Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se manifestă anxietatea post vacanță. În România, 42% dintre angajați spun că se simt stresați la locul de muncă

Suntem la finalul verii, iar asta înseamnă că se termină concediile. Dacă gândul de a reîncepe munca vă stresează să știți că e posibil să aveți anxietate post vacanță, acesta este termenul pe care îl utilizează specialiștii. Psihologii spun că există anumite măsuri prin care puteți diminua stresul astfel încât să treceți mai ușor peste perioada de readaptare.

Iulian Lupu este antreprenor și are o agenție de marketing. Revenirea din concediu la muncă îi dă o stare de anxietate. Multitudinea de responsabilități îl copleșește.

Iulian Lupu: „Mie cel puțin o săptămână cred că îmi ia ca să reacomodez până intru iar în flow-ul ăla de concentrație, șamd. Trebuie să intri iar în ritmul acela de birou, să reiei taskurile, să faci tot ceea ce ai de făcut.

Sunt clienți care te iau ca nou «a gata? ai venit din concediu, trebuie să revenim și noi să facem treabă. Haide! Ce mai aștepți?». Chiar trebuie să începi în forță”.

Mulți dintre cei care revin la serviciu, fac tot posibilul să nu-și programeze ședințe importante sau lucruri urgente. Ecaterina preferă să se bucure de vacanță până în ultimul moment. Ajunge duminică, iar luni este deja la muncă. Însă, pentru confortul ei psihologic preferă ca revenirea să aibă loc de acasă.

Ecaterina Demian, specialist în recrutare: „Fac intrarea asta mai lentă ca să mă obișnuiesc cu faptul că am revenit la muncă. Rămân în pijama acasă, încă un pic cu un picior în vacanță și cu un picior în muncă. E mai usor. Dar uite, am revenit de marți la birou. Mă bucur să-mi vad colegii. Mai stăm la o cafea, mai povestim cum a fost în vacanță. Încet, încet își revii, dar e copleșitor”.

Ce este anxietatea post vacanță

"Anxietate post vacanță" este termenul prin care se definește stresul pe care îl simțim în momentul în care ne întoarcem la muncă după o perioadă de concediu. Stresul se poate activa chiar în ultimele zile de odihnă. Psihologii recomandă exemplul Ecaterinei, ba merg chiar mai departe - o perioadă pentru adaptare chiar în confortul casei.

Alina Sirbu - psiholog, specialist resurse umane: „Te reîntorci într-un program destul de strict cu multe responsabilități, priorități și atunci efortul în sine de readaptare poate să fie complicat. De asta poți să alegi să te întorci la serviciu într-o perioadă, cumva la mijlocul săptămânii, astfel încât să îți iei 2-3 zile să te cumva reacomodezi. Este normal să nu fii extrem de productiv din prima zi și să existe un anumit proces în care te readaptezi.”

Un aport în diminuarea stresului ar putea veni și din partea angajatorului sau chiar a colegilor.

Alina Sirbu - psiholog, specialist resurse umane: „Ar fi foarte frumos dacă și angajatorii, colegii ar face anumite eforturi care să sprijine reîntoarcerea din vacanță. Din nou întâlnirile extrem de importante, dificile sau proiectele foarte complexe să nu le ai chiar în prima zi de la întoarcere, ci cumva… ideal din a doua săptămână.”

Conform sondajului european privind condițiile de muncă, în România 42% dintre angajați spun că se simt stresați la locul de muncă, iar dacă e vorba despre menținerea unui echilibru sănătos între viața personală și cea profesională, 35% raportează dificultăți în menținerea balanței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE