Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Marcel Ciolacu: ”Rusia nu va ataca niciodată România. Și-ar dori, dar nu-și permite”

România mai are timp până la finalul anului 2026 să folosească miliardele de euro prevăzute în PNRR, iar premierul Marcel Ciolacu le-a cerut miniștrilor din Guvern să fie mai implicați pentru atragerea acestor fonduri.

Șeful Executivului a vorbit pe larg de acest subiect, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews România.

”E o provocare. Joi, după ședința de guvern, iarăși voi avea ședință cu toți miniștrii, după ce fiecare ministru în parte, cu tehnicul lui, au avut întâlniri în această perioadă cu ministrul Fondurilor Europene.

Nu numai pe jaloanele pe care le avem de îndeplinit și pentru cele de plată, dar pentru fiecare investiție în parte. Una erau prioritățile de acum doi-trei ani, când s-a făcut PNRR-ul, iar altele sunt provocările și prioritățile în contextul unui război în Europa. Este normal să existe un dialog, dar Comisia Europeană nu te bagă în seamă decât dacă te duci cu lucruri concrete”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Trimiterea sistemului Patriot în Ucraina depinde de opinia specialiștilor

Totodată, România a sprijinit Ucraina pe toate palierele după izbucnirea războiului, iar premierul Marcel Ciolacu spune că trimiterea sistemului Patriot în țara vecină depinde de opinia specialiștilor.

Șeful Executivului a abordat acest subiect într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews România.

” În primul rând trebuie să vorbească specialiștii. Asta nu înseamnă că dacă un sistem acoperă și parte din Ucraina, înseamnă că nu mai acoperă România. Deci, aici e vorba de specialiști care se așează la masă și găsesc cele mai bune soluții. Și atunci decizia din CSAT să poată fi luată.”, a adăugat premierul.

Ciolacu: Rusia nu va ataca niciodată România

Marcel Ciolacu susține că Rusia nu va ataca niciodată România, iar acest lucru se datorează în special apartenenței la NATO.

”Un război armat, completat și de un război hibrid și război al declarațiilor. Rusia nu va ataca niciodată România. Nu că nu și-ar dori, dar nu-și permite. România este membră NATO, am aderat și se vede acest efect. Mai mulți suntem membri ai Uniunii Europene, deci fac parte dintr-o intimidare. Dar pe mine mă bucură faptul că dictatorul Putin observă că România se dezvoltă și nu numai.

Mă mir că a observat numai faptul că 3.000 de muncitori muncesc la autostrada Moldovei și aproape jumătate din ea o să dăm în circulație anul acesta. În continuare o să investim și în portul Constanța și importurile dunărene. Deci investițiile în infrastructură sunt mult mai de amploare decât își închipuie dictatorul Putin.

România este o țară cât se poate de sigură. Există un război armat în Ucraina și un război hibrid, ținând cont că se apropie și alegerile pentru funcția de președinte în Republica Moldova. Război hibrid, repet, amplificat și de dezinformare, de fake news. Tot arsenalul din dotare îl folosește Federația Rusă împotriva Republicii Moldova și împotriva președintei.

Nu-i prima oară când o spun și am s-o spun mereu. Singura garanție pentru un drum european a Republicii Moldova este președinta Maia Sandu. Și atunci intervine și un război politic teritorial. Dar eu sunt ferm convins că cetățenii din Republica Moldova vor vota pentru drumul european și nu pentru a se întoarce în trecut.”, a spus Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE