Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coaliția contrelor. Ciolacu, acuzat de politicianism. Ciucă, trimis la carte și la ciorba de burtă

Viitorii prezidențiabili PSD și PNL au deschis în aceste zile ostilitățile, folosindu-se de scandalurile momentului.

Marcel Ciolacu și alți lideri social-democrați și-au pus partenerii de coaliție la zid pentru promovarea cărții șefului liberalilor cu milioane de euro, bani din subvenții.

Pe de altă parte, conducerea PNL s-a folosit de tragedia de la Spitalul Sf.Pantelimon pentru a cere demiterea ministrului Rafila. În plus, a cerut măsuri ca să nu fie afectată imaginea sistemului de sănătate.

De câteva zile relațiile din coaliție s-au răcit. Proximitatea alegerilor prezidențiale, nevoia de a puncta electoral de către ambele părți a făcut ca scandalul provocat de modul în care este promovat Nicolae Ciucă și viitoarea sa carte din bani publici să pice ca o mănușă conducerii social-democrate.

Ciolacu, atac în valuri la adresa lui Ciucă

Inițial liberalii din Modrogan au tratat superficial atacurile colegilor de guvernare și i-au făcut cadou lui Ciolacu cartea încă nepublicată. Ironiile liderilor PSD în spațiul public și cel virtual au continuat însă să curgă în valuri.

”Îmi tot spune de două luni să îmi ofere cartea. Nu m-a solicitat domnul Ciucă pentru a-i scrie prefața”, a declarat Ciolacu.

Ciucă, reproșuri aruncate către Ciolacu

Iritat, președintele liberal i-a reproșat omologului său social-democrat abordările mai mult politicianiste și i-a recomandat să intre mai degrabă în haina de premier și să gestioneze tragedia deceselor de la Spitalul Sf. Pantelimon din capitală pentru a reclădi încrederea opiniei publice în justiție și în sistemul de sănătate.

Mai tranșant, un vicepreședinte liberal a solicitat demisia sau demiterea ministrului de resort Alexandru Rafila.

“Fiecare zi în care dl Rafila, ministrul cu coasa, este în funcție, nu este altceva decât o insultă la adresa rudelor victimelor (…) Demiteti-l pe ministrul cu coasa, domnule Ciolacu, altfel veți rămâne în istorie ca primul ministru cu coasa!”, susține liberalul Florin Roman pe Facebook.

Solicitările liberale au provocat însă reacția furibundă a liderului PSD.

“Atacurile isterice sunt apanajul oamenilor politici slabi și disperați, nu al bărbaților de stat (…) Domenii vitale precum sănătatea și educația nu se tratează precum o ciorbă de burtă (…) nici jocul de glezne sau proba de panotaj - viteză nu sunt probe olimpice. Îi recomand deci domnului Ciucă să scrie mai mult la vestita sa carte și mai puțin pe rețelele sociale. Altfel, riscă să aibă mai multe panouri publicitare decât pagini la această ”Capră cu trei iezi” liberală de 2 milioane de euro’”, scrie Marcel Ciolacu.

În aceste condiții, ședință de coaliție viitoare se anunță cu scântei. Cele două partide guvernare au și așa destule motive de dispută, noul pachet cu măsuri pentru reducerea cheltuielilor și a deficitului bugetar neavând parte de consens de luni bune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE