Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai mare grădină cu fluturi tropicali din România este la Iași. Zeci de specii au fost duse acolo, inclusiv cel mai mare fluture din America

O suprafață de aproximativ 700 de metri pătrați, de lângă Iași, a fost transformată în casă pentru sute de fluturi aduși din Filipine, Costa Rica și Africa. De toate dimensiunile și de toate culorile, fluturii încântă privirile tuturor. Ideea aparține unor tineri din Republica Moldova, iar grădina cu fluturi de la Iași este cea mai mare din țară.

Fluturii exotici au casă la Iași. O grădină întreagă este animată de insecte colorate aduse din Filipine, Costa Rica și Africa

Mami, pot să îl iau acasă?

Nu poți să-l iei acasă, mami...

Dar e foarte frumos!

Aproximativ 600 de fluturi din specii diferite zboară într-o grădină numai a lor, la câțiva kilometri de Iași.

Localnică: Mi se pare frumos și nu am mai văzut niciodată așa fluturi minunați.

E ceva nou și ne bucurăm că avem aici în Iași și putem să experimentăm. Atât de mulți, de frumoși și de blânzi.

Localnică: Mă bucur exact ca un copil. Îmi plac foarte mult fluturașii de când eram mică și e o experiență unică. Mă bucur că s-au gândit să deschidă așa ceva.

Localnică: Foarte interesantă, un loc frumos, un motiv bun de ieșit din casă în weekend. Să mai învețe și copiii lucruri noi, e o comuniune cu natura.

Grădina este proiectul unor tineri din Republica Moldova pasionați de fluturi, care și-au dorit să împartă pasiunea lor și cu alții.

Felicia Ivanov, administrator grădină: „Mai multe persoane să aibă posibilitatea să poată vedea așa frumusețe. Principalele condiții de întreținere a fluturilor sunt: nivelul înalt de umiditate, temperaturile, temperaturile înalte de la 20 de grade în sus, și mâncarea”.

Fluturii se hrănesc cu polenul din flori și nectarul din portocale. Pentru că viața lor este scurtă, de la câteva zile la două săptămâni și jumătate, săptămânal sunt importate pupe.

Acesta este fluturașul Caligo. Este un fluture de zi...

Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: „Este cel mai mare fluture din America. Se diferențiază prin acest ochi mare de pe aripi și poate trăi până la două săptămâni”.

Localnică: E ceva ce nu am mai văzut, ceva ce nu știam că există în România. Îmi place foarte mult și aș sta mai mult, doar că timpul e limitat.

Felicia Ivanov, administrator grădină: „În România, la momentul actual, grădina noastră cu fluturi este cea mai mare grădină cu fluturi tropicali”.

Localnică: Eu am venit pentru copil, ca să vadă și ea fluturașii. E ceva nemaipomenit. E ceva diferit pentru noi, mai ales pentru copii care sunt foarte entuziasmați să vadă fluturi de diverse culori și de diverse mărimi.

Oricine e binevenit în grădină, de luni până duminică. Dacă în cursul săptămânii vizitatorii pot sta cât vor, în weekend sau în zilele aglomerate timpul este limitat la 30 de minute. Intrarea costă 25 de lei pentru copiii între 3 și 12 ani și 35 de lei pentru adulți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE