Ceea ce trebuia să fie o călătorie de câteva ore, până la epava Titanicului, s-a încheiat prin moartea tuturor celor cinci pasageri ai submersibilului Titan, care a fost dat dispărut duminică, atunci când a pierdut contactul cu nava de sprijin. Moartea echipajului submersibilului Titan a fost confirmată joi seara, iar oficialii au declarat că submersibilul a făcut implozie.
Rămân multe întrebări, în timp ce autoritățile continuă să caute resturile submersibilului, aceștia detectând inițial doar cinci piese majore, pe fundul oceanului.
- Ce este o implozie?
- Când s-a produs implozia?
- Care ar fi putut fi defecțiunile submersibilului?
- Ce au pățit pasagerii Titanului
Ce este o implozie?
O implozie subacvatică se referă la prăbușirea bruscă spre interior a navei, care ar fi fost sub o presiune imensă la adâncimile spre care se scufunda.
Când presiunea se acumulează în interiorul unui spațiu închis, aceasta se împinge spre exterior printr-o explozie. Este ca atunci când un balon se umflă prea mult și, la un moment dat, când materialul nu mai poate rezista presiunii, explodează.
Opusul fenomenului este valabil și pentru recipientele care au o presiune mai mare asupra lor decât cea pe care ar putea să o împingă dinspre interior. Așa are loc o implozie. Un experiment pe care profesorii de științe îl fac adesea pentru elevii lor, pentru a demonstra cum se produce acest efect este prin încălzirea unei doze de aluminiu goale, pe care apoi o pun într-un lichid în curs de îngheț, cu deschiderea îndreptată spre lichidul de congelare. Doza se comprimă spre interior ca și cum ar fi zdrobită, potrivit AS USA.
Când s-a produs implozia?
Nu este clar unde sau cât de adânc era submersibilul Titan, atunci când a avut loc implozia, dar epava celebrului Titanic, unde trebuiau să ajungă călătorii, se află la aproape 4.000 de metri (4 kilometri) sub nivelul mării. Submersibilul se afla de aproximativ 1 oră și 45 de minute în coborâre spre adâncuri, când a pierdut contactul cu cei de la suprafață, potrivit CNN.
O implozie catastrofală este „incredibil de rapidă”, având loc în doar o fracțiune de milisecundă, a spus Aileen Maria Marty, fost ofițer naval și profesor la Universitatea Internațională din Florida.
Care ar fi putut fi defecțiunile submersibilului?
Au existat numeroase îngrijorări cu privire la designul submarinului Titan, încă din 2018, mai ales în legătură cu presiunile la care ar fi putut rezista. Nava a fost proiectată împreună cu NASA și Universitatea din Washington, conform creatorului său, Stockton Rush, și în compoziția sa ar fi fost folosite fibra de carbon și titanul. Experții spun că Titan ar fi trebuit să poată rezista presiunilor din adâncimile la care trebuia să meargă în această ultimă expediție.
Cu toate acestea, nava nu ar fi primit niciodată o autorizație de la o organizație calificată care să o fi evaluat. În 2018, David Lochridge, directorul operațiunilor maritime la OceanGate Expeditions (compania al cărei submarin a dispărut în apropierea Titanicului), a scris un raport despre submersibilul Titan, spunând că necesită mai multe teste și că este îngrijorat pentru siguranța pasagerilor.
Hubloul (deschizătura navei care se poate închide ermetic), situat în partea din faţă a submersibilului, a fost proiectat să reziste la presiunea resimțită la 1.300 de metri adâncime, ceea ce reprezenta mai puțin de o treime din ce ar fi fost necesar pentru a ajunge la Titanic, în timp ce OceanGate intenţiona să-l facă să se scufunde până la 4.000 de metri, pentru a ajunge la destinația călătoriei, spune David Lochridge.
Ce au pățit pasagerii Titanului
David Mearns, un apropiat al bărbaților de la bordul submarinului Titan a declarat pentru Sky News că ”Singura salvare”, dacă ar fi fost vorba de o implozie este că ”ar fi fost imediată”. ”Literalmente, în milisecunde, iar oamenii nu ar fi avut nicio idee despre ce se întâmplă.”
Experții spun că este puțin probabil ca vreun corp al vreunuia dintre cei 5 pasageri să fie recuperat.
Garda de Coastă a SUA a declarat că va încerca să recupereze tot ce se poate.
Amiralul Mauger, Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă: ”Avem de-a face cu un mediu extrem de dificil. Trebuie să știți că am avut de-a face cu o implozie a submersibilului și resturile sunt peste tot împrăștiate. Noi vom continua să cercetăm suprafața de pe fundul oceanului, dar în acest moment nu am răspuns cu privire la când vom aduce la suprafață cele cinci victime.”