Dezbaterea celor doi candidați la alegerile prezidențiale Moldova 2024 a fost plină cu atacuri și acuzații despre voturi cumpărate și corupție, printre altele. „Mă numiți omul Kremlinului, de ce?”, a întrebat Stoianoglo, moment în care Maia Sandu a răspuns: „Domnule Stoianoglo, eu chiar cred că nu știți cine stă în spatele dvs”.
Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au ajuns în turul 2, după scrutinul din 20 octombrie, iar marea finală are loc pe 3 noiembrie.
Stoianoglo: Cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional, care ar putea apropia Republica Moldova la UE
Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) la funcţia de preşedinte, Alexandr Stoianoglo, a mai precizat că „România este cel mai important partener al Republicii Moldova”, însă a subliniat că autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău nu au realizat „niciun proiect investiţional regional”.
Alexandr Stoianoglo este și cetățean al României, a precizat Maia Sandu.
Maia Sandu: Dumneavoastră sunteţi cetăţean român, dar sunteţi susţinut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeţi dumneavoastră că puteţi să construiţi o relaţie bună cu vecinul nostru cel mai important, România?
Alexandr Stoianoglo: Aveţi dreptate că România este cel mai important partener al Republicii Moldova şi din punct de vedere al relaţiilor bilaterale, şi din punct de vedere al aspiraţiilor noastre pro-europene. Vă garantez că relaţiile noastre cu România nu doar se vor îmbunătăţi, dar se vor întări în toate domeniile de activitate. Într-adevăr, statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situaţii pentru ţara noastră. În acelaşi timp, practic, cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional, care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană. De 20 de ani vorbim de relaţiile bune cu România ş,i până acum, nu am construit un drum direct, un tren de la Chişinău până la Bucureşti. De aceea, haidem să lăsăm declaraţiile deoparte şi să trecem la realizări concrete.
Cazul Platon și gazul rusesc
Un alt subiect al dezbaterii a fost cazul controversatului Veaceslav Platon, inculpat în dosare de corupție. Maia Sandu l-a întrebat pe Stoianoglo cum de a fost posibil ca, în timpul mandatului de procuror general al lui Stoianoglo, Platon să poată părăsi țara, în acele condiții. Cu toate că situația lui Platon este bine cunoscută la nivel internațional, iar faptele au fost dovedite, Stoianoglo a evitat un răspuns clar. În plus, el a răspuns cu o întrebare și s-a referit la gazele rusești, care sunt mai scumpe în mandatul actual al Maiei Sandu.
De altfel, Stoianoglo nu împărtășește ideea ca Moldova să adere la sancțiunile impuse Rusiei pentru că a invadat Ucraina. În acest context, cei doi au dat răspunsuri total diferite.
Maia Sandu: Domnule procuror general, fost procuror general, cetățenii au văzut și au simțit care au fost efectele muncii dumneavoastră. Ei văd și astăzi ce spuneți dvs despre cei care au înfăptuit furtul miliardului. Și vedem că aceștia vă sprijină în continuare și își fac planuri pentru Republica Moldova, prin intermediul dvs. Raportul pe care l-ați menționat spune că v-ați depășit atribuțiile de serviciu. Eu o să vă întreb de ce nu ați ținut cont de dosarele lui Platon, care erau în desfășurare și, datorită deciziei dvs, el a putut să plece din țară. Și doar după ce a plecat din țară, procurorii l-au dat în căutare internațională. Sunt lucruri concrete, pe care cetățenii le văd și sunt rezultate pe care dvs nu le-ați livrat.
Alexandr Stoianoglo: La cazul lui Platon putem reveni și discutăm și asta. Dar prima întrebare... este un fapt recunoscut internațional că Rusia a comis un act de agresiune asupra Ucrainei și a integrității sale teritoriale. Pe de o parte, ați menținut relații diplomatice cu Rusia, iar pe de altă parte, v-ați alăturat sancțiunilor internaționale împotriva acesteia, lipsind astfel Moldova atât de piețe, cât și de resurse energetice. Acum primim același gaz rusesc, dar prin intermediari, la un preț mai mare. Întrebare: era obligatoriu, pentru Moldova, ca stat candidat UE, să se alăture sancțiunilor?
Maia Sandu: Dumneavoastră înțelegeți sensul sancțiunilor? Ele se impun pentru ca să se oprească războiul, pentru ca să nu se mai finanțeze producerea de bombe și tancuri cu care se ucid oameni nevinovați, la ei acasă.
Relația cu Ucraina
Maia Sandu l-a întrebat pe contracandidatul său - dacă acesta va fi președintele Republicii Moldova - cum va reuși să stabilească o relație cu Ucraina, în contextul actual.
Alexandr Stoianoglo: Vom stabili și vom dezvolta relații bune, de prietenie, cu toți partenerii noștri. Și în primul rând, cu vecinii noștri - Ucraina, România, cu partenerii noștri de dezvoltare - UE, SUA, Rusia, China. Eu sunt sigur că noi găsim problemele comune cu Ucraina, noi susținem Ucraina în războiul actual, noi acordăm pentru cetățenii Ucrainei ajutorul necesar umanitar și sunt sigur că relațiile noastre cu Ucraina, când voi fi președinte, vor fi mai puternice decât acum. Toate relațiile de la momentul actual poartă un caracter doar declarativ. Eu nu am văzut nicio inițiativă legată de pace, nicio inițiativă legată despre încetarea focului. (...)
Maia Sandu: Dvs chiar credeți ce spuneți? Cei de la Kiev știu că dvs sunteți omul Moscovei. În spatele dvs stă Dodon (...).
Stoianoglo: „Eu sunt adeptul UE, dar nu am participat la referendum”
Maia Sandu: Dvs nu ați susținut referendumul pentru aderarea la UE. Asta înseamnă că dvs credeți că aderarea la UE trebuie amânată pentru mulți ani înainte... (...)
Alexandr Stoianoglo: Eu sunt adeptul UE, dar nu am participat la referendum din cauză că a urmărit doar scopurile dvs. personale. Eu nu particip la imitații, ci la acțiuni concrete. Unica persoană care a beneficiat de referendum sunteți dvs și l-ați organizat doar pentru a întări susținerea dvs la prezidențiale. Dacă vreți consolidarea țării, atunci înainte de referendum trebuie să avem un dialog permanent cu oamenii. Eu sunt sigur că majoritatea cetățenilor sunt adepții UE, dar pentru că ați coincis alegerile prezidențiale cu referendumul, a fost un vot de protest. O parte a oamenilor nu a participat, iar alții au votat contra.
Sandu: Cum credeți că puteți construi democrația dacă acceptați ca cineva să cumpere voturi pentru dvs?
„Ați declarat să 300.000 de voturi au fost cumpărate, dar poliția a documentat doar câteva sute. Ce știți și nu spuneți?”, a fost întrebarea lui Stoianoglo pentru Sandu.
„Noi știm că promisiunea grupării criminale a fost de 300.000 de voturi. Poliția a documentat deja peste 100.000 și, dacă ar fi fost doar o sută, totuși dvs. ar fi trebuit să fiți îngrijorat. Cum credeți că puteți construi democrația dacă acceptați ca cineva să cumpere voturi pentru dvs?”, a fost răspunsul președintei Republicii Moldova.
Stoianoglo: Anulăm toate eșecurile pe care dvs le-ați făcut / Sandu: Astea sunt povești cu zâne
Maia Sandu: În ultimii ani, omenirea a trecut printr-o perioadă de multiple crize economice. A fost COVID-ul (...), a venit invazia Rusiei împotriva Ucrainei, care a afectat relațiile comerciale. Moldova este una dintre cele mai afectate țări din lume din cauza acestor crize și, totuși, noi am reușit în acești ani să păstrăm stabilitea economică, să ajutăm categoriile de oameni care sunt mai vulnerabili (...). Pe mine mă interesează, în aceste condiții, cum puteți ajuta dvs omul simplu din Republica Moldova?
Alexandr Stoianoglo: Aveți dreptate, Republica Moldova a trecut prin diferite probleme, inclusiv pandemia, situația legată de războiul din Ucraina, dar în același, Republica Moldova, din cauza incompetenței guvernării dvs, a fost cel mai mult prejudiciată. (...) Noi vom promova un alt model de economie. Un model de economie legată cu inițiativa oamenilor, cu libertatea, vom propune un model care presupune schimbarea structurii economiei, promovarea tehnologiilor, domeniilor de activitate, a industriilor. Noi continuăm tot ce a fost făcut corect de guvernarea voastră și, în același timp, anulăm toate eșecurile pe care le-ați făcut.
