Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este fast deco și cât de dăunătoare este această industrie pentru mediu

Fast fashion a intrat în centrul atenției în ultimii ani, mulți consumatori făcând un efort pentru a evita să cumpere haine ieftine, produse în masă.

Acum, apare o altă piață dăunătoare mediului.

Fast deco, așa cum a fost denumită într-un raport recent, se referă la mobilierul și decorațiunile de casă ieftine produse în vrac.

La fel ca și hainele, acestea sunt o imitație ieftină a tendințelor de modă și sunt înlocuite rapid de următoarea modă.

Fast deco este la fel de dăunătoare pentru mediu ca și fast fashion

Un raport recent al asociațiilor franceze de mediu a atras atenția asupra impactului tot mai mare al fast deco asupra mediului.

Zero Waste France, Les Amis de la Terre și Réseau National des Ressourceries et Recycleries afirmă că problema ecologică este comparabilă cu cea a fast fashion-ului.

Autorii raportului arată că fast deco și fast fashion împărtășesc același model de afaceri: cantități uriașe de produse cu costuri reduse și reînnoirea rapidă a colecțiilor.

Sărbătorile comerciale, precum Ziua Îndrăgostiților și Ziua Mamei, sunt folosite pentru a lansa noi colecții și pentru a stimula achizițiile.

Perioada COVID a atins un boom pentru fast deco

În timpul COVID, mulți oameni au investit în reamenajarea locuințelor lor, ceea ce a dus la un boom al achizițiilor.

Un studiu publicat în ziarul financiar francez Les Échos arată că, între 2017 și 2022, numărul de obiecte de mobilier introduse pe piață în Franța a crescut cu 88%.

Chiar și în prezent, 46% dintre cumpărătorii de produse de decorare a locuinței își reînnoiesc elementele din sufragerie cel puțin o dată pe an.

Odată cu creșterea numărului de achiziții, a crescut și cantitatea de deșeuri. Între 2014 și 2020, deșeurile provenite de la articolele de mobilier s-au dublat în Franța.

În prezent, organizațiile ecologice colectează 1,3 milioane de tone de deșeuri de mobilier. Aproape jumătate dintre acestea nu sunt refolosibile, nereparabile și nereciclabile și sunt arse în incineratoare sau îngropate în depozitele de deșeuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE