Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultimatum transmis de americani pentru încetarea războiului. De ce poate deveni Ucraina „al doilea Belarus”

Acordul de pace între Rusia şi Ucraina trebuie să fie semnat în curând, anunță secretarul de stat american. Într-un interviu la NBC News, Marco Rubio a afirmat că administraţia Trump va petrece această săptămână încercând să stabilească dacă va mai continua ca mediator.

„Trebuie să se întâmple curând. Nu putem continua să dedicăm timp şi resurse acestui efort, dacă nu se va concretiza", a spus șeful diplomației americane.

Marco Rubio spune că SUA s-ar putea retrage din medierea discuțiilor Rusia-Ucraina

Declarația lui Rubio vine după ce Donald Trump şi Volodimir Zelenski s-au întâlnit la Roma, cu prilejul funeraliilor Papei Francisc.

Marco Rubio a explicat că Washingtonul a amânat impunerea de noi sancţiuni Rusiei, pentru a permite diplomaţiei să acţioneze, dar a avertizat că Trump are variante pentru a trata cu orice parte care se opune unui acord de pace.

„El (n.r.: Trump) încearcă să pună capăt unui război de trei ani, care nu are soluție militară, în care zilnic mor oameni, în special de partea ucraineană, în multe cazuri civili și copii, așa cum am văzut imaginile din ultimele săptămâni. Încearcă să pună capăt acestui război. Și am făcut progrese reale, dar ultimii doi pași ai acestei călătorii au fost întotdeauna cei mai grei și trebuie să aibă loc în curând. Nu putem continua, așa cum am spus, să dedicăm timp și resurse acestui efort, dacă nu se va concretiza", a spus Rubio.

Există riscul transformării Ucrainei într-un al doilea Belarus, dacă Statele Unite ar abandona sprijinul oferit Kievului. Este declarația făcută la Euronews, de analistul politic Ștefan Popescu. El consideră că miza principală a Uniunii Europene este să-l convingă pe președintele american să nu-și retragă sprijinul pentru Ucraina.

Ștefan Popescu, analist politic: „Chestiunea fundamentală care separă cele două propuneri, cea europeană - atenție, nu este a Uniunii Europene în ansamblu, ci este a unei coaliții din sânul Uniunii Europene, plus Marea Britanie, plus Ucraina - este chestiunea garanțiilor pentru Ucraina. Pentru că, fără garanții, statul ucrainean nu va fi liber mai devreme sau mai târziu. Știți că mai este o vorbă: prea aproape de Moscova, prea departe de Dumnezeu. Din punct de vedere geografic, vreau să spun.

Ori, prin metodele sale hibride și prin dominația imperială atât de lungă, o mare putere precum Rusia și-a lăsat sigur agenți peste tot. Vă puteți închipui că există riscul transformării Ucrainei într-un Belarus 2, mai devreme sau mai târziu. Asta se joacă în acest moment și asta separă cele două planuri.

Și asta este miza europenilor, să îl convingă pe Donald Trump să nu se retragă, să nu abandoneze pur și simplu Ucraina, așa cum ne-a anunțat Donald Trump și purtătorul său de cuvânt în lume, care este vicepreședintele JD Vance. Acesta a declarat că, în cazul în care cele două părți nu vor ajunge la un acord, bineînțeles că Statele Unite se vor dezinteresa, așa cum s-a întâmplat în 2019, cu Coreea de Nord, în 2020, cu talibanii. Avem două exemple care ne fac să nu fim foarte optimiști."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE