Crin Antonescu a trecut și de Congresul PSD, acolo unde candidatura sa a fost validată cu 5.484 de voturi pentru, 18 împotrivă și 14 abțineri. Însă Antonescu ar urma să aibă mari dificultăți în cursa pentru alegerile prezidențiale. O spun politologii și specialiștii care analizează scena politică de la ora actuală.
În acest context, apar unele elemente extrem de importante. Primul ar fi Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, care și-a anunțat candidatura pe 16 decembrie. Iar al doilea ar fi Victor Ponta, care a dat de înțeles că va candida și el la președinția României.
De menționat și faptul că fostul candidat Călin Georgescu ar putea să nu fie lăsat să candideze din nou, din cauza multiplelor încălcări ale normelor constituționale. În acest context, cu toate că se vorbește de o luptă între Crin Antonescu și Călin Georgescu, ea ar putea fi câștigată, de fapt, de Nicușor Dan.
Lupta dintre Crin Antonescu și Călin Georgescu ar putea fi câștigată de Nicușor Dan
Numai că aici intervine o problemă pe care ar avea-o USR. Dacă avem în vedere ultimele sondale, Nicușor Dan ar fi larg preferat în detrimentul Elenei Lasconi, nimeni alta decât președinta USR și virtuala finalistă a alegerilor prezidențiale din 2024. În noiembrie 2024, ea s-a clasat pe locul secund, în spatele lui Georgescu, numai că acel scrutin a fost anulat, din cauza suspiciunilor că Rusia a avut ingerințe în alegeri.
Astfel, mingea ar fi acum în curtea USR, în sensul că partidul ar trebui să decidă dacă va continua să o susțină pe Lasconi, care ar fi foarte jos în sondaje, în timp ce Nicușor Dan ar avea aproape de trei ori mai mulți potențiali votanți.
Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial: „Din punctul meu de vedere, dacă USR e destul de matur, va face această mișcare și îi va acorda susținerea lui Nicușor Dan, care, la acest moment, se poate profila cel mai bine și poate aduce cel mai bine voturile electoratului euroatlantist. Se calează, ca profil, cel mai bine pe așteptările acelui electorat, chiar dacă nu a fost un manager senzațional la Primăria Capitalei.
Dar am văzut și în testul alegerilor locale, că oamenii au votat un alt tip de politician. Nicușor Dan reprezintă un alt tip de politician. E mult mai autentic și ați văzut că a venit cu ceva nou în politica românească. El recunoaște că nu poate face lucruri, e primul politician de acest gen, care pare mult mai corect față de electorat. De aceea, spun că are o șansă în plus să ajungă în turul 2, dacă și liderii USR înțeleg acest lucru. Dar pericolul principal e Călin Georgescu și, dacă acesta rămâne în cursă, va câștiga alegerile.
Mai ales după declarațiile revizioniste făcute acum câteva zile, cele legate de Ucraina, se mulează perfect pe sentința dată de Curtea Constituțională împotriva Dianei Șoșoacă. În acel caz, CCR a spus că Șoșoacă nu respectă Constituția încă de la început, înainte de a fi în cursă.
Am văzut la Călin Georgescu că - cel puțin articolul 10 din Constituție, care vorbește clar despre politica de vecinătate a România, cât și despre articolul 3 - el pur și simplu le-a călcat în picioare. Toate aceste declarații, dacă ne uităm simetric la ceea ce s-a întâmplat cu Șoșoacă, pot ridica acest aspect și CCR poate invalida o posibilă candidatură a lui Georgescu. Dacă nu respecți Constituția înainte de a fi președinte, ce garanții mai ai că o vei respecta când vei avea și mai multă putere?
Practic, ignoră orice prevedere legală. Și, atenție, să nu uităm că oamenii au trecut foarte ușor peste decizia Curții, au zis că nu e corectă, dar, pe legea finanțării alegerilor, se spunea foarte clar că niciun candidat care nu respectă legea finanțării campaniei electorale nu va fi validat.
Iar din ce am văzut în campania trecută, Călin Georgescu a ignorat legea. Să vii cu o campanie și să spui că ai cheltuit zero lei, cred că nu crede niciun copil de clasa a doua. Avem un candidat pro-rus, prin declarațiile sale, care nu respectă Constituția Românei. Noi am adoptat un drum, prin referendum, am aderat la UE. Georgescu, din păcate pentru alegătorii care cred în el, este un pericol pentru România."
Ce rol ar putea juca Victor Ponta
Marcel Ciolacu a spus clar că Victor Ponta va trebui să-și dea demisia din PSD dacă va dori să candideze și el la prezidențiale. Iar motivul oficial ar fi acela că PSD și PNL îl au pe Crin Antonescu drept candidat comun.
De partea cealaltă, Ponta și-a arătat susținerea pentru Călin Georgescu și chiar a spus că electorarul PSD s-ar orienta mai degrabă spre Georgescu decât spre Antonescu. Iar spusele sale sunt validate de unii experți.
Andrei Țăranu, politolog: „Antonescu a vorbit direct cu poporul PSD-ist, în ideea că PSD face, în acest moment, un sacrificiu nepunând un candidat din partea partidului, dar le promite că vor avea un președinte al României care va fi neutru și binevoitor cu toate partidele.
Genul ăsta de discurs era de așteptat. Interesantă e partea identitară, cred că a făcut-o tocmai pentru că subiectul de la identity politics a devenit principalul element în discursul politic contemporan, nu numai în România, ci aproape peste tot în lume, începând cu SUA. Deși Crin Antonescu a spus că nu ține neapărat să ia lumină de la Donald Trump sau de la oricine altcineva, că lumina vine din interior.
Din nefericire, din punctul meu de vedere, nu știu însă în ce măsură acest discurs ținut în fața membrilor PSD a reușit să anime sau să ajungă la nivelul majorității cetățenilor, care să îl compare cu discursul falsului Mesia, de care vorbea și domnul Ciolacu. Aici e marea problemă. A fost rațional. După cum vedeți, raționalul nu mai vine din politică.
E și greu, pentru că, începând cu acest moment, domnul Antonescu este în campania electorală. Dar întrebarea este: e în campania electorală pentru a obține acordul PSD sau este în campanie pentru toți cetățenii?
Așa cum ați observat și din discursul domnului Ponta, o parte dintre PSD-iști nu țin neapărat să îl voteze sau să-l sprijine pe Crin. Eu nu-mi dau seama ce tracțiune ar mai avea în acest moment Victor Ponta în interiorul PSD, dar domnia sa preia mai degrabă discursul suveranist al lui Georgescu sau Simion decât modelul politic, rațional pe care îl propune Antonescu.
Lucrurile sunt extrem de evidente, că, mai devreme sau mai târziu, vom asista la un nou divorț între Victor Ponta și PSD. Repet, nu-mi dau seama ce tracțiune are, dar el clar reprezintă o facțiune - nu știu cât de importantă - din PSD și această facțiune s-ar putea să genereze o mișcare în lanț, atât la nivelul PSD, cât și la nivelul PNL. Pentru că nici întreg PNL-ul nu este de partea lui Antonescu".
Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial: „Eu cred că un alt președinte, în speță mergem pe scenariul că apare un președinte suveranist ca Victor Ponta, sau în cazul în care apare un președinte de tipul Nicușor Dan, există șanse foarte mari să se schimbe actuala configurație parlamentară, să poată forma o altă majoritate și să avem, spre sfârșitul anului viitor, alt guvern, cu o altă culoare politică.
Cine va câștiga președintele va seta inclusiv viitoarea majoritate parlamentară. Nu putem exclude ca, în viitor, să vedem AUR în guvern sau să vedem o coaliție PNL-USR-UDMR și câțiva oameni luați din alte partide, pentru asigurarea unei majorități. Se va împărți între Simion și Ponta și vom vedea care va luat voturi mai multe din partea PSD. Din punctul meu de vedere, Victor Ponta are o șansă în plus de a intra în turul 2 și să capteze cât mai mult din acest bazin.
Și probabil vom avea o finală - așa o văd la această oră - între Victor Ponta și un candidat al curentului euroatlantist, Nicușor Dan. La această oră, la cum se mișcă lucrurile, eu pe el îl văd, dar mai e mult. Nu ignor scenariul ca domnul Antonescu să rămână un candidat de formă și să nu aibă susținerea de care are nevoie un candidat în timpul campaniei electorale."
Data alegerilor prezidențiale 2025
- 4 mai 2025 - primul tur al alegerilor prezidențiale.
- 18 mai 2025 - al doilea tur al alegerilor prezidențiale.