Maia Sandu și Aledandr Stoianoglo au fost protagoniștii unei dezbateri mult așteptate, în vederea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Cei doi contracandidați au avut un duel inedit, fără moderator și și-au pus întrebări reciproc. Însă au existat și unele întrebări-cheie, la care multă lume aștepta răspuns.
Cazul Platon și gazul rusesc - întrebări-cheie din dezbaterea Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo
Unul dintre subiecte a fost mult discutatul caz al controversatului Veaceslav Platon, inculpat în dosare de corupție. Maia Sandu l-a întrebat pe Stoianoglo cum de a fost posibil ca, în timpul mandatului de procuror general al lui Stoianoglo, ca Platon să poată părăsi țara, în acele condiții.
Cu toate că situația lui Platon este bine cunoscută la nivel internațional, iar faptele au fost dovedite, Stoianoglo a evitat un răspuns clar. În plus, el a răspuns cu o întrebare și s-a referit la gazele rusești, care sunt mai scumpe în mandatul actual al Maiei Sandu.
De altfel, Stoianoglo nu împărtășește ideea ca Moldova să adere la sancțiunile impuse Rusiei pentru că a invadat Ucraina. În acest context, cei doi au dat răspunsuri total diferite.
Maia Sandu: „Domnule procuror general, fost procuror general, cetățenii au văzut și au simțit care au fost efectele muncii dumneavoastră. Ei văd și astăzi ce spuneți dvs despre cei care au înfăptuit furtul miliardului.
Și vedem că aceștia vă sprijină în continuare și își fac planuri pentru Republica Moldova, prin intermediul dvs. Raportul pe care l-ați menționat spune că v-ați depășit atribuțiile de serviciu. Eu o să vă întreb de ce nu ați ținut cont de dosarele lui Platon, care erau în desfășurare și, datorită deciziei dvs, el a putut să plece din țară. Și doar după ce a plecat din țară, procurorii l-au dat în căutare internațională. Sunt lucruri concrete, pe care cetățenii le văd și sunt rezultate pe care dvs nu le-ați livrat."
Alexandr Stoianoglo: „La cazul lui Platon putem reveni și discutăm și asta. Dar prima întrebare... este un fapt recunoscut internațional că Rusia a comis un act de agresiune asupra Ucrainei și a integrității sale teritoriale. Pe de o parte, ați menținut relații diplomatice cu Rusia, iar pe de altă parte, v-ați alăturat sancțiunilor internaționale împotriva acesteia, lipsind astfel Moldova atât de piețe, cât și de resurse energetice.
Acum primim același gaz rusesc, dar prin intermediari, la un preț mai mare. Întrebare: era obligatoriu, pentru Moldova, ca stat candidat UE, să se alăture sancțiunilor?"
Maia Sandu: „Dumneavoastră înțelegeți sensul sancțiunilor? Ele se impun pentru ca să se oprească războiul, pentru ca să nu se mai finanțeze producerea de bombe și tancuri cu care se ucid oameni nevinovați, la ei acasă.
Moldova respectă sancțiunile pentru că, altfel, tot sistemul nostru bancar și alte elemente ale economiei ar fi fost sancționate. Și noi nu vrem ca cetățenii moldoveni să nu mai poată, într-o bună zi, face transferuri dintr-o bancă în alta, să-și trimită banii acasă de peste hotare etc. Agenții noștri economici au nevoie de sistem bancar care este parte a întregului sistemul din lume, nu unul izolat.
Atunci când vorbim de gaze rusești, noi am asigurat cetățenii cu gaze naturale, am asigurat căldură și lumină în cele mai dificile timpuri și atunci când șantajul a fost cel mai mare. Noi am deconectat Moldova de această dependență și am oferit compensații. Dvs, când spuneți despre faptul că puteți să asigurați mai bine Republica Moldova cu gaze, știți pe unde ajung gazele în Moldova? Ele nu vin cu avionul. Ele trec pe teritoriul Ucrainei. Și când dvs spuneți că nu vă pasă de ce se întâmplă în Ucraina și că sancțiunile nu trebuie respectate, ce o să zică Ucraina despre tranzitul de gaze spre Moldova? Sau vreți să-i lăsași pe oameni fără gaze?"
Alexandr Stoianoglo: „Cel mai simplu este să justificați competența dvs prin războiul și tragedia din statul vecin. Știm că Turcia, care este tot candidat pentru aderarea la UE și și-a propus și membru NATO, nu a aderat la aceste sancțiuni."
- În primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a acumulat 42,45% din voturi, iar candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,98%.
- Turul 2 are loc pe 3 noiembrie.