Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chinezii de la Zeekr iau în calcul să fabrice mașini electrice în Europa pentru a evita taxele suplimentare

Producătorul de mașini electrice ia în calcul posibilitatea de a produce vehicule la fabricile din Europa care au legătură cu firma mamă, conglomeratul chinez Geely, cu scopul de a evita tarifele suplimentare ce ar urma să fie aplicate de Uniunea Europeană şi de a-şi continua expansiunea la nivel internațional, relatează publicația Bloomberg, citată de Agerpres.

În acest moment, toate mașinile electrice din clasa premium ale mărcii Zeekr sunt produse în China. Din acest motiv, sunt vizate de taxe provizorii de 19,9% pentru a putea fi importate în statele UE, după ce oficialii de la Bruxelles au acuzat producătorii chinezi că sunt beneficiarii unor subvenţii de stat incorecte.

Decizia privind aplicarea definitivă a acestor tarife urmează a fi luată în luna noiembrie. Alte ţări, inclusiv SUA şi Turcia, au crescut, la rândul lor, taxele pentru importurile de vehicule chineze în acest an.

”Analizăm în mod activ cu amplasarea activităţilor în Europa şi vom face un anunţ la momentul oportun”, a anunțat directorul general de la Zeekr, Andy An, conform sursei citate.

Astfel, producția în Europa ar urma să fie făcută în actualele facilităţi deținute de grupul Geely sau de partenerii europeni, iar Zeekr nu va construi o nouă uzină, a mai spus reprezentantul companiei chineze.

Țările din Europa în care Geely deține fabrici de automobile

În prezent, grupul Geely are uzine ale diviziei Volvo Cars AB în Suedia şi Belgia precum şi o bază în Marea Britanie aparţinând diviziei London Electric Vehicle Co.

Constructorul chinez Geely deţine mărcile suedeze Volvo şi Polestar şi are de asemenea o participaţie la joint venture-ul Smart cu Mercedes Benz AG. Aceste mărci au fost prinse în mijlocul escaladării tensiunilor politice între Beijing, Bruxelles şi Washington, astfel că automobilele lor produse în China sunt acum supuse unor tarife suplimentare.

Zeekr vrea să se extindă în acest an pe o serie de pieţe importante din Orientul Mijlociu, America Latină şi Asia de Sud-Est. Vânzările ar urma să înceapă anul viitor în Japonia şi Coreea de Sud.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE