Principiul votului secret nu a fost respectat în capitala Găgăuziei la alegerile din Republica Moldova. Organizația neguvernamentală de la Chișinău Promo-LEX a publicat mai multe imagini înregistrate în ziua scrutinului prezidențial din 20 octombrie care dovedesc acest lucru. Potrivit ONG-ului, votul a cel puțin 25 de alegători dintr-un azil de bătrâni a fost influențat.
25 de alegători din Găgăuzia, influențați să voteze
Imaginile publicate de Promo-LEX arată cum votul alegătorilor a fost influențat în primul tur al alegerilor prezidențiale. Totul s-a petrecut la un azil de bătrâni din Comrat, capitala Găgăuziei. Oamenii au fost influențați să voteze NU la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar în unele cazuri, ștampila pe buletinul de vot a fost aplicată de un medic nerespectând neapărat voința alegătorului.
Pentru Europa. Rămânem acasă sau mergem în Europa?
Nu știu.
Vă este bine aici, acasă?
Da, e bine.
Cine este el? Stoianoglo? E socialist sau comunist?
El luptă pentru dreptate.
Asociația Promo-LEX a cerut intervenția instituțiilor statului și a sesizat Comisia Electorală Centrală şi Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova. În urma alegerilor din Republica Moldova, niciun candidat nu a obținut majoritate de voturi, iar referendumul a trecut la limită. Actualul președinte, Maia Sandu, se va confrunta în turul al doilea cu socialistul Alexandr Stoianoglo. Duminică, este programată și o dezbatere a celor doi, care va fi live la Euronews România.
Organizațiile care monitorizează desfășurarea alegerilor au reclamat mai multe tentative de fraudă și mită în procesul electoral, organizate de oligarhul pro-rus, Ilan Șor.