Încoronarea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii va fi cea mai mare adunare a regalității europene de la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut, potrivit Euronews.com.
Din punct de vedere istoric, convenția dictează că niciun alt membru al familiei regale nu va fi prezent la încoronarea unui monarh britanic. Dar Charles și Camilla au adresat invitații prietenilor și rudelor lor din familiile regale din întreaga Europă și din lume - monarhi și membri ai familiei regale din Africa, Asia și Orientul Mijlociu au sosit la Londra pentru a lua parte la ceremonii.
Așadar, ce membri ai familiei regale europene participă la încoronare și ce legătură au cu familia regală britanică?
Belgia
Regele Philippe și Regina Mathilde ai Belgiei participă la încoronare. Fiica lor cea mare, Prințesa Elisabeta, studiază istorie și politică la Universitatea Oxford și și-a însoțit tatăl la o recepție la Palatul Buckingham vineri seara, în noaptea dinaintea încoronării.
Care este legătura dintre familiile regale britanică și belgiană? Este complicat, dar: Strămoșul regelui Philippe este regele Leopold I, primul rege al belgienilor, care a fost, de asemenea, unchiul reginei Victoria. Iar regina Victoria a fost stră-stră-stră-stră-bunica lui Charles al III-lea.
Danemarca
Regina Margrethe a II-a nu va putea participa, deoarece se recuperează în urma unei operații la spate. În schimb, vor fi prezenți fiul ei cel mare și moștenitorul Prințul moștenitor Frederik și soția sa, Prințesa Moștenitoare Mary.
Cuplul regal danez s-a întâlnit la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, iar idila a înflorit.
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei este o rudă îndepărtată a regelui Charles, prin ascendența comună cu regina Victoria.
Grecia
Regina Anne-Marie a Greciei participă la încoronare alături de fiul său, Prințul moștenitor Pavlos, și de nora sa, Prințesa moștenitoare Marie-Chantal. Regele Charles al III-lea este nașul lui Pavlos, în timp ce prințul William este nașul fiului lui Pavlos și al prințului Constantin, fiul lui Marie-Chantal.
Răposatul soț al lui Anne-Marie, fostul rege Constantin al II-lea al Greciei, a murit în luna ianuarie a acestui an. El a fost nașul prințului William.
Familia regală greacă este înrudită cu multe alte case regale europene: Regina Anne-Marie este sora cea mai mică a reginei Margrethe a II-a a Danemarcei. De asemenea, ea este verișoară primară a regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și verișoară de gradul doi a regelui Harald al V-lea al Norvegiei. De asemenea, este verișoară de gradul al treilea a propriului ei soț, defunctul Rege Constantin, întrucât amândoi l-au avut ca stră-străbunic pe Regele Christian al IX-lea al Danemarcei.
Liechtenstein
Casa Liechtenstein datează de la începutul anilor 1600, iar familia regală dă numele acestei mici țări europene de doar 38.000 de locuitori.
Prințul moștenitor Alois și prințesa moștenitoare Sophie de Liechtenstein participă la încoronarea de la Londra.
Prințul Alois domnește în Liechtenstein împreună cu tatăl său, Prințul moștenitor Hans-Adam al II-lea, care a fost văr de-al optulea al reginei Elisabeta a II-a - ambii sunt descendenți ai lui Ludovic, duce de Brunswick-Wolfenbüttel.
"Prințul moștenitor Alois... este, prin urmare, al nouălea nepot al Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a", a declarat recent casa regală din Liechtenstein pentru Euronews - astfel, Regele Charles, Prințul Hans-Adam și Prințul Alois sunt cu toții rude, dar foarte îndepărtate.
Interesant este că prințesa Sophie - care s-a născut într-o familie aristocratică bavareză - își poate urmări rudele direct până la Bonnie Prince Charlie al Scoției, ai cărui descendenți au o ipotetică pretenție la coroană: ceea ce o face pe Sophie să fie a doua în linia de succesiune pentru a deveni regina iacobită a Angliei și Scoției - deși unchiul ei, care este primul în linie, a descris pretenția ca fiind pur "ipotetică".
Luxemburg
Marele Duce Henri și Marea Ducesă Maria Teresa participă la încoronare și au o legătură specială cu Regatul Unit.
Mama lui Henri, Marea Ducesă Charlotte, a fugit din Luxemburg după invazia germană din al Doilea Război Mondial și a fost exilată la Londra timp de doi ani. Ea a transmis mesaje la BBC și a devenit un simbol al rezistenței țării sale în timpul războiului.
Marele Duce și Regele Charles al III-lea au fost rude cu Regele George al II-lea și Regina Caroline ai Marii Britanii, care au domnit la mijlocul anilor 1700.
Monaco
Familia regală monegască va fi reprezentată la încoronare de Prințul Albert al II-lea și de Prințesa Charlene.
Casa Grimaldi a condus micul principat mediteranean timp de 700 de ani, iar în secolul XX a devenit un simbol al regalității europene moderne și strălucitoare, atunci când tatăl prințului Albert s-a căsătorit cu vedeta de la Hollywood Grace Kelly, după ce s-a întâlnit la Festivalul de Film de la Cannes. Dar tragedia a lovit atunci când prințesa Grace a murit într-un accident de mașină în 1982.
La fel ca prințul și prințesa moștenitoare daneză, Albert și Charlene de Monaco s-au cunoscut la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, unde ea era înotătoare și reprezenta Africa de Sud.
Țările de Jos
Familia regală olandeză a fost în mod tradițional apropiată de omologii lor britanici, motiv pentru care Regele Willem-Alexander și Regina Máxima vor participa la încoronare.
Prințesa Catharina-Amalia și Prințesa Beatrix, fosta regină care a abdicat în favoarea fiului său în 2013, au reprezentat Olanda la o recepție la Palatul Buckingham alături de Regele Charles în ajunul încoronării.
Regele olandez și cel al lui Charles sunt verișori de gradul șase - Willem-Alexander este descendent al prințesei Carolina, fiica regelui William al IV-lea; în timp ce Charles este, de asemenea, înrudit cu prințesa Carolina prin străbunica sa, regina Mary.
Norvegia
Prințul Moștenitor Haakon și Prințesa Moștenitoare Mette-Marit îi vor reprezenta pe Regele Harald al V-lea și Regina Sonja ai Norvegiei.
Aceasta va fi a doua vizită recentă a cuplului regal în Marea Britanie, deoarece în luna martie au fost găzduiți de Prințul și Prințesa de Wales la Palatul Kensington.
Familia regală norvegiană este deosebit de apropiată de familia regală britanică.
Regina Elisabeta a II-a și regele Harald sunt verișori de gradul doi, având aceiași străbunici - regele Edward al VII-lea și regina Alexandra - care au fost tatăl și mama reginei Maud a Norvegiei.
Când Norvegia a fost ocupată de Germania în 1940, Regele Haakon și Prințul moștenitor Olav (bunicul și tatăl actualului rege) au fost nevoiți să fugă din țară și să trăiască în exil la Londra. "Acest lucru a apropiat și mai mult cele două ramuri ale familiei", a afirmat Casa Regală norvegiană într-o declarație recentă.
Când era tânără, regina Elisabeta a II-a obișnuia să-l numească pe regele Haakon "unchiul Charles" și, potrivit familiei regale norvegiene, "unchiul Charles" era unchiul preferat al reginei - iar aceasta l-a numit pe prințul Charles după regele Haakon.
Noway a fost prima țară din afara Commonwealth-ului în care regina Elisabeta a efectuat o vizită de stat, în 1955, și a vizitat-o de trei ori în total, ca oaspete a trei generații de regi norvegieni.
De la încoronarea regelui Harald și a reginei Sonja, în 1991, aceștia au efectuat o vizită anuală în Regatul Unit pentru a-și vizita rudele britanice din familia regală.
Spania
Regele Felipe al VI-lea și regina Letizia a Spaniei participă la încoronare și, în mod controversat, s-ar putea să nu fie singurii membri ai familiei regale spaniole prezenți.
Ambii părinți ai lui Felipe, fostul rege Juan Carlos și regina Sofia, au participat la înmormântarea reginei Elisabeta în 2022, dar au făcut-o separat, deoarece sunt înstrăinați în urma mai multor controverse și dezvăluiri despre aventurile extraconjugale în care a fost implicat Juan Carlos de-a lungul anilor.
Presa spaniolă relatează că Juan Carlos și Sofia nu au fost invitați la încoronare în calitate ”oficială”, dar acest lucru lasă ușa deschisă pentru ca ei să fie invitați în nume personal, întrucât între Casa de Windsor și Casa de Borbón au existat relații strânse de-a lungul deceniilor.
Regele Felipe a fost văr de gradul trei cu regina Elisabeta - și o numea cu afecțiune "mătușa Lilibet" - în timp ce tatăl său, regele Juan Carlos, este stră-strănepotul reginei Victoria (regele Charles este stră-stră-stră-strănepotul reginei Victoria).
Suedia
În ciuda faptului că se recuperează după o operație la inimă, Regele Carl al XVI-lea Gustaf se află la Londra pentru a participa la încoronare, alături de fiica sa, Prințesa Moștenitoare Victoria, mai degrabă decât de soția sa, Regina Silvia.
Regele suedez își sărbătorește anul acesta jubileul de aur.
Casa de Bernadotte este una dintre cele mai mari familii regale din Europa și, de asemenea, una dintre cele mai apropiate de familia regală britanică.
Așadar, ce legătură există între cele două mari case europene, Suedia și Marea Britanie, și ce se întâmplă cu legăturile cu alte case regale scandinave?
În termenii cei mai simpli, stră-stră-străbunica regelui Carl XVI Gustaf este regina Victoria, care este și stră-stră-străbunica regelui Charles. (În termeni mai complicați, regele suedez este, de asemenea, înrudit din partea mamei sale cu cel de-al optulea fiu al reginei Victoria, prințul Leopold).
Iar în cealaltă parte a regiunii, regele Carl al XVI-lea Gustav este vărul reginei Margrethe a Danemarcei, deoarece amândoi au același bunic; în timp ce monarhul suedez este văr de-al doilea cu regele Harald al V-lea al Norvegiei, deoarece mama lui Harald s-a născut prințesă suedeză.
Ce alți membri ai familiei regale europene vor fi prezenți la încoronare?
Margareta a României, cunoscută sub numele de Custodele Coroanei României, și soțul ei, Principele Radu, și-au confirmat prezența și au fost prezenți la o recepție la Palatul Buckingham în ajunul încoronării.
Prințul moștenitor Alexandru al Iugoslaviei este moștenitorul unei dinastii regale care a fost ultima dată la putere în 1945. El s-a născut la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost botezat la Westminster Abbey, avându-i ca nași pe regele George al IV-lea și pe atunci prințesa Elisabeta. Se așteaptă ca el să fie prezent la încoronare alături de soția sa, prințesa moștenitoare Katherine.
Fostul rege și fost prim-ministru al Bulgariei, Simeon Saxe-Coburg-Gotha, va fi de asemenea prezent.
Trei membri ai aristocrației germane vor fi și ei la Londra pentru încoronarea regelui Charles, dar ce legătură au cu familia regală britanică?
Bunica prințului moștenitor Bernhard de Baden a fost sora regretatului prinț Philip, ducele de Edinburgh.
Prințul Heinrich Donatus de Hesse este rudă cu regina Victoria și, de asemenea, văr îndepărtat al prințului Philip.
Prințul Philipp de Hohenlohe-Langenburg a fost nepotul nepotului Prințului Philip, iar Prințesa Anne a Marii Britanii este nașa sa.