Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu susține că dronele rusești vor putea fi doborâte. „Vom modifica și legislația”

Dronele care survolează spațiul aerian al României și au ținte pe teritoriul țării noastre vor fi doborâte, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Iar legislația va fi modificată. Declarațiile vin după ce Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a găsit noi fragmente de dronă rusească în Delta Dunării. SUA au subliniat că exclud posibilitatea ca România și Polonia să doboare drone și rachete rusești de pe cerul ucrainean.

Premierul Ciolacu a dezvăluit că forțele române folosesc inteligența artificială pentru a monitoriza traseul dronelor rusești care intră în spațiul nostru aerian, precum și pentru a stabili direcția și ținta urmărită.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Cunoaștem traseul dronei perfect. Ministerul Apărării Naționale și aliații știu perfect ce se întâmplă în spațiul aerian. Dacă cumva este o dronă care intră în spațiul aerian având o țintă civilă sau militară, acea dronă va fi dată jos, fără excepții. Vom modifica și legislația, dar, din punctul meu de vedere, nu vorbim de modificări de legislație „stați că nu putem trage, pentru că nu avem legi”.

Vineri, Armata română a anunțat că s-au găsit resturi dintr-o dronă lansată de Rusia în Delta Dunării, la un kilometru de confluența cu brațul Sfântul Gheorghe.

Constantin Spînu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale: „O echipă de specialiști din MApN, Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne a cercetat, în cursul acestei zile, perimetrul indicat, de unde a ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea sa fie expertizate, conform procedurilor legale. Menționăm că zona cercetată se află într-un spațiu extravilan, nefiind afectate elemente de infrastructură”

Marcel Ciolacu, premierul României: „România e o țară sigură. Dronele care cad la zece metri, la 50 de metri, sunt cele lovite de artileria ucraineană. Acolo nu ai cum să intervii, să vezi. Dar ele cad foarte aproape”.

SUA se opun ca România sau Polonia să doboare drone rusești. „Ar însemna să ne implicăm în război într-un mod diferit”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri țărilor vecine din NATO, adică Polonia și România, să intercepteze dronele și rachetele care zboară deasupra Ucrainei. Liderul de la Kiev a dat exemplu felul în care Statele Unite, Marea Britanie și Franța au ajutat Israelul să țintă piept atacului cu 300 de drone și rachete al Iranului, în aprilie.

Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt a Departamentului american al Apărării: Președintele s-a angajat ca Statele Unite să nu pună bocancii pe teren în Ucraina, dar sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-și recăpăta teritoriul suveran. (Reporter: Doborârea acestor ținte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna să punem piciorul pe teren?) Asta ar însemna să ne implicăm în război într-un mod diferit”.

Cătălin Tomescu, general – locotenent în rezervă, a explicat de ce aliații NATO sunt fermi pe poziție.

Cătălin Tomescu, General - locotenent (r), analist militar: „Dacă noi sau polonezii am putea doborî cu mijloacele noastre drone care zboară în teritoriul și spațiul aerian ucrainean, înseamnă că ne implicăm în conflict. NATO nu-și permite o escaladare. În Tratatul NATO se specifică clar, e o structură de apărare a teritoriului și maritim al țărilor membre.”

Dronele lansate de Rusia spre Ucraina și căzute în România nu au făcut niciodată victime sau pagube. Ministerul Apărării Naționale ridică aeronave F-18 și F-16 pentru a supraveghea spațiul aerian, atunci când dronele rusești intră în spațiul aerian românesc, iar populația din zonele expuse este avertizată prin mesaje RO-Alert.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE