Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Magazinele nu mai pot refuza plata cu cardul. Toate firmele, obligate să aibă POS

Comercianţii sunt, de acum, obligaţi să accepte plata cu cardul. A intrat în vigoare legea care prevede ca toate firmele să aibă POS. În plus, le dă retailerilor opțiunea de a introduce retragerile de numerar în magazine, prin POS.

Plata cu cardul a devenit obligatorie

Fie că vorbim de cafenele, florării sau magazinul de la colț, comerciantii nu mai pot să refuze plata cu cardul. Astfel, nu vor mai putea fi ascunse vânzările și evitate taxele Fiscului, speră autoritățile.

Noua măsura va însemna, însă, și costuri în plus pentru operatorii economici. La fiecare tranzacție efectuată cu un card bancar la un operator economic, banca încasează un comision, în medie, de 1% din valoarea tranzacției. Dacă un client cumpără produse în valoare de 100 de lei, spre exemplu, antreprenorul pierde 1 leu. Închirierea POS-urilor poate însemna, de asemenea, costuri lunare de până la 50 de lei.

Specialiștii sunt de părere, însă, că legea este binevenită. Având în vedere că majoritatea oamenilor plătesc cu cardul acum, comercianții ar avea în fapt de câștigat din introducerea măsurii.

Legea prevede și opțiunea de a retrage bani în magazinele cu POS

Legea prevede și opțiunea de a retrage bani în magazinele cu POS. Legiuitorul lasă, însă, implementarea măsurii la latitudinea comerciantului, dat fiind că sunt situații în care este posibil să nu aibă suficient numerar în casele de marcat, cum este de exemplu cazul magazinelor de pâine care trebuie să plătească marfa la prima oră.

Dacă mai multe magazine ar alege să implementeze această opțiune, atunci românii ar putea retrage de la POS, la fel ca de la un bancomat, până la 500 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE