Roxana Dumitrache, fost director interimar al Institutului Cultural Român din Londra, politolog și absolventă a London School of Economics and Political Science a vorbit în direct la Euronews România despre sentimentele și unitatea poporului britanic, în aceste momente dificile, despre moștenirea celor 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a, dar și despre strânsa legătură a Regelui Charles al III-lea cu România.
”Se pare că Londra chiar crede în lacrimi (...) E limpede că suntem contemporani cu un mare eveniment în istoria lumii. E un eveniment funerar, care implică un soi de reținere, de conținere a emoțiilor, oamenii se poziționează emoțional în raport cu monarhia. Our granny, bunica noastră, ilustrează maniera în care oamenii se raportau la Regina Elisabeta a II-a. Oricât de republican ai fi, probabil chiar cei mai convinși republicani, care consideră monarhia o instituție vetustă și o acuză de toate relele istoriei, chiar și aceștia nu cred că pot rămâne insensibili la ce se întâmplă”, a spus fostul director al ICR Londra, despre sentimentele britanicilor cu privire la moartea suveranei.
O viață dedicată serviciului public
”Cred că cel mai mult m-a impresionat ce s-a întâmplat cu două zile înainte de deces, faptul că Regina Elisabeta a II-a, cu o rară demnitate și cu un spirit de sacrificiu a primit-o pe Liz Truss. Avea mâna tumefiată, era clar că starea ei clinică nu era bună și, cu toate acestea, și-a dus datoria până la capăt. De altfel, ea a declarat de nenumărate ori că viața ei este dedicată serviciului public. Ulterior decesului, cel mai mult m-a impresionat reacția oamenilor simpli, a copiilor – foarte mulți copii care aduceau jucării de pluș sau sendvișuri cu marmeladă, pentru că se știa că sunt preferatele ei”, a mai precizat aceasta despre reacțiile britanicilor după moartea suveranei.
Totodată, liderii întregii lumi au transmis mesaje echilibrate și pline de tact. S-au depășit tensiunile, iar întreaga lume a adus cu respect ultimele omagii suveranei.
”Aș spune că așa se face în sfârșit comunicarea publică și politică. Au fost mostre de tact diplomatic, depășire a unor stridențe, a unor tensiuni și cred că acesta este meritul Reginei Elisabeta a II-a”, a întărit Roxana Dumitrache.
Deși nu a fost pregătită de domnie, Regina Elisabeta a II-a și-a dedicat întreaga viață acestui rol, pe care l-a primit în urma unui hazard al istoriei.
Care este moștenirea culturală a Reginei
”Cultural rămâne, la nivelul percepției publice, o mare abilitate de a apărea cu o demnitate rară în spațiul public. Prin mimetism, putem să ne contagiem cumva. Rămâne talentul ei lingvistic, e o mare cunoscătoare a culturii franceze, Emmanuel Macron a subliniat acest lucru în ultimul său mesaj. Totodată, Regina a primit o educație privată, ea nu a fost pregătită să devină regină. La 25 de ani, printr-un soi de hazard istoric a fost încoronată (...). Ea nu are același context trăit de Charles, care a știut că va fi rege”, a spus politologul.
Rigoare, atenție la detalii și dedicare. Așa se poate descrie maniera în care se pregătesc britanicii de funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Dincolo de protocolul și eticheta regale, deși nu toți britanicii împărtășesc aceeași viziune despre monarhie, unitatea poporului a fost evidentă - de la respectul cu care au tratat trecerea în neființă a celei care i-a condus vreme de șapte decenii, până la maniera în care i-au adus ultimele omagii.
Nu au existat incidente, disensiuni sau breșe de securitate care să tulbure cursul evenimentelor care preced funeraliile monarhului.
”Interesant a fost felul în care a fost denumit evenimentul, printr-un nume de cod – London Bridge has fallen. Totul e matematic. Este o rigoare britanică perfectă. Britanicii au demonstrat o mare predictibilitate și dedicare către fiecare amănunt. Nu au existat breșe de securitate și nu a existat niciun incident care să demonstreze un potențial de risc. Ceea ce e uimitor. Vorbim de milioane de oameni și, cu toate acestea, totul se desfășoară într-o liniște suspectă, însă impusă de moment”, a subliniat Roxana Dumitrache.
Sentimentele pentru Regina Elisabeta a II-a nu se transferă către noul suveran, Charles al III-lea
”Am citit un sondaj potrivit căruia Charles nu ar sta foarte bine la capitolul simpatie publică, iar cei mai mulți îi percep domnia drept o tranziție către William, care are un potențial de reformare mai mare. Toată lumea se așteaptă ca monarhia să fie mai incluzivă, într-un proces de schimbare și-n acord cu lumea. Charles a avut și mici probleme, fiind considerat de publicația The Time cel mai mare lobbyist în Marea Britanie. În 2015 se pare că a avut acces la informații privind procesul achiziției de arme in Irak, informații care i-au parvenit înainte de a ajunge la Guvernul britanic. Charles încă are o imagine erodată. Sigur, poporul britanic îl simpatizează, dar cu limite, nu e același nivel de simpatie de care a beneficiat Regina Elisabeta a II-a. Speranța merge către William. Așteptările poporului britanic merg mai degrabă înspre domnia viitorului rege William”, a explicat aceasta despre percepția publică asupra noului suveran al Regatului Unit.
Charles al III-lea, cel mai bun lobbyist al României
”Charles a resuscitat o zonă turistică pe care noi o uitasem. E limpede că simte un atașament puternic față de România. L-a demonstrat de foarte multe ori. Îl demonstrează chiar și în arta lui. Faptul că a ales din toate colțurile lumii să picteze peisaje din Transilvania e fabulos. Pentru România, Charles este un mare lobbyist. Lucrările au și titluri, sunt numite peisaje din Transilvania – Transilvanian Landscapes. E foarte emoționant să mergi la Londra și să vezi peisaje pictate de Charles al III-lea”, a conchis Roxana Dumitrache.