Avertisment al organizațiilor din România care luptă împotriva traficului de persoane: 50% dintre persoanele traficate sunt copii, iar numărul lor este în continuă creștere. Centrul European pentru Cercetare Juridică atrage atenția că refugiații ucraineni cad cel mai ușor în plasa rețelelor de crimă organizată: patru femei din Ucraina au fost salvate în ultima clipă, după ce au fost convinse de traficanții care le ofereau ajutor să treacă granița din România spre vestul Europei.
De la începutul războiului din Ucraina aproape 40.000 de copii ucraineni și-au găsit un refugiu în România. Două sute dintre ei au venit neînsoțiți, motiv pentru care acum se află în grija statului român.
Silvia Tăbușcă, director Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică: „Încă din a doua zi de conflict primul caz cu Interpolul să scoatem victime din trafic, inclusiv copii.”
De drama refugiaților ucraineni au profitat rețelele de trafic de persoane, care activau deja atât în România, cât și în Ucraina. Patru femei ucrainene au fost salvate în ultimul moment, după ce traficanții au reușit să le scoată din țară. Două dintre ele, mamă și fiică, au fost găsite în Cehia.
Silvia Tăbușcă, director Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică: „Cazul a două ucrainence, mamă și fiică, recrutate pe sistemul „Lover Boy”. În momentul când am vorbit cu ele pentru noi a fost foarte clar că erau în situație de trafic, mama percepea relația ca o relație de dragoste. Când violența împotriva celor două ucrainence a început, când doi bărbați au venit să le preia din apartamentul în care un traficant le oferise cazare, am apelat la Interpol.”
În România, din ce ce în ce mai multe persoane ajung victime ale rețelelor de proxeneți
În România, din ce în ce mai multe persoane ajung victime ale rețelelor de proxeneți: 50% dintre ele sunt minore, spune Comisia Europeană, iar numărul copiilor traficați a crescut de zece ori în doar doi ani.
Iana Matei, Asociația Reaching Out: „Ale mele toate între 10 și 15 ani, Avem acum victime ale traficului, ale mele toate sunt copii.”
Unul din cinci copii sunt abuzați în țară, arată statisticile oficiale. Andreea este mama unei fete abuzate și a făcut un film documentar pentru a încuraja victimele să își spună povestea.
Andreea, mama unui copil abuzat: „Fostul meu partener a abuzat-o sexual pe fiica mea, atât pot să vă spun. Fiica mea a fost de acord că dacă ajută măcar un copil să vorbească cu un adult sau cineva de încredere să ceară ajutor.”
În cadrul Forumului European Anti-Trafic, ONG-urile atrag atenția că strategia anti-trafic funcționează de multe ori doar pe hârtie, iar în teren victimele sunt vulnerabilizate chiar de către stat
Iana Matei: „Ne trezim că DGASPC trimite scrisoare către familia traficantă, deci părinții care au traficat copiii primesc notificare că copilul se află în grija Asociației Reaching Out.”
Rapoartele Comisiei Europene arată că țara noastră rămâne principala sursă a victimelor traficate în scop sexual, la nivel european.