Coaliția de guvernare prelungește lupta pe care a promis că o câșitgă împotriva industriei jocurilor de noroc.
Proiectul de lege care scoate în afara localităților sălile de jocuri de noroc este acum blocat în Camera Deputaților.
Inițiativa a trecut de Senat și a fost prezentată drept o prioritate, dar acum nu apare nici măcar pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate.
Actul normativ modifică şi completează OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc şi OUG 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
Totodată, mai există un proiect din partea USR care interzice amplasarea sălilor de joc la o distanță mai mică de 300 de metri față de școli, parcuri sau biserici.
Reacția Opoziției
”Coaliția PSD-PNL a demonstrat, luni, la Senat că nu dorește, de fapt, eliminarea păcănelelor, așa cum se lăuda acum o lună premierul Ciolacu, ci vrea doar mai mulți bani de la organizatorii de jocuri de noroc.
Luni, Comisia Juridică din Senat a dezbătut Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 82/2023 privind majorarea taxelor de licențiere şi de autorizare a organizatorilor de jocuri de noroc din România, în timp ce în Plenul Senatului s-au aflat la dezbatere și vot două inițiative legislative USR, prima prin care personalul O.N.J.N. şi membrii Comitetului de Supraveghere al O.N.J.N. nu pot participa la jocuri de noroc și cea de a doua privind necesitatea avizării de către primării a activității sălilor de jocuri de noroc.
Deputatul USR Filip Havârneanu a arătat că este șocant că după ani de zile de la înființarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc nimeni nu s-a gândit să le interzică membrilor acestuia să joace, în timp ce senatorul Raoul Trifan a argumentat că activități mult mai puțin nocive decât funcționarea sălilor de jocuri de noroc au nevoie de avizul primăriilor.
Ambele inițiative au fost respinse în Senat cu voturile PSD și PNL.”, este mesajul transmis de USR.
Ce schimbări ar apărea dacă documentul va intra în vigoare
Principalele modificări ale legislaţiei în vigoare vizează:
- niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc
- interzicerea băuturilor alcoolice în locaţii
- înfiinţarea unui registru al companiilor şi sediilor
- majorarea garanţiilor depuse de companii
- obligaţia operatorilor să aibă sediul social în România