Pentru prima oară de la decizia de a părăsi Uniunea Europeană, britanicii care cred că Brexit-ul a fost o greșeală sunt majoritari în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Potrivit ultimului sondaj de opinie, 57% dintre britanici consideră că despărțirea de Uniunea Europeană a fost o eroare, în vreme ce 43% continuă să creadă că a fost o decizie bună.
Datele reprezintă o schimbare semnificativă de perspectivă față de referendumul din 2016, atunci când 52% dintre alegători au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Schimbarea vine și pe fondul unei lungi serii de crize politice, care au dus la demisia mai multor premieri, instabilitatea politică fiind la ordinea zilei după punerea în practică a acordului Brexit. Inflația record, costul vieții și prețurile energiei ar fi contribuit și ele la acest trend, spun experții britanici.
Mii de protestatari au cerut ca Marea Britanie să revină în UE
În urmă cu două săptămâni mii de protestatari au mărşăluit prin centrul Londrei cerând ca Marea Britanie să revină în Uniunea Europeană.
Participanţi din întreaga Mare Britanie au călătorit ore întregi pentru a ajunge la marşul reintegrării naţionale din capitală, în care a fost parcurs un traseu între Park Lane şi Piaţa Parlamentului.
În Piaţa Parlamentului o mare de steaguri UE au fost fluturate de participanţi care afişau pancarte pe care se putea citi: „Brexit-ul nu va funcţiona niciodată”, „Pentru facturi mai mici, #reintrăm în UE”.
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 la ora 23:00 GMT, după 47 de ani de la aderare, fiind prima ţară care iese din blocul comunitar.
În cea mai mare schimbare de orientare geopolitică de la pierderea imperiului său global, Regatul Unit a ieşit din Uniunea Europeană, într-un pas catalogat de fostul prim-ministru Boris Johnson drept „începutul unei noi ere”.
Au fost necesari trei ani şi jumătate de dispute în familie şi invective în Parlament pentru acest mare salt în necunoscut, votat cu 52% de britanici în 2016, să se concretizeze. Regatul Unit a trebuit să se înhame la sarcina dificilă de a-şi reconstrui relaţiile cu blocul redus la 27 de membri, dar şi marile puteri precum Statele Unite.
Mii de susţinători ai Brexitului s-au adunat în faţa parlamentului britanic, agitând steaguri, cântând şi petrecând, într-un amestec de nostalgie, patriotism şi sfidare. Oamenii au început numărătoarea inversă cu treizeci de secunde înainte de ora locală 23.00, iar când Brexit-ul a devenit oficial au aplaudat şi au lansat baloane spre cer. Unii dintre britanicii prezenţi au cântat „God Save the Queen”, ale cărui cuvinte au fost proiectate pe un ecran uriaş, iar alţii s-au îmbrăţişat în fumul artificiilor. Mulţi dintre ei au strigat „Libertate!”.
Pe stâncile albe din portul Dover a fost proiectat mesajul „Regatul Unit a părăsit UE” între un drapel britanic şi unul al UE.
Populaţia UE s-a redus la 446 de milioane
Odată cu ieșirea din UE, europarlamentarii săi au încetat să facă parte din Parlamentul European, iar miniştrii nu au mai participat la consilii cu omologii europeni.
Odată cu ieşirea din UE, decisă prin referendum la 23 iunie 2016 şi amânată de mai multe ori, a început o perioadă de tranziţie post-Brexit care s-a încheiat pe 31 decembrie 2020.
Prin plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia UE s-a redus la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene a scăzut cu 5,5%. De la 1 februarie 2020, Parlamentul European a avut 705 membri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) înaintea retragerii Regatului Unit. Din cele 73 de mandate care au aparţinut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 au fost păstrate pentru potenţiale extinderi în viitor.