Comisia Europeană va decide miercuri dacă noile măsuri anticorupție ale Ungariei sunt suficiente pentru a scăpa de înghețarea fondurilor europene. Aceasta vine în urma unei recomandări adresate de Comisie către Consiliu și Parlamentul European, în septembrie, de a vota împotriva alocării a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune, din cauza „neregulilor sistemice” observate în achizițiile publice din Ungaria.
Budapesta este încrezătoare că statele UE, care sunt responsabile de decizia finală, nu vor reține fondurile prin mecanismul statului de drept.
70% din fonduri pot fi pierdute
Bruxelles-ul a îndemnat anterior membrii să nu cedeze la presiunile din partea Ungariei. Guvernul Orban a blocat decizii cruciale ale UE în ultimele luni, cum ar fi un pachet de asistență de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și un acord privind rata minimă globală de impozitare.
Potrivit lui József Péter Martin, șeful Transparency International Ungaria, Budapesta a luat în serios recomandările Bruxelles-ului.
„În opinia noastră, acesta este singurul pachet anticorupție semnificativ din ultimii 12 ani, dar, evident, nu ne putem aștepta ca acesta să demonteze complet peste noapte Sistemul de Cooperare Națională al lui Orbán”, a declarat el.
Potrivit eurodeputaților care au votat pe 24 noiembrie, măsurile adoptate de Ungaria sunt insuficiente pentru a aborda riscul sistemic existent pentru interesele financiare ale UE.
Un plan de redresare post-COVID de 5,8 miliarde de euro a fost, de asemenea, blocat din cauza preocupărilor legate de statul de drept. Dacă planul nu primește undă verde înainte de sfârșitul anului 2022, 70% din fonduri vor fi pierdute.