Reorganizarea de la Senat nu este o soluție magică, ci una necesară, în condițiile în care personalul camerei superioare a Legislativului este supradimensionat, a declarat Ilie Bolojan, președintele Senatului, la Euronews România. Liderul liberal a explicat că sunt „mulți oameni care au fost angajați direct, fără concurs”.
”Oamenii aceia sunt moșteniți, de la un cabinet la altul și pur și simplu când vrei să lucrezi ceva, te trezești în cabinet cu oameni care nu au nicio competență din domeniul din care tu ai nevoie”, a afirmat Ilie Bolojan, la Euronews România.
Ilie Bolojan: „Nu poți să ai la aceste comisii câte cinci ani angajați, și la una care are de lucru din greu și la una care practic nu face nimic”
În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Ilie Bolojan a expus motivele pentru care va recurge la restructurare la Senat ce va dura maximum două luni.
„Personalul este supradimensionat. Pe lângă fiecare comisie parlamentară există un număr de funcționari parlamentari care trebuie să susțină lucrările comisiilor respective; să documenteze, să facă rapoarte, să vină cu soluții, să îi ajute pe parlamentari. Deci, volumul de muncă de la o comisie este direct proporțional și poate fi relativ ușor de verificat cu numărul de legi avizate de comisie, se întocmesc rapoarte.
Verificând volumul de activitate, îți dai seama ce comisii sunt încărcate și care sunt comisii foarte lejere. Ai o comisie, cum este cea Juridică sau de Buget, care au cele mai multe legi, așa este greutatea acestor comisii. Și ai comisia de Regulament care se întâlnește o dată la două luni de zile și are câte un raport sporadic. Ori, nu poți să ai la aceste comisii câte cinci ani angajați, și la una care are de lucru din greu și la una care practic nu face nimic.
Întrebarea e ce fac cei cinci oameni pe parcursul celor două luni când nu au ședințe?”, a afirmat Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan, către funcționarii Senatului: „Trebuie să justifice acel salariu”
„Nu are nimeni nicio problemă cu un funcționar în Parlament, cu salariul lui. Trebuie să justifice acel salariu pentru că, altfel, acești bani sunt o pierdere, un consum inutil din banii pe care-i luăm de la cetățeni sub formă de taxe și de impozite și cei pe care România îi ia sub formă de credite. Acesta este adevărul”, a spus Bolojan.
Bolojan, nemulțumit de activitatea de la Senat. „Până acum nu a fost un sistem de pontaj, este o problemă”
„În ceea ce privește programul de lucru, datele arată foarte clar că în zilele de luni și de marți, când este o activitate parlamentară plină, prezența este normal la birouri. Începând de miercuri, joi, vineri, lucrurile arată total diferit. Faptul că până acum nu a fost un sistem de pontaj, este o problemă.
Faptul că l-am introdus, așa cum există în orice instituție normală din țara asta, în orice companie privată. Mi se pare o chestiune de bun simț și de normalitate. Sunt convins că dacă vor munci nu doar două-trei zile pe săptămână, ci patru-cinci zile, un om poate să facă o treabă mult mai bună”, a mai spus președintele Senatului.
Ilie Bolojan anunță extinderea programului de lucru la Senat
„S-a extins programul de lucru. Va fi de luni și miercuri plenul Senatului, marți comisiile, joi vor fi dezbateri pentru a vedea ce spun cei interesați despre un proiect de lege, pentru a auzi ce spun experții, în așa fel încât să putem să gândim mai bine cum arată un proiect de lege, să-l facem cât se poate de clar, ca oamenii să-l poată pună în practică, fără să aibă nevoie de interpretări și traduceri”, a anunțat președintele Senatului.
Cote de combustibil, reduse. „O mașină pe o lună nu trebuie să consume 700 de litri de combustibil”
„Cotele de combustibil care au fost alocate au fost reduse și se va dovedi că o mașină pe o lună nu trebuie să consume 700 de litri de combustibil ca să deservească un cabinet parlamentar.
Gândiți-vă că sunt mulți oameni care au fost angajați direct, fără concurs, și oamenii aceia sunt moșteniți, de la un cabinet la altul și pur și simplu când vrei să lucrezi ceva, te trezești în cabinet cu oameni care nu au nicio competență din domeniul din care tu ai nevoie”, a mai spus președintele Senatului.
Întrebat despre angajații Senatului pe care-i acuză că nu au activitate, Ilie Bolojan a motivat că există atât funcționari parlamentari profesioniști, cât și persoane „care nu își justifică salariile”.
„Sunt funcționarii parlamentari profesioniști care își fac datoria și împreună cu parlamentarii duc activitatea Senatului. Am fost respectul față de ei. Aceștia ar trebui să rămână în urma concursurilor care vor fi organizate.
Cei care nu își justifică salariile, nu mi se pare normal să rămână, pentru că nu doar că nu ajută la activitate, ci un om care nu are ce să facă poate sau să încurce sau, într-o variantă destul de probabilă, să nu vină tot timpul la program”, a afirmat președintele Senatului.
„Nu trebuie să faci o mare anchetă. E doar necesar să faci o vizită joi, vineri în Parlament și colegii dumneavoastră jurnaliști, dacă îi întrebați, cu siguranță vă vor confirma ceea ce vă spun”, a adăugat el.
Bolojan cere organizarea de concursuri la Senat. „I-am rugat pe directori să le facă corect și cinstit”
„Există o procedură legală în România care prevede cum se fac reducerile de personal într-o instituție publică. Se stabilește câte posturi vor rămâne. Aceasta a fost o decizie a Biroului Permanent care trebuie validată în plenul Senatului. Asta se va întâmpla, sper eu, la începutul lunii viitoare.
În condițiile în care într-un loc, din cinci funcționari rămân doi, să dau un exemplu, atunci o comisie formată din funcționari publici, care este organizată de conducerea direcției care coordonează această echipă de cinci oameni, organizează un concurs. În baza acestui concurs pe care-l dau toți cei care sunt afectați de reducerea din comisia respectivă, în loc de cinci vor rămâne doi. Ei sunt dimensionați acum în funcție de volumul de activitate.
Bolojan: „Oamenii se știu; cine este un profesionist, cine își face treaba, cine nu își face treaba”
„Sunt două situații. I-am rugat pe directorii, pe șefii de direcții care fac aceste concursuri să le facă corect și cinstit, pentru că rămânând doar doi oameni care sunt normați exact pentru volumul de comisie, dacă nu sunt ambii profesioniști, nu ai cui să îi repartizezi munca. Nu merge altfel.
Dacă însă nu vor face concursuri corecte, vă dați seama că asta se va vedea. Oamenii se știu; cine este un profesionist, cine își face treaba, cine nu își face treaba. Cei care vor organiza concursurile se vor compromite și cei care vor considera că acele concursuri nu au fost organizate corect, conform legii, vor putea să le conteste în instanță”, a afirmat Bolojan.
Bolojan, despre restructurarea de la Senat: „Nu este o acțiune nici de imagine, nici o acțiune de politică”
„Dacă noi, Senatul, care vom avea un pachet pe ordinea de zi în perioada următoare, care vor stabili, de exemplu, că nu se indexează pensii și salarii, nu arătăm că am înțeles asta și în curtea noastră, nu mai avem autoritatea nici să votăm aceste legi, nici un minim respect de la cetățeni. Și nici posibilitatea să le cerem instituțiilor care sunt în coordonarea noastră să-și facă datoria.
Aici nu este o acțiune nici de imagine, nicio acțiune de politică. E o chestiune de responsabilitate și eu cred că în fiecare instituție publică din țara asta, de la nivel central, de la nivel local, este loc de mai bine. Peste tot trebuie făcută o analiză. Ce livrăm noi pentru cetățeni, la ce costuri”, a punctat el.
„Dacă nu era acea manifestație pe holuri, probabil nici n-ați fi auzit de aceste măsuri”
„Haideți să vedem cum facem lucrurile mai bine. Dacă nu îmbunătățim serviciile noastre, dacă nu ne scădem cheltuielile, nu avem cum să ne așteptăm că vom îndrepta lucrurile. Nu e o soluție magică, dar e o soluție necesară.
Dacă nu era acea manifestație pe holuri, probabil nici n-ați fi auzit de aceste măsuri, pentru că nu era o chestiune spectaculoasă. Mi se pare o chestiune care trebuie făcută peste tot în condiții decente”, a afirmat el.
Cât va dura reorganizarea de la Senat
„Această restructurare va dura maximum două luni de zile pentru că este necesar să organizăm mai multe concursuri. De asemenea, există persoane care sunt detașate prin instituție și cei care sunt detașați și nu există o obligație. De exemplu, unii sunt europarlamentari sau parlamentari, sunt suspendați de drept, sau sunt oameni suspendați datorită unor motive obiective - concedii de maternitate - vor fi rechemați în așa fel încât cei care optează să rămână la Senat, să rămână la Senat. Ceilalți care nu rămân, posturile vor fi vacantate și aceste posturi vor fi destiințate. Este o procedură care nu se poate de pe o zi pe alta și va fi nevoie și de aprobarea plenului Senatului pe această organigramă redusă”, a concluzionat el.