Maia Sandu a câștigat dezbaterea cu Alexandr Stoianoglo, după cum spun cei mai mulți specialiști, dar și oamenii simpli care au urmărit-o. Marea finală se va decide pe 3 noiembrie, în turul 2.
Numai că acele alegeri vor fi arbitrate de ceilalți 9 candidați care au participat în primul tur. Analistul de politică externă Mihai Isac a explicat cum „arbitrează" ei aceste alegeri și unde merg voturile cruciale.
Cine „arbitrează” turul 2 al alegerilor prezidențiale din Moldova
Mihai Isac, analist de politică externă: „Această întrebare ar trebui adresată lui Ilan Șor, oligarhul fugit la Moscova, care a reușit să creeze un stat paralel în Moscova, finanțat copios de serviciile federale de spionaj ruse. În același timp, trebuie să înțelegem că ceilalți candidați, doamna Victoria Furtună, doamna Natalia Morari și doamna Irina Vlah au fost susținute de această rețea a lui Șor pentru a obține voturile din 20 octombrie.
Când vorbim despre Renato Usatîi, vorbim de un electorat destul de pestriț și, cu siguranță, o parte din acești votanți se va îndrepta către candidatul pro-rus. Usatîi își are baza de popularitate în regiunea de nord a Moldovei, în Bălți, oraș considerat rusofon, precum și în alte orășele din regiunea de nord. El este și în acest moment primar neoficial al capitalei de nord a Republicii Moldova, așa cum este numit Bălți.
În același timp, ne uităm și în regiunea Fălești, unde el a obținut victoria, sau Rîșcani sau Drochia, acolo unde este baza sa de putere. Până acum, Renato Usatîi nu a dat un semn clar pe cine și-ar îndemna votanții să aleagă, dar în același timp, este cunoscut pentru poziția sa împotriva Maiei Sandu, declarând că niciodată nu-și va mai îndemna susținătorii să o voteze pe actuala președintă."
Corupția, problemă endemică în Moldova
În primul tur au existat o mulțime de abateri, precum și acțiuni de mituire a alegătorilor, venite dinspre Rusia, după cum au sesizat autoritățile de la Chișinău.
Au existat inclusiv o mulțime de imagini filmate de către o jurnalistă de la Ziarul de Gardă, care s-a infiltrat, timp de trei luni, într-o adevărată rețea pusă la cale de Ilan Șor, prin care votanții erau plătiți să voteze împotriva Maiei Sandu și a aderării la UE.
Mihai Isac, analist de politică externă: „Vedem în același timp o încercare de corupere pe scară largă în data de 20 octombrie. În pofida măsurilor luate, ne putem aștepta la noi încercări de fraudare a acestor alegeri și chiar există deja o reluare a ofensivei medatice pro-ruse în acest sens, canalele de Telegram, cele de TikTok sunt pline de chemări pentru mobilizare la vot. În urmă cu câteva zile, chiar o listă cu nume a celor implicați în această schemă de corupție electorală a fost dezvăluită de mass-media de la Chișinău, dar totuși măsurile luate par să nu fi rezolvat problema.
Trebuie să înțelegem că Moldova este considerată de mulți cumva un laborator de implementare a unor noi strategii de control electoral, a unor noi strategii menite să permanentizeze o eventuală victorie rusă în Moldova, după cum am văzut și peste Marea Neagră, în Georgia, unde am văzut că partidul pro-rus condus de un oligarh a câștigat alegerile parlamentare.
În pofida că și aceste alegeri prezidențiale din Moldova sunt importante, miza principală pentru forțele pro-ruse din Moldova sunt alegerile parlamentare de anul viitor. Domnul Stoianoglo încearcă să mobilizeze acest electorat pro-rus, ne așteptăm ca, în 3 noiembrie, să existe noi acțiuni de transport organizate către secțiile de vot și ne așteptăm ca războiul hibrid dus de Rusia să se intensifice. Urmează o săptămână extrem de grea pentru electorarul moldovean."
- În primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a acumulat 42,45% din voturi, iar candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,98%.
- Turul 2 are loc pe 3 noiembrie.