Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul de dopaj al Simonei Halep, disecat de Ion Țiriac: „Serena Williams avea 9 excepții la substanțe interzise. Cum e posibil?"

Simona Halep a trecut prin momente foarte grele atunci când a fost suspendată pentru dopaj, în 2022. Deși Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a absolvit-o de vină și i-a redus pedeapsa de la 4 ani la 9 luni, ea a fost în stare de suspendare mai bine de un an și jumătate, până când a primit verdictul final.

Însă cazul de dopaj al Simonei Halep pare cusut cu ață albă, după cum lasă de înțeles afaceristul Ion Țiriac. Fostul mare jucător de tenis a făcut o comparație cu situația Serenei Williams și a făcut niște dezvăluiri interesante.

Serena, fost lider mondial și considerată de mulți cea mai mare jucătoare de tenis din istorie, ar fi beneficiat de nouă excepții la substanțe interzise. El lasă de înțeles că sportivii americani sunt favorizați și a dat și exemplul sprinterului Noah Lyles, care a câștigat proba de 100 de metri de la Jocurile Olimpice 2024.

Ion Țiriac spune că Serena Williams avea 9 excepții la substanțe interzise

Ion Țiriac: „Voi v-ați gândit vreodată la treaba care se numește waivers, în engleză? Se numește excepții, în românește. Cum e posibil ca cineva să-ți dea dreptul, în nouă direcții diferite, să folosești produse care sunt pe lista neagră, interzisă, numai pentru că ești bolnav? Dar tu ai declarat 'eu sunt bolnav de spiritism', de nu știu ce. Și ai 9 waivers-uri.

Să spunem că cel care a câștigat 100 de metri, la Paris, are 8. Cum poate un sportiv să aibă 8 excepții față de al doilea, care avea același timp și nu are nicio excepție? Iar din astea 8 excepții, multe s-ar putea - că de aia sunt pe lista neagră - să îți ridice oarecum performanța. Unde mai e egalitatea, unde mai e dreptatea și cine este Dumnezeul ăla care îți dă excepțiile sau care hotărăște?

Stai un pic, pentru că, știți, să vedeți, pentru că copilul, de când e copil, are bolile astea. Deci un copil cu nouă boli! Tenis! Nouă boli, la tenis! După câte înțeleg, Serena are nouă excepții dintotdeaua. Cum e posibil? Când ai un copil așa și are 9 boli, nu te duci cumva la un spital, la doctor? O dai la tenis, unde face șase ore pe zi și îi ruinezi viața?"

Ion Țiriac spune că vrea să caute dreptatea până la capăt, din acest punct de vedere. Astfel, el susține că va face apel la toate căile legale posibile pentru ca adevărul să iasă la iveală.

Ion Țiriac: "Deci astea sunt niște întrebări pe care eu mi le pun acum și din punct de vedere legal, și din punct de vedere al fostului președinte al Comitetului Olimpic. O să îmi iau toate informațiile medicale și legale posibil și mă duc cât pot de departe cu treaba asta. Să văd ce e adevărat și ce nu e."

Diferendul dintre Ion Țiriac și Serena Williams este unul mai vechi. La momentul în care Simona a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, în 2022, Serena Williams a postat un mesaj cu subînțeles: “8 is a better number".

Americanca se referea la finala de la Wimbledon, jucată cu Simona, în 2019, atunci când românca a câștigat și Serena nu a putut astfel să bifeze al optulea ei titlu de grand slam la această competiție. Americanca bătea atunci un apropo legat de dopajul Simonei, în sensul că își punea întrebări dacă românca nu cumva era dopată și la acel titlu de la Wimbledon, caz în care i s-ar fi retras trofeul, iar acesta ar fi mers la Serena. Evident, ipotetic vorbind.

Bănuielile privind dopajul Serenei Williams și acuzațiile lui Ilie Năstase

Nici Serena Williams nu este străină de dopaj. De-a lungul timpului au circulat mai multe zvonuri și semne de întrebare în ceea ce privește potențialul ei fizic, pe care unii îl comparau cu al unui bărbat.

De altfel, în urmă cu câțiva ani, niște hackeri ruși au pretins că au pus mâna pe niște documente clasificate care arătau că Serena Williams avea atunci "cinci excepții terapeutice", cu referire la cinci substanțe dopante pe care ea avea voie să le utilizeze, din cauza unor probleme medicale pe care le avea. Excepțiile ar fi fost pentru corticosteroizii prednison și prednisolon, pentru methylprednisolone și hydromorphone, dar și o excepție pentru un analgezic narcotic, numit oxicodonă.

Unul dintre efectele corticosteroizilor era de a diminua oboseala, pe lângă creșterea masei și forței musculare, sau chiar atenuarea senzației de durere musculară. Iar aspectul fizic al Serenei Williams și masa ei musculară au făcut atunci ca mulți să se întrebe dacă nu cumva ea este dopată. Printre ei s-a aflat și Ilie Năstase.

La acel moment, Ilie Năstase spunea că WTA nu și-a permis să o suspende pe Serena, care era un adevărat magnet pentru sponsori și bani, în general și că federația mondială WTA s-ar fi dizolvat, din cauza scandalului imens.

„O domnișoară, acum e doamnă și are și doi copii, a fost găsită dopată și nu s-a publicat. Răspunsul WTA? 'Dacă spuneam ce s-a întâmplat, sponsorul pleca și nu mai exista WTA'. Ăsta a fost răspunsul. Serena nu se uită la ce a făcut? Pun și eu o întrebare. Știți de ce au ascuns? Ca să nu piardă sponsorii de la WTA. De asta nu au dat numele ei. În plus, e și americancă. Dacă era altceva, poate că nu ascundeau", a spus atunci Ilie Năstase, pentru GSP.

Însă Serena Williams a cerut voie de fiecare dată, prin proceduri specifice către cei de la organismul mondial antidoping (WADA), să folosească acele substanțe. WADA i-a oferit un fel de scutiri, care cuprindeau acele excepții medicamentoase.

Ion Țiriac, despre cazul Andreea Răducan

Ion Țiriac a adus aminte și de recentul caz al liderului mondial Jannik Sinner, dar a făcut trimitere și la celebra problemă pe care a avut-o fosta gimnastă Andreea Răducan, în urmă cu aproape un sfert de secol, la Jocurile Olimpice de la Syney 2000.

Ion Țiriac: "Cum poți să dai 9 waivers? Și vorbești de un Sinner, care s-a masat cu nu știu ce. Stai un pic. Ce produs extraordinar a luat?

Întotdeauna TAS-ul este cu decizia lui Solomon. Andreea Răducan a luat Nurofen și este dopată. Măi băieți, nu-i dopată, că Federația Internațională zice că nu e pe lista lor și nu e dopată. Aveam în buzunar una din cele 8 acte originale care s-au semnat în seara aceea.

Andreea Răducan n-a putut, la ora aia, dimineața, să livreze cei 100 de mililitri de urină și a livrat numai 62. M-am certat cu doamna președinte, a zis că imediat ne oprim. Nu ne oprim, uite, procurorul sau acuzatorul spune că proba a fost manipulată. Au venit 100 de mililitri la laborator. Cum vin 100 din 62? Unde suntem? N-ai cum.

E lege. La ora 6 trebuie să-mi dai decizia. E ora 4. Când a spus 'noi facem legea', s-a terminat. Mi s-a întâmplat. Când o judecătoare spune că 'eu fac legea', o trimiți la pușcărie 20 de ani să învețe ce e aia lege. Așa și ăștia.

Sportul e în două feluri. Sportul este o afacere atât de mare și bănoasă acum! În special la tenis. Poate să zică unul: 'eu sunt cel mai mare din lume'. Câștigă 60 sau 70 de milioane pe an. Niciun baschetbalist nu câștigă așa, nu câștigă nimeni. Deci ăsta e răspunsul la Sinner, la Halep și la Răducan."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE