Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au fost protagoniști într-o dezbatere care a avut loc cu o săptămână înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Dialogul a fost unul fără moderator și a fost presărat cu acuzații de ambele părți.
Însă cine a fost câștigătorul acestei dezbateri? Aceasta este întrebarea pe care și-o pun mulți cetățeni moldoveni și este posibil ca rezultatul final să depindă, într-o oarecare mărură, de această dezbatere.
Cine a câștigat dezbaterea Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo?
Jurnaliștii Euronews Vitalie Cojocari și Gabriel Bălașu au analizat discursul celor doi.
Gabriel Bălașu: „O discuție ca între doi români, ca să dau un citat."
Vitalie Cojocari: „Foarte bun citatul pe care l-ai dat, pentru că, la un moment dat, Maia Sandu l-a atacat pe Alexandr Stoianoglo. El are cetățenie românească și întrebarea Maiei Sandu a fost: domnule Stoianoglo, o întrebare ca între doi români: 'de ce dumneavoastră să beneficiați de privilegiile care vă sunt aduse de cetățenie și nu le permiteți cetățenilor din Moldova, care poate nu au cetăenie românească, să beneficieze de ceea ce ar aduce Uniunea Europeană Republicii Moldova'. Asta a fost întrebarea".
Gabriel Bălașu: „Te completez. Un aspect care nu-i convine nici lui Igor Dodon, faptul că Stoianoglo are și cetățenie română. A spus-o public."
Vitalie Cojocari: „Da, acest lucru e foarte ciudat, pentru că, inițial, nu era o chestiune foarte cunoscută publicului, deși el a zis că nu a spus niciodată că este cetățean român. El fiind un vorbitor de limbă rusă, etnic din Găgăuzia. Nu știu dacă, în calculele politice ale lui Igor Dodon și Partidul Socialiștilor din Moldova, intra și acest aspect, că candiudatul lor este și cetățean român."
- Stoianoglo a ocupat funcția de procuror general al Republicii Moldova în perioada 2019 - 2021.
- În perioada 2011–2014, Stoianoglo a fost șeful Grupului de Prietenie dintre Parlamentul Republicii Moldova și Duma de Stat a Federației Ruse.
- Pe 5 octombrie 2021, Stoiangolo a fost arestat de Procuratura Anticorupție, acuzat de „corupere pasivă și abuz în serviciu”. Conform acuzațiilor, Stoiangolo ar fi ajutat la modificarea unei legi care a facilitat schema Laudromatului rusesc.
- Stoianoglo a stat în arest la domiciliu până în 2022, când instanța a dispus cercetarea sa în libertate.
Gabriel Bălașu: „Pe de o parte, vedem un candidat care semnalează că Moldova are un cal troian candidat la prezidențiale, cu trimitere directă către Stoianoglo și cine ar fi în spatele lui."
Vitalie Cojocari: „E foarte important. Pentru că Maia Sandu spune exact: 'în spatele dvs se află Dodon, Platon și Șor'. Dar se întreabă retoric: 'cine este în spatele acestor oameni'? Și ne lasă pe noi să identificăm cine ar putea fi. Dar, la un moment dat, spune direct: 'domnule Stoianoglo, sunteți omul Kremlinului'. El spune, în replică: 'Asta spuneți dvs.' Nu explică dacă este sau nu este, lăsând să se înțeleagă că Maia Sandu nu ar avea dovezi."
Gabriel Bălașu: „Dar foarte mult acuze și în trecutul său ca procuror general și toată această poveste. Ce a însemnat el ca procuror general și că a fost destituit? Ba chiar au fost suspiciuni grave."
Vitalie Cojocari: „Este important pentru că, până în 2021, Stoianoglo a fost procuror general al Republicii Moldova și a avut dosare grele, care presupuneau nume cunoscute la Chișinău, și anume: Veaceslav Platon, care a fost implicat și acuzat în cazul Laundromat. Este un caz celebru la Chișinău, în care au fost implicate mai multe țări, inclusiv din UE, prin care se spălau bani rusești.
Imediat ce Platon a fost inculpat, procurorul general (n.r.: Stoianoglo) l-a eliberat, în sensul că a retras acuzațiile, ceea ce a adus foarte multe învinuiri că l-ar fi salvat. Platon, după ce i s-au retras acuzațiile, a plecat la Londra, unde se află și acum.
De asemenea, Stoianoglo a avut dosare care îl implicau și pe Igor Dodon. Există niște imagini care au fost difuzate, în care Dodon primește o pungă de la Plahotniuc, într-un hotel care aparținea lui Plahotniuc. Deocamdată, nu am știut care este conținutul, dar putem să intuim. A răspuns la întrebarea Maiei Sandu și a spus că nu contează ce este în acea pungă, ci că acest proces nu a fost declanșat legal. Și pentru că a fost ilegal, el a spus că nu a putut să meargă mai departe. Se referă la aspecte juridice.
Dar știm că Maia Sandu i-a cerut de câteva ori să insiste cu câteva dosare. Stoianoglo a zis: 'Nu, este fals, nu mi-ați cerut niciodată'. Chiar sunt curios dacă Președinția va veni ulterior cu discuțiile, care sunt secrete. Ei doi s-au întâlnit. Stoianoglo, în calitate de procuror general, iar Maia Sandu, în calitate de președinte. La un moment dat, a spus Stoianoglo clar: 'M-am întâlnit, dar Maia Sandu, în loc să mă întrebe de procuratură, a deschis calculatorul și m-a întrebat de dosare penale, dosare politice'. Asta spunea el înainte. Ceea ce nu spune și acum.
Deci cu siguranță s-a discutat despre dosare, dar trebuie să vedem felul în care s-a vorbit. Pentru că Stoianoglo crede că acestea sunt dosare politice și au fost presiuni politice asupra sa. Pe când Maia Sand susține că Stoianoglo trebuia să investigheze și să ducă acest dosar până la capăt și să nu retragă învinuirile, astfel că unii dintre oligarhii acuzați să plece din Moldova. E vorba de Plahotniuc, Dodon și Ilan Șor. Toți trei, în acest moment, nu se află pe teritoriul Moldovei.
Despre Ilan Șor se știe că e la Moscova. A fost în Israel și Moldova a discutat cu autoritățile de la Tel Aviv ca să fie extrădat. Nu s-a întâmplat asta și Maia Sandu spune că nu știe de ce. Despre Platon știm că este la Londra. Chiar eu l-am filmat absolut întâmplător, într-o cafenea din centrul Londrei. Iar despre Plahotniuc, care este cel mai discret dintre toți, se știe că ar fi în zona turcească a Ciprului, dar aceste informații nu sunt confirmate."
Gabriel Bălașu: „Problemele care îi macină pe moldoveni, corupție, nivelul de trai, ce se întâmplă după criza energetică. Vedem două direcții care converg, la un moment dat, sau cel puțin la nivel declarativ. Pentru că Stoianoglo spune că va continua acest parcurs european. A și reproșat că în infrastructură nu au fost investiți suficienți bani sau eficient. În relația cu România, acel drum..."
Vitalie Cojocari: „Sunt două aspecte. Pe de o parte, într-adevăr, au fost foarte multe investiții din UE și Stoianoglo nu a putut aduce nici măcar un exemplu în care Rusia a investit ceva în Găgăuzia. Iar Maia Sandu a recunoscut asta, a fost o greșeală din partea actualei guvernări, inclusiv din partea Maii Sandu, că nu a reușit să aducă acestea la public mai ușor. Ea s-a bazat pe faptul că oamenii văd drumurile și știu din partea cui vin. Or propaganda a reușit să întoarcă asta, să pună accent mai mult pe dobânzi, pe creditele care s-au făcut și că aceste lucruri nu o să ajute la îmbunătățirea vieții".
Gabriel Bălașu: „Și pe acea măsură legislatură prin care orice cetățean moldovean trebuie să facă dovada veniturilor pe care le-a obținut și pe care le transferă în Republica Moldova."
Vitalie Cojocari: „Acest lucru se întâmplă în toate statele normale în care se urmăresc fluxurile finaciare. Și să nu uităm că Rusia se află sub sancțiuni. Dacă Moldova ar permite fluxurile de bani cu Rusia, e pusă în pericol. Nici măcar China nu își permite să aibă fluxuri financiare la vedere foarte clar, astfel încât să sufere din cauza sancțiunilor".
Gabriel Bălașu: „Și a făcut referire Maia Sandu la acest aspect. Până la urmă, vorbim despre aceste transferuri și despre ce înțelege omul simplu. Pentru că Stoianoglo a spus, la un moment dat: 'vrem relații bune și cu UE, dar și cu China și Rusia'. "
Vitalie Cojocari: „A spus acest lucru, dar este ceea ce spun cei care se consideră din zona de centru a politicii din Moldova: 'vrem să fim prieteni cu toți'. Or nu știu cum poți fi prieten. În acest moment, iată, pe aspectul sancțiunilor financiare, atunci când vorbești dacă Stoianoglo ar fi președinte, ar accepta sau nu fluxuri financiare cu Rusia? Păi asta înseamnă că se exclude automat din fluxurile financiare cu UE sau cu alte state care au introdus aceste sancțiuni."
Gabriel Bălașu: „După părerea ta, cine a câștigat această dezbatere? A fost fragmentată, la un moment dat, pentru că nu a avut moderator".
Vitalie Cojocari: „Foarte multe stângăcii, ei nu se înțelegeau. Nici noi nu prea am înțeles cine punea o întrebare și cine dădea o replică. Aici s-a văzut lipsa unui moderator și politicienii înțeleg asta în momentul în care trebuie să fie un jurnalist acolo."
Gabriel Bălașu: „Probleme cu limba română pentru Stoianoglo?"
Vitalie Cojocari: „Da, foarte multe, s-a exprimat foarte greu. Când a vorbit în rusă, s-a și văzut, era un pic mai stăpân pe situație. Dar Maia Sandu i-a dat o replică inclusiv în rusă, arătând că vrea și încearcă să-și apropie cetățenii de limbă rusă. Totuși, Stoianoglo a insistat mai mult cu limba rusă, mă așteptam să insiste și mai mult pe cetățenii care vorbesc limba rusă și, după cum spune el, nu beneficiază de toate drepturile în Moldova.
M-ai întrebat cine a câștigat. La alegeri se va vedea. Putem spune, în acest moment, că Maia Sandu a fost mult mai stăpână, a avut cifrele, nu a citit de pe foaie. Stoianoglo, ai observat la început, îi tremura mâna pe foaie, se vedea încărcătura momentului. Cu siguranță, era foarte greu să vorbească în română, își găsea foarte greu cuvintele. Nu știu în ce măsură cei din România care se uitau la aceste dezbateri au înțeles anumite exprimări. Este foarte greu, el este vorbitor de rusă și găgăuză.
Dar este clar că Maia Sandu este mult mai stăpână, a vorbit în limba română mult mai coerent și a dus discuția în anumite teme-cheie pe care Stoianoglo nici măcar nu a încercat să le combată. De altfel, cred că asta a fost poziția sa și strategia sa, să pară că a venit non-combat. Maia Sandu a început foarte repede, dur, cu atac, spunând că 'sunteți un cal troian'. Stoianoglo nu a răspuns la asta."
- În primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a acumulat 42,45% din voturi, iar candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, a obținut 25,98%.
- Turul 2 are loc pe 3 noiembrie.