Maia Sandu: „Astea sunt povești cu zâne, care arată că sunteți departe de realitățile economiei Republicii Moldova, că nu înțelegeți care e impactul acestui război pentru Moldova și pentru celelalte țări. Nu înțelegeți că în UE sunt multe resurse și de aceea țările din UE au putut să se descurce mai ușor. Nu știți care e structura demografică a acestei țări. Vă spun eu: oamenii care sunt la pensie este aproape egal cu cel al angajaților în câmpul muncii”.
Sandu: Sunteți un om prin care alții vor să conducă țara / Stoianoglo: Garantez că granițele vor rămâne deschise
Maia Sandu a fost cea care a început dezbaterea, urmată de Alexandr Stoianoglo.
Maia Sandu: Aș vrea ca azi, aici, pe această scenă, să fie un candidat cu care să dezbat serios problemele și soluțiile. Din păcate, avem un cal troian, un om prin care alții vor să conducă țara. Sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om, de cei care au furat statul și cetățenii, de cei cu care am luptat și am reușit să îi alungăm de la putere. Acum, ei au reușit să găsească o fațadă după care se ascund, să revină la putere. Acești oameni sunt folosiți. Setea lor de bani și de răzbunare este folosită de forțe regionale mai mari. Banii alocați în această campanie sunt bani trimiși în țara noastră pentru a aduce dezbinare și conflict. Noi știm cine se ascunde în acest cal troian: Platon, Șor, Dodon. Dar nu știm cine sunt ceilalți. Această dezbatere nu este despre mine și Stoianoglo, este despre două alternative diferite de dezvoltare, o alegere între dezvoltare și stagnare, între stabilitate și destabilizare. Este o alegere importantă pentru țara noastră.
Alexandr Stoianoglo: Eu nu am relații cu domnul Șor, nici cu alții despre care dvs spuneți că stau permanent în spatele meu. (...) Nu aveți și nu veți avea nicio probă despre legăturile mele despre care dvs spuneți. (...)
Eu garantez că granițele vor rămâne deschise. Promit că în Moldova nu va exista represiuni împotriva oponenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justiției prin tot felul de consilii și comisii excepționale.
Ca susținător ferm al integrării europene, îi propun doamnei Sandu să semnăm zilele următoare o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Indiferent de cine va câștiga, acest parcurs dificil al modernizării, al libertăților, trebuie să continue.
Dezbaterea Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo
În primul tur, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a acumulat 42,45% din voturi, iar candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,98%.
Dezbaterea are loc duminică, 27 octombrie, la Palatul Republicii, din Chișinău, între orele 10:00 și 11:30.
Regulamentele dezbaterii:
- Nu va exista un moderator al dezbaterii.
- Candidații au dreptul să formuleze întrebări și să răspundă fie în limba românnă, fie în rusă.
- Fiecare candidat va fi însoțit de cinci membri ai echipei, care vor sta în afara platoului de filmare, de un cameraman și un fotograf din partea staff-urilor proprii.
- Fiecare candidat va avea un reprezentant responsabil să monitorizeze respectarea timpului alocat pentru întrebări, răspunsuri și replici.
- Candidații nu vor îndemna la ură, la război sau la agresiune. SUnt interzise mesaje de ură națională, rasială sau religioasă, incitare la discriminare, separatism teritorial, violență publică sau alte manfestări care atentează la regimul constituțional.
- Ordinea intervențiilor va fi stabilită prin tragere la sorți, înainte de începerea dezbaterilor.
Structura dezbaterilor:
1. Mesajul de salut către alegători - 2 minute fiecare candidat
2. Întrebări reciproce - 10 întrebări adresate de fiecare candidat:
- formularea întrebării - un minut
- răspuns - două minute
- replica - un minut
- Cu zece secunde înainte de expirarea timpului acordat pentru întrebări, răspunsuri sau replici, candidații vor fi atenționați printr-un semnal sonor.
- La expirarea timpului, microfoanele vor fi deconectate.
- Dacă un candidat intervine pe segmentul de timp al celuilalt, microfonul său va fi deconectat.
- Dacă candidatul continuă să intervină chiar și cu microfonul deconectat, se va emite un semnal sonor distinctiv care semnalează încălcarea regulilor. Dezbaterea va fi reluată doar după ce candidatul respectiv se conformează regulamentului.
- În cazul în care timpii alocați pentru cele trei etape nu sunt consumați integral, aceștia nu se vor recupera.