai vulnerabili în fața prădătorilor
Metoda preferată folosită de traficanții de persoane este Loverboy. Relațiile de acest tip pornesc inițial cu promisiunea unei vieți mai bune, cadouri sau excursii. Dar în scurt timp, visul se transformă în coșmar.
Loredana Urzică, Director Executiv eLiberare: Mulți dintre tineri consideră că este normal că, de exemplu, foarte multă lume are relații la distanță pe internet, consideră că e ok să vorbești cu necunoscuți, consideră că e ok să te muți cu iubitul tău după primele șase luni de relație, undeva la 39% consideră că e ok să se mute în străinătate cu iubitul lor.
Relația de tip loverboy este una de dependență, spun specialiștii și, de cele mai multe ori, vor apărea schimbări în comportamentul victimelor. Psihologii spun că tinerele devin mai retrase și se îndepărtează de prieteni și familie.
O soluție propusă de experți este ca părinții să vorbească deschis cu adolescenții despre pericolele din mediul online. Dar de cele mai multe ori, părinții sunt nemulțumiți că tinerii petrec timpul în fața ecranului și nu la teme.
Gabriela Dumitriu, psiholog: Foarte puțini vorbesc despre acest gen de pericole. Pericole de tip abuz sexual care pot apărea. Și, atunci, este necesar ca părinții să se informeze ei înșiși, într-o primă fază, astfel încât să poată educa copiii în legătură cu asta și să devină deschiși în comunicarea despre pericolele de tip abuz sexual.
Experții care se ocupă de victimele traficului de persoane spun că ar trebui să existe ateliere în școli în care elevii să învețe despre pericolele din mediul online.
Datele arată că abuzul se poate întâmpla oricui, indiferent de mediul din care provine.