Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare în valoare de 241 milioane euro (pentru sprijinirea producătorilor agricoli din România, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al executivului comunitar, citat de Agerpres.
De altfel, Comisia Europeană a aprobat încă o schemă de ajutor, destinată fermierilor. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Corina Creţu.
Aceasta are o valoare totală de 56 de milioane de euro.
"Comisia Europeană a aprobat ieri două scheme de ajutor de stat notificate de România, destinate fermierilor. Astfel, prima schemă de 241 de milioane de euro, în granturi directe, va merge către producătorii de cereale de iarnă şi rapiţă, care întâmpină dificultăţi cu lichidităţile financiare.
Cea de a două schemă este de 56 de milioane de euro, tot în granturi directe şi este destinată sectorului porcinelor şi păsărilor de curte, care se confruntă cu probleme financiare pe fondul războiului din Ucraina", a scris Corina Creţu, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.
"Aceste scheme au fost aprobate în temeiul Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie, prin care se pot acorda ajutoare de stat pentru sectoare esenţiale în vremuri de criză. Sprijinul nu va depăşi 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar şi va fi acordat până la data de 30 iunie 2024.
31% din fermele din Uniunea Europeană se află pe teritoriul României, ceea ce face ţara noastră un actor important la nivel european din acest punct de vedere. Salut această decizie a Comisiei, care vine într-un moment mai important decât oricând pentru fermieri. Aceştia şi-au exprimat nemulţumirile prin protestele din ultimele săptămâni, iar vocea lor este în final auzită şi la Bruxelles", a subliniat Corina Creţu.
Granturi directe pentru agricultorii români
Ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe. Măsura va fi deschisă producătorilor agricoli de plante, în special producători de cereale de iarnă şi rapiţă, care sunt în pericol să îşi piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de invazia rusească din Ucraina.
Sprijinul nu va depăşi 280 de mii de euro pentru fiecare beneficiar
Sprijinul nu va depăşi 280 de mii de euro pentru fiecare beneficiar şi va fi acordat până la data de 30 iunie 2024. Comisia a conchis că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru.
Producătorii agricoli primesc sprijin pentru venit în funcție de dimensiunea exploatației lor, în hectare. Statele membre ale Uniunii Europene pot alege să ofere scheme de plăți pentru anumite sectoare sau tipuri de activități agricole. Există scheme de ajutor concepute special pentru a ajuta mai mult exploatațiile agricole mici și mijlocii și sectoarele din agricultură care se confruntă cu dificultăți.