Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kamala Harris și Joe Biden spun că membrii Hamas care i-au ucis pe cei șase ostatici vor plăti

Armata israeliană a descoperit, în Gaza, cadavrele a șase ostatici israelieni, în timpul unei operații militare desfășurate în cursul nopții, într-un complex de tuneluri din Rafah.

Ostaticii au fost identificați: Hersh Goldberg-Polin (23 de ani), Eden Yerushalmi (24 de ani), Ori Danino (25 de ani), Alex Lubnov (32 de ani), Carmel Gat (40 de ani) și Almog Sarusi (25 de ani).

Șase ostatici uciși, recuperați de armata israeliană

Aceste persoane fuseseră ucise cu puțin timp în urmă, cu cel mult o zi sau două zile înainte, după cum a precizat IDF, ceea ce a înfuriat și mai mult cetățenii, care au protestat vehement pe străzile din Tel Aviv.

Cu toate că ostaticii reprezintă scopul principal în negocieri, Hamas i-a ucis atunci când membrii acestei grupări au observat că nu mai au scăpare și că au fost încolțiți de armata israeliană. Iar protestele israelienilor vin după ce premierul Benjamin Netanyahu s-a angajat să ajungă la un acord pentru eliberarea prizonierilor.

„Oricine ucide ostatici nu dorește un acord. Vă vom urmări, vă vom prinde şi ne vom regla conturile”, a declarat Netanyahu.

„Conform unei evaluări inițiale, ei au fost uciși cu brutalitate de teroriștii Hamas cu puțin timp înainte să ajungem la ei. Au fost răpiți vii în dimineața de 7 octombrie, de către gruparea teroristă Hamas. Corpurile lor au fost găsite în timpul luptelor din Rafah, într-un tunel, la aproximativ un kilometru distanță de tunelul din care l-am salvat pe Farhan al-Qadi, în urmă cu câteva zile”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei IDF.

Uciderea ostaticilor a atras critici aspre și din partea SUA, cel mai mare aliat și susținător al Isralului.

„Este pe cât de tragic, pe atât de reprobabil. Să nu existe niciun dubiu, liderii Hamas vor plăti pentru aceste crime! Și vom continua să lucrăm continuu pentru a ajunge la un acord care să asigure eliberarea ostaticilor rămași”, a spus Joe Biden.

„Hamas este o organizație teroristă malefică. Cu aceste crime, Hamas are și mai mult sânge american pe mâini”, a declarat și vicepreședintele Kamala Harris, candidată la președinția SUA, din partea democraților.

În acest moment, dintre cei 251 de ostatici răpiți pe 7 octombrie 2023, s-a reușit eliberarea a 105, în timpul unui armistițiu de o săptămână, de la sfârșitul lunii noiembrie 2023, iar alți patru fuseseră eliberați înainte. Trupele israeliene au reușit să salveze opt ostatici în viață, din mâinile Hamas, iar cadavrele a altor 37 au fost recuperate. Printre ei s-au aflat și trei uciși din greșeală de armata israeliană.

Acum au mai rămas 97, care s-ar afla în Gaza în continuare. Printre cei 97, se află și cadavrele a cel puțin 33 de persoane, conform Times of Israel, care citează surse din Armată.

Pe lângă acești ostatici, Hamas mai are doi civili reținuți încă din 2014 și 2015, dar și cadavrele a doi soldați israelieni uciși tot în 2014.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE