Ungaria a încetat să mai fie o democrație deplin funcțională, arată membrii Parlamentului European, într-un raport prin care condamnă "eforturile deliberate și sistematice ale guvernului maghiar" de a submina valorile europene.
Oficialii europeni arată că țara ar trebui să fie privită drept un "regim hibrid de autocrație electorală", în care alegerile, deși se desfășoară cu regularitate, sunt viciate.
"Experții arată că Ungaria nu mai este o democrație", au spus parlamentarii UE, citând date potrivit cărora democrația de la Budapesta se află pe un trend descendent.
Viktor Orbán subminează democrația
Eurodeputații mai indică în rezoluție că starea precară a democrației maghiare este rezultat al eforturilor "sistematice și deliberate" ale guvernului condus de Viktor Orbán de a submina valorile fundamentale ale UE. Viktor Orbán conduce executivul maghiar de mai bine de un deceniu.
Oficialii își exprimă îngrijorarea și cu privire la respectarea și garantarea unor drepturi fundamentale, precum independența sistemelor electoral și judiciar, dreptul la viața privată, libertatea de exprimare, pluralismul presei, libertatea academică, drepturile LGBTIQ și protecția minorităților, și a solicitanților de azil.
Deputații europeni au criticat, de asemenea, instituțiile UE pentru că au permis regresul democratic al Ungariei.
Nici UE nu a fost fermă cu Ungaria de-a lungul timpului
Parlamentul "își exprimă regretul profund că lipsa fermă de acțiune a UE a contribuit la prăbușirea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, transformând țara într-un regim hibrid de autocrație electorală", se arată în același raport.
Documentul adoptat joi, cu 433 voturi pentru, 123 împotrivă şi 28 abţineri, se bazează pe raportul cu care Parlamentul a declanşat procedura prevăzută la articolul 7 în 2018 (care poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, a dreptului de vot în Consiliul UE – n.red.), pentru a oferi o imagine de ansamblu a evoluţiilor din cele 12 domenii de interes ale Parlamentului.
Ar fi pentru prima dată când o instituție a UE indică clar că un stat membru nu este o democrație adevărată. Aceasta fiind o condiție esențială pentru a avea statutul de membru.
"Situația din Ungaria s-a degradat dramatic", a declarat eurodeputata Gwendoline Delbos-Corfield, raportoare a Parlamentului privind situaţia din Ungaria, pentru Euronews, cu o zi înainte de votul asupra raportului.
Ungaria și Polonie, aliate
UE, însă, ar putea declanșa articolul 7, considerat drept opțiunea extremă. Declanșarea poate priva un stat membru de dreptul de vot în procesul de elaborare a politicilor UE. Pentru declanșarea acestuia este nevoie de un vot în unanimitate în cadrul Consiliului UE. Polonia, un alt stat membru a cărei politică internă face obiectul articolului 7, a ajuns la un acord cu Ungaria pentru a-și bloca reciproc procedura.
"Orice întârziere în plus a unei astfel de proceduri ar echivala cu o încălcare a principiului statului de drept de către Consiliul UE însuși", avertizează deputații europeni.
Pe lângă încălcările drepturilor fundamentale, raportul mai spune că Ungaria a întreprins puține demersuri împotriva corupției, clientelismului și nepotismului în administrația publică și înregistrează carențe și în domeniul achizițiilor publice.
Sunt vizați banii Uniunii Europene
De ani de zile, Ungaria se află sub o supraveghere tot mai atentă din partea organismelor de la Bruxelles.
Comisia Europeană a lansat în aprilie așa-zisul mecanism de condiționalitate, un sistem care poate stopa furnizarea fondurilor din bugetul UE alocate unui stat membru, atunci când interesele financiare ale întregului bloc comunitar sunt puse în pericol de acel stat.
Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget și Administrație, a propus o reducere cu 70% a finanțării acordate Ungariei, dacă Budapesta nu reușește să pună în aplicare măsurile necesare pentru consolidarea standardelor democratice și combaterea eficientă a corupției.
În fiecare an, Ungaria primește peste 6 miliarde de euro din fondurile UE, dintre care cea mai mare parte sprijină proiecte de coeziune.
Ungaria, fără banii din PNRR
De asemenea, Ungaria rămâne singurul stat membru fără banii din PNRR, deoarece Comisia a cerut Ungariei să adopte o serie de reforme ce țin de statul de drept.
Pe măsură ce criza energetică se agravează și inflația crește vertiginos, Budapesta a început să facă demersuri la Bruxelles pentru a obține în cele din urmă banii. Premierul Orbán a semnat la începutul acestei luni un decret pentru înființarea unei agenții anticorupție, împreună cu un grup de lucru separat, cu delegați guvernamentali și neguvernamentali.
Raportul Parlamentului îndeamnă Comisia să se abțină de la aprobarea PNRR-ului, până când nu vor fi puse în aplicare toate reformele privind statul de drept, și să împiedice finanțarea proiectelor de coeziune care ar putea implica încălcări ale legii.
Comisia să nu se lase păcălită de presupusele reforme
"Recomandarea mea (pentru Comisie – n.red) ar fi să nu se lase păcălită de presupusele reforme", a spus Delbos-Corfield. "Comisia trebuie să fie serioasă în ceea ce privește schimbările reale de care avem nevoie", a completat aceasta.
Dar pentru Kinga Gál, o eurodeputată maghiară, membră Fidesz, raportul colegilor eurodeputați nu are sens.
"Ceea ce putem remarca este că în timp ce are loc o negociere între Comisie și Guvernul de la Budapesta, în Parlamentul European își fac loc stigmatizarea și formularea unor false probleme", a declarat aceasta pentru Euronews.
Remarcile eurodeputatei maghiare sunt anexate la finele raportului, într-o opinie minoritară care a fost semnată și de un grup de eurodeputați de extremă dreapta din Spania, Franța, Polonia, Italia și Ungaria.
"Acest text este încă o încercare a partidelor politice europene federaliste de a ataca Ungaria și guvernul său creștin-democrat și conservator din motive ideologice", au scris aceștia.
"Acest raport este un document dezamăgitor al Parlamentului European, mai ales într-un moment în care unitatea Uniunii Europene ar trebui să fie mai importantă ca niciodată", completează oficialii europeni.