Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu începe discuțiile cu liderii filialelor PSD pentru candidatura la Cotroceni. ”Cel mai târziu pe 22 august va face un anunț”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că social-democrații urmează să ia o decizie în Consiliul Politic Național în privința candidatului la alegerile prezidențiale. Premierul a evidențiat că ”până în acest moment, nu a existat nicio solicitare a unui candidat independent să candideze din partea PSD”.

09/08/2024 , 11:40

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat că Marcel Ciolacu nu va anunța că va candida la președinție până când nu va obține sprijinul tuturor liderilor de filiale din țară.

”Marcel Ciolacu a spus că nu face un asemenea anunț până când nu va discuta cu fiecare președinte de filială în parte.

Va lua contact telefonic sau direct cu toți președinții de filiale județene, urmând ca apoi în funcție de discuțiile respective pe candidatura eventuală a dumnealui pe lista de conducere cu care se va prezenta la Congres să apară și anunțul dumnealui.

Cel mai târziu pe 22 (august va face anunțul referitor la o candidatură, n.red). Probabil că va fi anunț și mai devreme în funcție de cum se vor desfășura consultările cu colegii noștri”, a declarat Lucian Romașcanu.

PSD organizează pe 24 august Congresul prin care își va alege noua conducere. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru șefia partidului este 22 august.

Știrea inițială:

Liderul social-democrat va discuta la Consiliul Politic Național, despre cursa din interiorul partidului pentru desemnarea candidatului PSD la alegerile prezidențiale.

”Am intrat în zona statutară. Astăzi aprobăm care sunt condițiile ca să te înscrii, care sunt condițiile pentru partid, cum mergem cu moțiune la candidaturile în interiorul partidului. O să vin cu o echipă. Normal că doresc și schimbări în această echipă, de aceea aș dori să o extindem cu încă patru vicepreședinți pe domenii.

Au trecut două rânduri de alegeri - alegeri europarlamentare și alegeri locale. E normal să țin cont de acest lucru”, a precizat președintele PSD.

Întrebat dacă ia în calcul schimbarea regulamentului pentru susținerea unui candidat independent, Ciolacu a afirmat că a fost lăsată ”această portiță deschisă”, dar nu a existat ”nicio solicitare a unui candidat independent să candideze din partea PSD”

”A fost o discuție în interior, am avut cu colegii mei această discuție. Cu toții am lăsat această portiță deschisă. Până în acest moment, nu a existat nicio solicitare a unui candidat independent să candideze din partea PSD”, a menționat Ciolacu.

La sfârșitul lunii iulie, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a dat de înțeles că va candida ca independent, subliniind că pauza de politică i-a fost benefică și că activitatea sa la NATO a fost verificată riguros.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE