Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cenușa a revenit peste Craiova. Locuitorii din cartierul unde se află Termocentrala susțin că problema persistă

Plouă din nou cu cenușă în Craiova. Deși au avut loc două reparații la instalațiile vechi ale Termocentralei, problema nu s-a rezolvat. Localnicii spun că strâng sute de kilograme de pulbere săptămânal din curți. Oamenii au trimis chiar și un memoriu către conducerea termocentralei și li s-a spus că totul este în parametri. Mai mult, în perioada octombrie-aprilie, nu se poate interveni pentru că trebuie livrat agent termic către populație.  

A trecut o săptămână de la a doua intervenție la termocentrala din Craiova, când a fost reparată o țeavă care s-a spart și arunca cenușă. Dar oamenii din cartierul Bariera Vâlcii continuă să strângă pubele întregi de praf negru.

Ramona Filcu, localnică: „Cred că per total am dat în ambele pubele peste 400 de kilograme de cenușă. Marți, în jurul prânzului, au dat în aer, probabil au vrut să curețe instalațiile și se simțea în aer un miros de amoniac. Ceva înțepător, pentru că te ustura nasul, simțeam că îmi amorțește limba.” 

Valeriu Urdeș, localnic: „Chiar azi dimineață aproape un făraș. Doar vedeți dumneavoastră pe ce porțiune. Deci, de câțiva metri pătrați.”  

Ionel Dincă, localnic: „Nu poți să lași un geam deschis, să faci o aerisire în casă.” 

Oamenii spun că sunt momente în care nu mai pot circula nici cu mașina.

Valeriu Barbu, localnic: „Când bate un vânt vine de la groapa de cenușă din spate nu mai poți să vezi să mergi cu mașina. Mama mea cât praf de cenușă! Oprești mașina, nu poți să mergi.”  

Autoritățile dau vina pe livrarea agentului termic

Potrivit unui document emis de conducerea termocentralei, valorile sunt în parametri. Mai mult, nu este posibilă oprirea termocentralei deoarece acest lucru ar însemna ca orașul Craiova să rămână fără apă caldă și căldură.

Ramona Filcu, localnică:  Am trimis și la AMP și ne-au zis că nu se ocupă dumnealor. Ne-au redirecționat către Garda de Mediu și Direcția de Sănătate. Am primit și de la Direcția de Sănătate. Direcția de Sănătate a spus că nu se implică în așa ceva. Să facem apel la Garda de Mediu și AMP. 

Măsurători ale nivelului de poluare

Agenția pentru Protecția Mediului Dolj a amplasat un laborator mobil în zona termocentralei. Sunt monitorizare particulele care nu se văd, nu și pulberea care se depune.

Carmen Dumitrescu, jurnalistă Euronews:  „Măsurăm monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, hidrogenul sulfurat, oxizii de azot, amoniacul, aici avem un analizor de COV-uri, benzen și aici un analizor de pulberi în suspensie. Deci, pulberi care nu se văd.” 

Valerică Fănuț, responsabil servicii monitorizare și laboratoare Agenția pentru Protecția Mediului Dolj: „Sunt componente foarte mici ale cenușei în aceste pulberi în suspensie.”

Reporter: Dar nu cenușa propriu-zisă?”

Valerică Fănuț, responsabil servicii monitorizare și laboratoare Agenția pentru Protecția Mediului Dolj: Nu cenușa propriu-zisă. Nu. 

Reporter: „Cine ar trebui să analizeze cenușa de pe jos?”

Valerică Fănuț, responsabil servicii monitorizare și laboratoare Agenția pentru Protecția Mediului Dolj: Ăăăă, păi putem face și noi astfel de analize, dar sunt pulberi sedimentabile.”

Reporter: „Și s-a făcut o astfel de analiză?”

Valerică Fănuț, responsabil servicii monitorizare și laboratoare Agenția pentru Protecția Mediului Dolj: „S-au mai făcut. S-au mai făcut pe pracurs, deci și acum se fac într-o altă locație.”

Reporter: „Și concluzia, concluzia care este?”

Valerică Fănuț, responsabil servicii monitorizare și laboratoare Agenția pentru Protecția Mediului Dolj: „Concluzia este că deocamdată nu s-a terminat perioada de prelevare.”

Prima pulverizare masivă de cenușă a fost resimțită începând pe 25 octombrie anul acesta, iar de atunci Garda de Mediu a dat o amendă de 50.000 de lei, iar Agenția pentru Protecția Mediului a notificat Termocentrala CET 2 Craiova să remedieze situația până pe 28 noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE