Podul Londrei a căzut! Este propoziția folosită pentru a-l anunța pe premierul britanic cu privire la moartea Reginei Elisabeta a II-a. Autoritățile britanice se pregătesc din anii ‘60 pentru operațiunea ,,Podul Londrei”, numele de cod dat ceremoniilor funerare dedicate suveranei britanice.
Pentru toate festivitățile organizate cu ocazia urcării prințului Charles pe tron, numele de cod este ,,Mareea de primăvară”. Planurile pentru cele două mari evenimente au fost actualizate aproape în fiecare an, iar pentru unele momente speciale, cum ar fi coborârea steagurilor în bernă, s-au făcut și repetiții. Nimic n-a fost lăsat la voia întâmplării.
Familia Regală și Guvernul britanic au pregătit minuțios ce se va întâmpla din ziua decesului Reginei Marii Britanii până la încoronarea prințului Charles. Au luat în calcul inclusiv măsuri de securitate sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus. Urmează o amplă desfășurare de forțe a statului britanic, inclusiv o vastă operațiune de securitate pentru a gestiona mulțimile fără precedent din Londra și haosul din transporturi cu care s-ar putea confrunta capitala britanică. Potrivit unei note oficiale, metropola ar urma să fie cu adevărat „plină” de oameni, pentru prima dată în istoria ei.
Conform planului, premierul și cabinetul său vor întâmpina sicriul reginei la gara St. Pancras, iar noul rege Charles va începe un tur al Marii Britanii în zilele dinaintea funeraliilor.
„Podul Londrei” - Ziua Z
În Ziua Z, în orele de după moartea reginei, planul prevede o „cascadă de apeluri telefonice”, prin care sunt informați premierul, secretarul Cabinetului Regatului – care este funcționarul public cu cel mai înalt rang din Marea Britanie - și mai mulți dintre miniștrii și oficialii de cel mai înalt rang. Premierul va fi informat de către secretarul personal al reginei, care va informa și Biroul Consiliului Privat, care coordonează activitatea guvernului în numele monarhului.
Ziua Z devine un punct de reper în Marea Britanie. Fiecare zi care urmează, până la funeralii, va fi denumită „Z+1”, „Z+2” și așa mai departe.
În ziua Z, Casa regală emite o „notificare oficială” prin care transmite vestea publicului. Miniștrii și înalții funcționari publici primesc, de asemenea, un e-mail de la secretarul Cabinetului.
În 10 minute după primirea acestui e-mail, steagurile de pe clădirile Guvernului din Londra coboară în bernă.
Parlamentul Marii Britanii și organele legislative delegate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord își vor suspenda ședințele. Dacă Parlamentul nu este în sesiune, va fi convocat de urgență pentru ceremonii.
Ca o oglindă a vremurilor noastre, multe dintre planurile imediate se referă la rețelele sociale. Site-ul web al familiei regale va fi înlocuit cu o pagină neagră, care prezintă o scurtă declarație care confirmă moartea reginei. Site-ul web al guvernului britanic, GOV.UK, va afișa un banner negru în partea de sus. Toate paginile sociale ale ministerelor vor afișa, de asemenea, un banner negru, iar fotografiile de profil vor fi schimbate cu stema ministerului respectiv. Conținutul fără caracter urgent nu trebuie publicat. Repostările pe Twitter sunt explicit interzise, dacă nu sunt autorizate de șeful de comunicare al administrației centrale.
Familia regală va anunța planurile pentru funeraliile reginei, care se așteaptă să aibă loc la 10 zile de la moartea acesteia.
Premierul va fi cel dintâi membru al guvernului care va face o declarație.
Se vor trage salve de tun și se va ține un minut de reculegere în toată Marea Britanie.
Premierul va merge apoi în audiență la noul rege, iar la ora 18:00, ora Londrei, adică ora 16, ora României, Regele Charles va transmite un mesaj video națiunii britanice.
Totodată, va avea loc o slujbă de comemorare la Catedrala St. Paul din inima Londrei. La aceasta vor participa premierul și un număr mic de miniștri de rang înalt.
Ziua Z+1 - Regele Charles va fi proclamat noul suveran
La ora 10 dimineața a doua zi după moartea reginei, Consiliul de Ascensiune la Tron – care include personalități de rang înalt din guvern –, se întrunește la Palatul St. James pentru a-l proclama pe Regele Charles noul suveran.
Sute de consilieri privați, inclusiv premierul și miniștrii de rang înalt, vor fi invitați să participe la ședință, în ținută sobră, fără să poarte decorații.
Proclamația care îl confirmă rege pe Charles va fi citită la Palatul St. James și la Bursa Regală din City-ul londonez.
Parlamentul se va întruni pentru a conveni asupra unui mesaj de condoleanțe. Toate celelalte lucrări parlamentare vor fi suspendate timp de 10 zile. Parlamentarii își vor aduce omagiile în Camera Comunelor.
La ora 15:30, ora Londrei, premierul și Cabinetul vor merge în audiență la noul rege. Miniștrii vor fi rugați să nu își aducă soții sau soțiile.
Ziua Z+2
Sicriul reginei se va întoarce la Palatul Buckingham.
Dacă regina moare la Sandringham, reședința ei din Norfolk, estul Angliei, trupul ei va fi transportat cu trenul regal până la gara St. Pancras din Londra, unde sicriul ei va fi întâmpinat de prim-ministru și miniștrii cabinetului.
Dacă regina moare la Balmoral în Scoția, sunt două variante. Prima este Operațiunea UNICORN, ceea ce înseamnă că trupul ei va fi transportat la Londra cu trenul regal, dacă este posibil. Dacă nu, începe Operațiunea OVERSTUDY, adică sicriul va fi transferat cu avionul. În orice scenariu, premierul și miniștrii vor participa la o ceremonie de întâmpinare a sicriului.
Ziua Z+ 3
Dimineață, Regele Charles va primi moțiunea de condoleanțe la Westminster Hall.
După-amiază, el va începe un tur al Marii Britanii, cu o vizită la parlamentul scoțian și o slujbă la Catedrala St. Giles din Edinburgh.
Ziua Z+ 4
Regele Charles va sosi în Irlanda de Nord, unde va primi o altă moțiune de condoleanțe la Castelul Hillsborough și va participa la o slujbă la Catedrala St. Anne din Belfast.
Va avea loc o repetiție pentru Operațiunea LION, procesiunea care va însoți sicriul Reginei de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster.
Ziua Z+5
Procesiunea de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster se va desfășura pe un traseu ceremonial prin Londra. După sosirea sicriului, va avea loc o slujbă în Westminster Hall, cea mai veche clădire a Parlamentului britanic.
Ziua Z+6 până la ziua Z+9
Regina va sta la Palatul Westminster timp de trei zile, în cadrul operațiunii cu numele de cod FEATHER, adică ,,Pană”. Sicriul ei va sta așezat pe un catafalc, în mijlocul Westminster Hall care va fi deschis publicului timp de 23 de ore pe zi. Vor fi emise bilete pentru VIP-uri, astfel încât acestea să-și poată prezenta omagiile într-un anumit interval orar.
În ziua Z+6, va avea loc o repetiție pentru cortegiul funerar de stat.
În ziua Z+7, regele Charles va merge în Țara Galilor pentru a primi o altă moțiune de condoleanțe în Parlamentul galez și pentru a participa la o slujbă la Catedrala Liandaff din Cardiff.
În această perioadă, trei ministere vor fi suprasolicitate de volumul imens de pregătiri pentru funeralii: Ministerul de Externe, Ministerul de Interne și Ministerul Transporturilor.
Ministerul de Externe este însărcinat cu organizarea sosirilor șefilor de stat și ale VIP-urilor din străinătate.
Ministerul de Interne este responsabil pentru măsurile de securitate, iar structurile de securitate și serviciile de informații vor fi în alertă maximă pentru a contracara o eventuală creștere a amenințării teroriste.
Ministerul Transporturilor și-a exprimat îngrijorarea că numărul de persoane care ar dori să vină la Londra ar putea să cauzeze probleme majore rețelei de transport și să ducă la supraaglomerarea capitalei.
Într-o evaluare a posibilelor scenarii, autoritățile britanice avertizează că Londra ar deveni efectiv „plină” pentru prima dată în istoria sa, pentru că sute de mii de oameni vor veni la înmormântarea Reginei. Iar serviciile de cazare, drumurile, transportul public, serviciile de alimentație, poliția, asistența medicală și serviciile de bază vor fi solicitate la maximum.
Ziua înmormântării este zi de doliu național, dar rămâne la latitudinea patronilor dacă le dau sau nu angajaților o zi liberă.
Ziua Z+10 - Funeraliile de stat
Funeraliile de stat vor avea loc la Westminster Abbey.
La prânz, se vor ține două minute de reculegere în toată țara.
Vor avea loc procesiuni în Londra și Windsor.
Va avea loc o slujbă funerară în Capela St. George de la Castelul Windsor, iar regina va fi înmormântată în Capela Memorială „Regele George al VI-lea” a castelului.