Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arme și muniții vândute ilegal pe Internet și livrate prin curier românilor. Peste 300 de percheziții domiciliare au loc în toată țara, potrivit IGPR

Peste 300 de percheziții domiciliare au loc în toată țara, vineri, într-un dosar legat de o firmă străină care vindea pe Internet arme către români și le livra prin curier. Polițiștii spun că aceste firme de curierat nu au declarat autorităţilor vamale că transportau arme care ar fi avut nevoie de autorizație. Potrivit surselor Euronews, ar fi vorba despre arme neletale, iar suspecții ale căror domicilii sunt percheziționate nu dețin permis port armă. Pe lângă perchezițiile de mare amploare, polițiștii fac și razii în stradă.

04/10/2024 , 09:54

Ce proceduri trebuie respectate pentru a cumpăra arme pe teritoriul României

Pentru a cumpăra o armă este nevoie de autorizație specială. Și compania care vrea să vândă arme în România are nevoie de autorizație de la poliție. Cât despre transport, numai unii dintre armurieri pot face asta.

Dan Marin, armurier: „Pentru a cumpăra o armă pe teritoriul României, trebuie respectate niște reguli prevăzute în Legea 295/2004, adică să fie autorizat pentru cumpărarea acestor arme, indiferent că sunt letale sau neletale. Autorizația se emite de către inspectoratul județean de pe teritoriul celui care face cererea, în urma autorizării, respectivul trebuie să meargă la un magazin autorizat pentru vânzarea armelor, acolo va cumpăra arma în baza autorizației, armurierul va completa pe spatele autorizației arma cumpărată - serie, marcă, calibru - după care el va merge la Inspectoratul Județean pentru a fi înregistrată arma în permisul de port armă”, a spus acesta, în direct la Euronews România.

„Pentru a putea vinde arme pe teritoriul României, cetățeanul român trebuie să fie autorizat pentru cumpărarea armei și în funcție de țara din care cumpără, dacă este o țară UE, îi trebuie un acord prealabil de transfer, dacă este o țară non-UE, un aviz de import. (Persoana care cumpără armele pentru a le vinde mai departe n.r.) trebuie să aibă un permis de port armă și în același timp să fie și autorizat pentru cumpărarea unei arme. În momentul în care se hotărăște să cumpere o armă, se va prezenta cu o factură proformă la Inspectoratul Județean de Poliție de pe teritoriul unde locuiește și o factură proformă de la vânzătorul respectiv și i se va emite un acord de transfer - e o procedură europeană. Pentru armele din țările extracomunitare, un aviz de import. Aceștia îi vor trimite arma prin armurieri autorizați pentru transport sau pe aer și acesta va ridica arma - să zicem - de la aeroport sau de la un alt armurier de pe teritoriul României. (...) Curierul care a transportat armele - letale sau neletale - ar fi trebuit să fie autorizat pentru transport de arme. E o procedură pentru care doar unii armurieri sunt autorizați, nu chiar toți, transporturi se pot face prin armurier”, a mai adăugat acesta.

Peste 300 de percheziții domiciliare pentru nerespectarea regimului de arme și muniții

Poliţiştii structurilor arme, explozivi şi substanţe periculoase efectuează 316 percheziţii în toate judeţele, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Acţiunea, coordonată de Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, este organizată într-un dosar penal instrumentat la nivelul Serviciului de Investigare a Infracţionalităţii de Mediu din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Deja au fost găsite la domiciliile suspecților adevărate arsenale.

„În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor. Poliţiştii au documentat activitatea infracţională a unei societăţi comerciale din afara teritoriului ţării, care, prin intermediul unui site, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării şi diferite tipuri de muniţie aferente acestora, fără a respecta condiţiile legii privind regimul armelor şi al muniţiilor”, se arată într-un comunicat al IGPR.

Activitatea s-ar fi desfăşurat prin plasarea de comenzi către magazinul online.

Ulterior, societatea în cauză ar fi livrat armele şi muniţiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat care introduc bunurile în ţară, fără a declara acest fapt autorităţilor vamale şi fără a îndeplini condiţiile prevăzute de legislaţia naţională în domeniu, potrivit sursei precizate anterior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE